Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

„CES MEKON” ZARADIO OGROMNE PARE POSLUJUĆI S DRŽAVOM

Pola milijarde dinara iz budžeta za Nikeziće!

Autor: R. K. | 30.11.2012 - 00:27:00h | Komentara: 13

Zvonimir Nikezić, uhapšen zbog malverzacija sa preduzećem Azotara, i članovi njegove porodice vlasnici su bar sedam kompanija, većinom konsultantskih.

Zvonimir Nikezić

Zvonimir Nikezić | Foto: Vesna Lalić

Zvonimir i sinovi su sarađivali sa bivšim Premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem, a njihove kompanije su zaradile najmanje pola milijarde dinara u poslovima sa državom, otkriva Centar za istraživačko novinarstvo (CINS).


Poslovi koje su Nikezićeve firme obavljale za državu bili su uglavnom vezani za konsultantske usluge pružane državnim agencijama, kao i savetodavna uloga u procesima privatizacija javnih preduzeća.
Među klijentima koji su koristili usluge Nikezićevih firmi su Ministarstvo ekonomije, Uprava javnih prihoda, „Srbijagas”, „Telekom Srbija”, PTT, „Beogradski sajam”... dok je jedan od glavnih klijenata bila Agencija za privatizaciju. „Ces mekon” je preko Agencije najviše zaradio, blizu 100 miliona dinara, u periodu između 2003. i 2005. Interesantno je da je tada, tačnije u periodu između 2003. i 2004, Mirko Cvetković radio i u „Ces mekonu“ i bio direktor Agencije.

Šematski  prikaz CINS

Šematski prikaz CINS

Opet, ova firma je od 2006. do 2009. samo preko Agencije za privatizaciju prihodovala još oko 100 miliona dinara. I tu je zanimljivo da im je više od 80 miliona dinara iz budžeta uplaćeno samo u prve dve godine premijerskog mandata Mirka Cvetkovića, dok je istovremeno sin Zvonimira Nikezića, Dušan, bio zaposlen u Cvetkovićevom kabinetu.

Vlasnici stanova i šuma!

Prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, Zvonimir Nikezić je prijavio vlasništvo nad tri stana (trosobni, dvosobni i garsonjera) i petosobnom kućom sa dvorištem. On takođe ima i više hektara zemljišta različitog tipa (šuma, livada, pašnjak, voćnjak i vinograd). Zvonimirov sin Dušan Nikezić ima u vlasništvu trosoban stan.

Poslednji komentari
  • pera Vreme: 30.11.2012 00:59h

    Sve ih pohapsiti i oduzeti im imovinu!!!!!

  • razocarana Vreme: 30.11.2012 01:01h

    Dobro su pojedinci napunili svoje dzepove......

  • vera Vreme: 30.11.2012 01:02h

    Jos dosta ovakvih ima.....nije ni cudo sto je mnogima Vucic trn u oku....

  • Maratoncci Vreme: 30.11.2012 08:32h

    Da vrate drzavi pare sve .....zapleniti im imovinu za iznos za koji su ostetili drzavu ,akonema kesa.. Drzava neka otvori sigurne kuce, da za nezbrinutu decu, dnevne boravke..........

  • gogo Vreme: 30.11.2012 11:00h

    Azotara je u vlasnistvu Srbijagasa, a taj isti Srbijagas ima Upravni odbor, pa se postavlja pitanje sta je radio Upravni Odbor, odn. sta radi Predsednik UO-Srbijagasa, i da li je sve to znao.....a mozda i ucestvovao u svemu sto se desavalo.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP