Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZAJEDNIČKA AKCIJA

Pokrenuta kampanja "Mladost, ne ludost"

Autor: Tanjug | 03.07.2014 - 16:49:00h | Komentara: 1

Agencija za bezbednost saobraćaja i Ministarstvo omladine i sporta pokrenuli su akciju "Mladost, ne ludost", koja za cilj ima povećanje bezbednosti mladih u saobraćaju.

Vanja Udovičić

Vanja Udovičić

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić upozorio je da u Srbiji u proseku nedeljno pogine troje mladih, a više od 100 bude povređeno i apelovao na sve da udruže snage, kako bi se kroz edukaciju i efikasnije sankcije, pobedila ova porazna statistika, prenosi Tanjug.
"Bezbednost mladih je, pored zapošljavanja, ključni problem našeg društva. I jedno i drugo zahtevaju pristup i Ministarstvo omladine i sporta će kroz sve raspoložive resurse raditi na tome da pobedimo ovu lošu statistiku. Kod bezbednosti u saobraćaju bitne su dve stvari- edukacija i sankcije", rekao je Udovičić.
Podvlači da sankcije moraju biti efikasnije, a edukacija svakodnevna i konstantna, od vrtića do fakulteta.
"Pre samo nekoliko nedelja imali smo užasnu tragediju, u kojoj smo ostali bez pet mladih ljudi, i to su scene i vesti koje Srbija mora da iskoreni. Ključan element u tom procesu je obrazovanje. Od malih nogu deci moraju biti usađene norme ponašanja u saobraćaju i to je nešto na čemu svi moramo da radimo", rekao je ministar omladine i sporta.

Saobraćajna nesreća u Novom Sadu / Foto: N. N. Travica

Saobraćajna nesreća u Novom Sadu / Foto: N. N. Travica

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Stojadin Jovanović podseća da je neophodno pažnju javnosti usmeriti na problem stradanja u saobraćaju, kao i motivisati mlade da promene negativne stavove i rizična ponašanja.
Ističe da se kampanja, pored medija, realizuje i na internetu, društvenim mrežama, radionicama, tribinama i radom na terenu.
"Mladi od 15 do 29 godina najviše stradaju u saobraćaju u svetu. Ništa bolja situacija nije ni u Srbiji. To je razlog zbog kojeg pokrećemo ovu kampanju", kaže Jovanović.
Dodaje da je glavni cilj da se u godinama koje dolaze uspostavi adekvatan sistem saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja mladih u Srbiji kao osnovni preduslov za pozitvnu promenu njihovog ponašanja", rekao je Jovanović.
Načelnik Uprave saobraćajne policije Vladimir Rebić rekao je kako se nada da će ova kampanja promeniti shvatanje shvatanje mladih kada je u pitanju bezbednost u saobraćaju.

Vladimir Rebić

Vladimir Rebić | Foto: Dimitrije Goll

"Do negativnih situacija dolazi kada se mladi uključuju u saobraćaj, a nisu spremni za neke komplikovane situacije, ali i svesnog kršenja propisa", rekao je Rebić.
Akciju "Mladost, ne ludost" sprovodi Agencija za bezbednost saobraćaja, uz pomoć ministarstva omladine i sporta, građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Uprave saobraćajne policije, Egzit fondacija, Lovfest i sajta "Polovni automobili".
Tokom kampanje biće prikazivana dva radio i TV spota sa ciljem da se okupi veliki broj zainteresovanih kako bi putevi u Srbiji postali bezbedniji za mlade ljude, bilo da se na njima pojavljuju kao pešaci, biciklisti, vozači ili putnici.
U prethodne dve godine, na putevima u Srbiji nastradalo je 11.880 mladih. Od ovog broja, njih 292 je poginulo. Najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda u kojima ginu mladi su prevelika brzina, vožnja u alkoholisanom stanju, nevezivanje pojasa i izbegavanje nošenja kacige.
Broj stradanja mladih u saobraćaju povećava se tokom letnjih meseci, a najveći broj tragedija dešava se tokom vikenda - petkom, subotom i nedeljom.
Poslednji komentari
  • Luka Laban Vreme: 03.07.2014 20:01h

    Sve čestitke gospodinu Rebiću koji je krenuo da ozbiljno rešava probleme. To se ne može reći za kvaziagenciju i penzionisanog kvazigenerala u stalnom radnom odnosu i koji prima i platu i penziju istovremeno. Njegove zasluge su velike pogotovo oko baždarenja tahografa, biznisa sa voditeljskim parom tata i sin, NAVAK kvaziakademijom i sl. Zašto ne ukinete konačno nepotrebne agencije jer to je bilo predizborno obećanje SNS?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP