Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NEZAMENJIV

Pola veka na čelu kućnog saveta

Autor: Večernje novosti | 18.02.2015 - 10:30:00h | Komentara: 0

Rudolf Golčnik je već 46 godina predsednik kućnog saveta zgrade u Čelebićkoj ulici na Miljakovcu. Tražio je da ga zamene, jer je u devetoj deceniji života, ali komšije neće ni da čuju.

Zgrada u kojoj živi u Beogradu

(Ilustracija) | Foto: Petar Marković

Komšije ga oslovljavalju sa "naš Tito" i kategorički odbijaju njegovu ostavku. Što je samo deo životne priče Rudolfa Golčnika, srpskog zeta iz Slovenije, nesuđenog generala, diplomiranog psihologa i apotekara u penziji.
U "predsoblju" zgrade, stare koliko i Rudolfovo predsenikovanje, pod je čist kao suza. Na zidovima "dobrodržeći" sandučići ugrađeni davne 1978. godine, kojima bi pozavideli mnogo mlađi u susednim stambenim objektima. Iz predvorja do potkrovlja vode stepenice sa "specijalnom opremom" - gumenim podmetačima i gelenderi kojima Rudolf bordo boju "presvlači svake prestupne godine.

Hodnici u kojima živi po nekoliko zelenih stabljika cveća, pretvoreni su u mini-galerije. Na svakom nivou po tri slike. Na dvema uvek nacrtani simboli

Higijeničarka Jelena Milosavljević svakog utorka čisti podove zgrade u Čelebićkoj 1'0 i iza sebe nikada ne ostavlja zamrljane fleke, prema rečima Rudolfa Golčnika. On ističe da bi bez nje njev trud bio neisplativ, a zgrada ni upola čista, kao što je sada.

Beograda - Kalemegdan noću, Trg republike... Međutim ova dela često "ispare".

- Kradu ih gosti koji posećuju našu zgradu - priča Rudolf. - Tako su nam odneli sliku Hrama Svetog Save.

Ovaj šef zgrade budžet puni članarinama od 150 i 200 dinara, ali i iz svog džepa. O svom trošku zamenio je pleh na krovu koji je prokišnjavao, "presvukao" ručno ulazna vrata stanova. Pre sedam godina sa majstorom prekrečio je i fasadu.

Ostavština  vredna milione:  Josip Broz Tito

Kak' divan čovjek majku ti Božju: Josip Broz Tito | Foto: Goran Sivački

Osim što brine o svakom kvadratu enterijera zgrade, Rudolf se stara i o svakom aru zemlje površine oko dva hektara, a posebno o igralištu.

- Jednu komisiju su poslali u opštinu Rakovica da se raspitaju o tome - kaže Golčnik. - Odbornici su rekli da dolaze ovde sa decom iako stanuju na Vidikovcu.

Stanari ove miljakovačke zgrade ne dozvoljavaju mu da se povuče. - Tražio sam dame zamene 2013. godine - kaže Golčnik. - Stanari su odbili pa sam zvao predsednike opštine, mesne zajednice i saveta. Ovaj poslednji im je objašnjavao da sam "već u godinama". Međutim, nisu ga poslušali.

To potvrđuje i komšija Boško Eraković.

- On je kao bivši predsednik Jugoslavije drug Tito. Biće doživotni, samo treba da mu komšije više pomažu, jer mnogo radi sam. - istiće Eraković.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP