Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

TUŽNA ISTINA NAŠE ZEMLJE

Pola miliona dece u Srbiji svakodnevno prosi!

Autor: Tanjug | 07.03.2014 - 14:51:00h | Komentara: 0

Deca su naugroženiji resurs Srbije, tokom prethodne dve decenije u državi je pola miliona dece manje, 4.000 svakodnevno prosi, a trećina korisnika narodnih kuhinja su najmljadji njih 11.000, rečeno je danas na skupu Perspektivne održivnosti finansiranja podrške deci i ranjivim grupama korisnicima usluga socijalne zaštite.

Policija traga za surovim ocem - ilustracija

Ilustracija | Foto: foter.com

 

Na skupu u Domu Narodne skupštine rečeno je da bi osnivanje Fonda za socijalno uključivanje bilo od značajne pomoći, jer je svaka porodica sa decom u riziku od siromaštva, a samohranim majkama veoma teško da pronađu posao.

Predsednik skupštine i predsednik Odbora za prava deteta Nebojša Stefanović smatra da je osnivanje jedinstvenog Fonda za socijalno uključivanje dobra ideja i da finansiranje podrške deci i ranjivim kategorijama društva mora biti jedan od državnih prioriteta.

Prema njegovim rečima, taj fond, koji bi obuhvatao donacije, sredstva iz EU fondova i budžetskih izvora, značio bi bolju raspodelu sredstava, ali i kontrolu tog novca kako na republičkom, tako i na nivou lokanih samouprava.

- Milioni evra su do sada donirani najosetljivijim grupama stanovništva kroz različite projekte, ali nemamo pun uvid u rezultate, jer nije uradjena kontrola tog procesa, što je neophodno da bi se maksimalno iskoristile mogućnosti - rekao je Stefanović.

SNS još bez  kandidata za  gradonačelnika:  Nebojša  Stefanović

Nebojša Stefanović | Foto: Đorđe Kojadinović

 
Prema njegovim rečima, kada je reč o donacijama, svako pominjanje pitanja da li su donacije korišćene na pravi način otvara mogućnost za sumnju, a da to može da se uredi svedoči Francuska koja ima čitave sisteme kada je reč o donatorstvu, posmatranju rezultata proisteklih iz takvih projekata i kontroli sredstava.

Šef misije UNICEF u Srbiji Mišel Sen Lot rekao je da u periodu kada Srbija odlučuje ko će dobiti poverenje građana ne sme da zaboravi na one kojima nije data mogućnost da glasaju, a to su deca.

Deca su naugroženiji resurs Srbije, njihov udeo u opštoj populaciji je u stalnom opadanju i dostigao je dramatično nizak nivo od 17 odsto, što pokazuje poslednji popis stanovništva. Trećina njih je siromašna i nema mogućnost da odraste u uslovima pogodnim za razvoj, što znači da će trećina srpskog stanovništva sutra biti ljudi koji nisu dostigli svoj puni razvojni potencijal, upozorio je Sen Lot.

On smatra da je najefikasniji način podrške kvalitetno i inkluzivno obrazovanje, ali da su male šanse siromašnoj deci u Srbiji da steknu univerzitetsko obrazovanje.

U Srbiji danas jedva 17 odsto radne snage ima viši stepen obrazovanja, a privreda 21. veka traži kvalifikovanu radnu snagu. Trećina ima samo osnovno obrazovanje ili niže i ako ne pružimo podršku ovoj najugroženijoj deci da uče i da se razvijaju, da li će Srbija imati neophodnu radnu sangu i dovoljno sredstava da pomogne novim siromasnim grupama, upitao je šef UNICEF.

Prema njegovim rečima, Srbija ima programe materijalnog obrezbeđivanja porodice kojima je obuhvaćena četvrtina ukupne dečije populacije, ali postoji značajan prostor za poboljšanje tih programa i osnivanje Fonda može da bude efikasan model.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP