Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DOBRA VEST

Pojeftinjuju stanovi

Autor: Tanjug | 19.01.2015 - 10:19:00h | Komentara: 0

Na srpskom tržištu nekretnina u 2015. može se očekivati manji broj agencija i agenata za promet nekretnina, manje prevara, dok će, uprkos smanjenju cena stanova za nekoliko procenata, obim trgovine ostati na istom nivou kao i u 2014, pokazao je godišnji izveštaj portala "Halo oglasi nekretnine".

Stanogradnja

Ilustracija | Foto: Profimedia

Cene kvadrata su, prema izveštaju, u 2014. mahom ostale na nivou iz prethodne godine, a najskuplje je i dalje bilo rešavati stambeno pitanje u ekstrazoni u Beogradu, gde je kvadrat koštao i do 2.200 evra.
Jeftiniji stanovi na periferiji mogli su da se nađu i za 700 evra po kvadratu, dok su u ostalim gradovima cene stanova niže. U Subotici je kvadrat koštao od 450 do 900 evra, a u Novom Sadu od 650 do 1.300.
Prema podacima iz izveštaja, stanovima se u 2014. najviše trgovalo u univerzitetskim gradovima - Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.
"Ubedljivo se najviše trgovalo u prestonici, a najtraženije su garsonjere, jednosobni i jednoiposobni stanovi, odnosno stanovi sa cenom od oko 1.000 evra po kvadratu", piše u izveštaju.
Pojeftinjenje i uređenije tržište se, kako je navedeno, očekuje kao posledica usvajanja niza zakona i pratećih propisa u prethodnoj godini.
Pad cena se očekuje pre svega kad počne puna primena Izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji, posle 1. marta.
Zakon će, kako se ocenjuje u izveštaju, omogućiti da se građevinske dozvole dobiju za pet dana, a sve potrebne dozvole na jednom šalteru za 28 dana, što će pogurati gradnju i spustiti cenu kvadrata.
"Halo oglasi nekretnine", uprkos tome, ne očekuju veći promet nepokretnosti u tekućoj godini, "pre svega zbog finansijske iscrpljenosti gradjana", pa ocenjuju da će ponuda stanova i dalje biti veća od potražnje.
U izveštaju je ukazano na to da će tržište, u odnosu na prethodnu godinu, biti više uređeno, jer će agencije i agenti koji se bave nekretninama morati da imaju odgovarajuće licence, čime se dobija kvalitetnija usluga i smanjuju se mogućnosti prevara.
To je, kako piše, omogućeno nakon usvajanja pratećih pravilnika Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti.

"Zakon je predvideo da do 8. maja 2015, a u praksi verovatno i ranije, agencije koje žele da nastave da se bave posredovanjem u prometu nepokretnosti, moraju da budu upisane u novi, jedinstveni registar posrednika, koji će voditi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija", podseća se u izveštaju.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP