Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

IMA NAS

Pogledajte šta su beogradski biciklisti poručili policiji! (FOTO)

Autor: Beta/Tanjug | 31.08.2014 - 21:05:00h | Komentara: 2

Beogradski biciklisti su juče organizovali akciju "Kritična masa", čiji je cilj podizanje svesti o bezbednosti i ravnopravnom učešću vozača bicikla u saobraćaju.

Rekordan broj od 650 biciklista i biciklistkinja Beograda okupio se u grupnoj vožnji od Trga Republike do Palate Srbija gde je sedište Ministarstva unutrašnjih poslova Beograda, da bi poručili: "IMA NAS!".

a

To je bila parola "Kritične mase" - grupne vožnje ulicama grada, na poziv Udruženja građana "Ulice za bicikliste" povodom nedavne izjave načelnika Saobraćajne policije za Beograd, Dragana Bogosavca, da "gotovo nema ljudi koji biciklom svakodnevno idu od kuće do posla i nazad".

Udruženje koje ima vise od 6.000 članova, saopštilo je da načelnik Bogosavac, iako je to najpre potvrdio, ipak nije došao, ali je najavio saradnju i sastanke s predstavnicima udruženja biciklista koje poručuje da će mu tada pokazati fotografije s "Kritične mase" koja "Beograd čini biciklističkim gradom zahvaljujući svima koji u njoj učestvuju iz meseca u mesec".

aSaobraćajna policija, ističe se u saopštenju, "pokazala je izuzetnu predusretljivost i profesionalnost" obezbedjujući veliku povorku tokom grupne vožnje.


Biciklisti su na sredini Brankovog mosta čiji je jedan trotoar zatvoren od avgusta prošle godine, postavili transparent s porukom "VRATITE TROTOAR" jer radovi na mostu nisu ni počeli, a Direkcija za puteve pri gradskoj upravi i JKP "Beograd put" - ukazuje Udruženje - pokazuju "potpunu ravnodušnost i nesposobnost" te još nisu sproveli javnu nabavku da problem propalog trotoara reše.

Zato će se biciklisti koji su Brankov most demonstrativno prešli četiri puta, piše u saopštenju, sledeći put na tom mestu zadržati sve dok Direkcija za puteve i JKP "Beograd put" "konačno ne počnu da rade svoj posao".

a

Uz probleme zbog stanja mosta, Udruženje "Ulice za bicikliste" ukazuje i na opasnost od vozača koji pretiču bicikliste na maloj bočnoj udaljenosti od njih i bezrazložno trube što je, "nažalost, biciklistička svakodnevnica: ili to ili provlačenje među pešacima" jer broj biciklista u Beogradu raste, a ionako nedovoljna infrastruktura propada.

"Kritična masa" koja je u Beogradu održana 41. put, je grupna vožnja ulicama grada čiji je cilj podizanje svesti o ravnopravnom učešću biciklista u urbanom saobraćaju. Veliki broj gradova u svetu, a sve više i u Srbiji, održava te redovne mesečne manifestacije poslednjeg vikenda svakog meseca kao vid borbe za bolje
uslove i prava biciklista, i kao podsticaj onima koji to još nisu počeli, da koriste bicikl kao prevozno sredstvo.

U Beogradu se "Kritična masa" organizuje više od tri godine, raznim
trasama, svake poslednje subote u mesecu.
Poslednji komentari
  • Debe Vreme: 01.09.2014 01:20h

    Ja sam imala slicnu primedbu prije usvajanje ideju za odredzeni projekat u opstini Centar, Skoplje. Kako drugi nisu do sada reagirali, a sada odjednom.? I mislam pogresili ste adresu "mozda ona doterana klepetusa" koja "voli da prica o energetici" je vistinska adresa! Treba ovo poddrzati! Ali ne zaboravite i pesake...Nisu dofoljme samo investicije u "koridore - 8, 10, 11...) U nedogled, a "obicni gradzanin ih korsitui mozda samo jednom- dva puta godisnje!

  • Debe Vreme: 01.09.2014 01:27h

    Sa ovim zadnjim, sto ste dodali, jos vise ste se obrukali. Pokazali ste svu bedu I slabi gragjanski kapacitet vaseg glavnog grada!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP