Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VUČIĆ ZAPRETIO DIREKTORIMA JAVNIH PREDUZEĆA

Pola direktora leti, ostali da sakupe 400 miliona evra!

Autor: B. J | 07.04.2014 - 20:00:00h | Komentara: 20

Lider SNS-a i budući premijer Aleksandar Vučić poručio je na sastanku u vili „Bokeljka“ na Dedinju direktorima javnih preduzeća da polovina njih neće ostati na fukcijama, jer su radili isljučivo za sebe, dok druga polovina ima rok od tri godine da u državnu kasu slije 400 miliona evra, nezvanično saznaje „Alo!“. Direktorima svih javnih preduzeća, koji su pored ministara iz Vlade i ekonomskih eksperata prisustvovali ovom sastanku, Vučić je potcrtao da „na svojim mestima nisu, jer su bogomdani, već jer ih je država postavila kako bi radili u njenom interesu“.

Aleksandar Vučić

Bez kompromisa u reforme: Aleksandar Vučić | Foto: A. Dimitrijević

 Iscrpni sastanak koji je počeo u subotu posle sednice Predsedništva SNS-a, potrajao je ceo dan, a teme su bile ekonomske reforme. Zato su sastanku prisustvali svi iz Vlade koji imaju ekonomske resore - ministri Lazar Krstić i Zorana Mihajlović i Igor Mirović, kao i Siniša Mali, ali i direktori svih javnih preduzeća, bez izuzetka, odnosno bez obzira na to čiji su kadrovi.


- Vučić je odlučio da stane na put trendu poslovanja ovih preduzeća sa velikim gubicima, te je polovini direktora jasno rekao da na funkcijama neće ostati, jer nisu dovoljno uradili za državu, ali zato za sebe jesu. Ostalima će dati drugu šansu, to jest priliku da se dokažu i da u naredne tri godine sliju u državnu kasu 400 miliona. Umesto da vi budete milioneri, kao što većina vas već jeste, država mora da se oporavi i taj novac je za nju - rekao je potcrtavajući da „moramo da stanemo na noge i nadoknadimo fiskalni deficit od 1,4 milijarde evra” - prenosi naš izvor neke od poruka koje je budući premijer uputio direktorima, od kojih, kako saznajemo, nikome nije ni palo na pamet da mu protivreči i svi su vrlo ozbiljno shvatili njegove poruke.
Osim direktora i zvaničnika, sastanku su prisustvovali i brojni eksperti, uključujući čelnike Nacionalne službe za zapošljavanje, republičkog Zavoda za statistiku, kao i mnogi drugi, od kojih je većini ovo bio prvi put da ih je neko iz države pozvao na razgovor da sasluša njihove predloge i sugestije. Pored jasnih poruka na sastanku u „Bokeljki“, iza zatvorenih vrata, lider SNS-a je u subotu i u sedištu stranke u obraćanju novinarima najavio da će veliki broj ljudi iz javnog sektora, koji ne rade ništa, biti prebačen u privatni sektor, ali i da će javni sektor morati da daje pare državi, te će preduzeća u kojima država ima udeo u vlasništvu poput NIS-a morati da daju i državi i deo profita.

Tri tačke ekonomskog programa

Okosnicu Vučićevog premijerskog ekspozea čine tri osnovne tačke:
1. Velike strukturne reforme
Vlada Srbije predložiće usvajanje zakona o radu, stečaju, privatizaciji i državnim službenicima. Predviđa se jača uloga Kancelarije za brze odgovore, temeljno restrukturiranje preduzeća, okončanje procesa privatizacije i postavljanje javnih preduzeća na drugačiji sistem poslovanja.
2. Finansijska konsolidacija državnog budžeta
Planirane su drastične uštede na rashodnoj strani budžeta kroz ukidanje službenih automobila i dnevnica u državnoj administraciji. Da bi se povećala prihodna strana, država će pojačati borbu protiv sive ekonomije, a doneće se i mere za jačanje privatnog sektora.
3. Podsticajne mere za
investitore i zapošljavanje
Vlada će aktivno raditi na privlačenju stranih i angažovanju domaćih investitora. Glavni cilj je da sve te mere dovedu do smanjenja stope nezaposlenosti, kroz olakšice privatnicima za zapošljavanje novih radnika.

Danas sa ekspertima iz sveta

Nakon razgovora sa domaćim ekonomistima koji su prisustvali sastanku u „Bokeljki“, kako „Alo!“ saznaje, Vučić će se danas u Vladi sastati i sa međunarodnim stručnjacima i ekspertima iz oblasti ekonomije. On će danas razgovarati sa ekspertima iz Velike Britanije, Izraela i drugih zemalja, a tema će takođe biti ekonomske mere za oporavak Srbije. Naime, on je još ranije najavio da će o ovim merama razgovarati sa svim relevantnim stručnjacima i da će saslušati njihove predloge da bi se kroz širi konsenzus došlo do najboljeg rešenja. 
Poslednji komentari
  • nenad Vreme: 07.04.2014 20:05h

    vreme je bilo ,bravo i sa reci na dela www.aferakolubara.byethost7.com

  • Dragan Vreme: 07.04.2014 20:22h

    Vucicu uradi tako uz tebe smo ali u zatvor lopovi i zaplena imovine a ne kao miskovic pije vino za novu godinu na kopaoniku.Obicni posteni gradjani prezivljavaju za akcije malih akcionara 40g.toje jedan delic njegovih lopovluka.

  • pop Vreme: 07.04.2014 21:44h

    jel to za stranku?kolika članarina brate

  • Milica Vreme: 07.04.2014 22:06h

    Svaka cast Vucicu! Po prvi put mi nije zao sto sam za nekoga glasala

  • gorans Vreme: 07.04.2014 23:21h

    Jel to priča osoba koja je dala časnu reč da se neće baviti politikom ako izgubi na izborima za gradonačelnika Beograda pre par godina.Teško nama sa njima.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP