Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZAHTEV

Pokret mađarske nade traži teritorijalnu autonomiju za Mađare u Vojvodini!

Autor: Tanjug | 16.05.2013 - 12:41:00h | Komentara: 9

Pokret mađarske nade (PMN) zalaže se za ostvarivanje teritorijalne autonomije za vojvođanske Mađare po modelu autonomije za Srbe na Kosovu koji je definisan briselskim sporazumom.

Kako je na konferenciji za novinare izjavio potpredsednik ove stranke mađarske manjine u Srbiji Zoran Šećerov, uvođenjem teritorijalne autonomije za kosovske Srbe, Srbija ugrađuje u svoj pravni sistem pojam teritorijalne autonomije.

Pokret mađarske nade

Pokret mađarske nade

 "Po principu reciprociteta, mi imamo legitimno pravo da tražimo isto to i za ovdašnje Mađare", rekao je Šećerov.

On je dodao da će PMN pokušati da organizuje sastanak sa predstavnicima ostalih mađarskih stranaka u Vojvodini kako bi se oko ovog zahteva postigao određeni dogovor, a računaju i na podršku matične države u ostvarenju ovog zahteva.
"Zalaganje za teritorijalnu autonomiju je ključna tačka programa naše stranke i ukoliko bi dobili podršku matice, mislim da bi ova ideja bila sasvim ostvariva i realna", dodao je Šećerov.
Na pitanje da li obraćanje matici može biti shvaćeno kao internacionalizacija ovog pitanja, potpredsednik PMN je rekao da će se podršku Mađarske zatražiti jedino ukoliko se postigne dogovor među mađarskim strankama u Vojvodini po pitanju ostvarenja teritorijalne autonomije.
Šećerov je precizirao da će se, ukoliko bude ostvareno jedinstvo po ovom pitanju, sve stranke zajedno obratiti matici, a ukoliko to jedinstvo izostane PMN se neće sama obraćati Mađarskoj.
"Čak i ako ne dođe do sporazuma sa ostalim partijama, mi ćemo nastaviti da se zalažemo za ostvarenje teritorijalne autonomije, jer je to naš sveti cilj koga se ne možemo odreći, jer ako bi ga se odrekli - odrekli bi se elementarnih interesa vojvođanskih Mađara", zaključio je potpredsednik Pokreta mađarske nade Zoran Šećerov.
Poslednji komentari
  • gile Vreme: 16.05.2013 13:57h

    kretenizam

  • Stevan Vreme: 16.05.2013 14:03h

    Prodacemo kucu u vojvodini i pravac sumadija.

  • srbin Vreme: 16.05.2013 15:35h

    ja mislim da trenutno imate veca prava nego bilo koja nacionalna manjina u demokratskoj evropi! Bolje se malo vise okrenite Beogradu nego budimpesti

  • Srbin s Kosmeta Vreme: 16.05.2013 16:44h

    Podrska braci madjarima i braci muslimanima i braci albancima u rasparcavanju Srbije!!! Imate pravo da to trazite, to je vase. Kad su Dacic i Vucic dali nama na Kosmetu, neka daju i vama. Neka njima dvojici ostane beogradski pasaluk na vladanje, pa neka zaradjuju od prodaje BusPlus kartica. Gospodo vladari Srbije,ostacete u pasaluku, ode vam i Sandzak i Vojvodina i jug Srbije a bogami i Sumadija. Ha,ha,ha, ko drugome jamu kopa...........

  • bb Vreme: 16.05.2013 19:15h

    Jos jedan od buducih uslova na putu za EU

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP