Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BEZOBRAZLUK!

Policajcu za putne troškove 100.000 mesečno!

Autor: S. Vojinović | 04.06.2013 - 17:27:00h | Komentara: 34

Dok Srbija grca na ivici bankrota, a vrh države veća o eventualnim uštedama kojim bi se mogla iscediti suva drenovina, državne pare se prosto razbacuju. O tome govori i podatak da čak više od 700 zaposlenih u srpskoj policiji svakog meseca na ime navodnih putnih troškova pored plate uzme još 30.000 do 70.000 dinara. Rekorder među njima je saobraćajni policajac Igor Radulović, koji je samo za april naplatio skoro 100.000 dinara, saznaje „Alo!“.

Supermen: Policajac  svakog dana dva puta uzduž pređe centralnu Srbiju

Supermen: Policajac svakog dana dva puta uzduž pređe centralnu Srbiju | Foto: Branko Belić

 Raduloviću, koji je prijavljen da živi u Surdulici, a radi u Beogradu, već više od godinu dana svakog meseca MUP Srbije isplaćuje po nekoliko desetina hiljada dinara za putne troškove. Pošto je prema podacima dostupnim na sajtovima pojedinih prevoznika cena karte iz Surdulice do Beograda u jednom pravcu oko 1.650 dinara, ispada da je policajac radio svih 30 dana u mesecu. Pošto se iz tog grada autobusom putuje više od pet sati, ispada da se ovaj “vredni” policajac svakog dana vozi više 10 sati i pređe skoro 700 kilometara, što je i fizički teško moguće. Iako redovno prilaže autobuske karte kao dokaz da redovno putuje iz Surdulice do Beograda i ponovo za Surdulicu, malo ko veruje u to.

- U pitanju je radnik PU za grad Beograd koji je zaposlen u Upravi saobraćajne policije Sever. On od početka 2012. godine svakog meseca podiže po nekoliko desetina hiljada dinara na ime putnih troškova. Najveći iznos po tom osnovu isplaćen mu je uz aprilsku platu, i to 98.438 dinara. Slušajte, samo u jednom smeru on navodno putuje više od pet sati. Zamislite čoveka koji redovno najmanje deset sati provede u prevozu... U to niko ne veruje. Nije on neki ekspert ili funkcioner, pa da Beograd ne može bez njega... Najnormalnije bi bilo da je Radulović zaposlen u kraju gde je i prijavljen. Ovako ispada da više zarađuje i od ministra i od direktora policije - objašnjava naš sagovornik iz policije.

Radulovićeva putešestvija

Radulovićeva putešestvija | Foto: ALO!

 Međutim, Radulović nije usamljen slučaj.

- On je za sada rekorder, ali čak 700 njegovih kolega na isti način mesečno već godinama uzima od 30.000 do 70.000 dinara. Dovoljno je samo da donesu dokaz da žive negde u unutrašnjosti i da redovno putuju, a rade u Beogradu. Većina njih živi u Beogradu kod rođaka, prijatelja ili iznajmljuje stan, a autobuske karte, ako s malo novca podmitite auto-prevoznika ili vozača, nije teško pribaviti - dodaje izvor „Alo!“ iz MUP-a. 

MUP: Sudovi na strani zaposlenih

U MUP-u Srbije nam je rečeno da se troškovi prevoza isplaćuju u sladu sa uredbom o naknadi troškova i otpremnina državnih službenika i pravilnikom o uslovima za ostvarivanje prava na naplatu troškova prevoza zaposlenih.
- Dovoljno je da podnosilac zahteva donese potvrdu o prebivalištu i o ceni mesečne pretplatne karte ili pojedinačne dnevne karte. Zato je upravo naknada za putne troškove u prethodnom periodu bila u velikom broju slučajeva predmet sudskih sporova i uglavnom su presude, zbog nepreciznosti uredbe, koja jedino poznaje termin „visina cene mesečne karte“, donošene u korist zaposlenog. Međutim, kako smo suočeni sa sve većim skokom troškova za dolazak na rad i odlazak sa rada, MUP je inicirao izmene postojećih pravilnika i zakonske regulative kako bi se ovi troškovi doveli u granice prihvatljivog i realnog- kaže za „Alo!“ pomoćnik ministra policije Željko Kojić.  

Poslednji komentari
  • DSV Vreme: 04.06.2013 18:56h

    Narod im placa platu ,Dacic ko "Ero sonog sveta" dodaje dva tri puta toliko,konobari besplatno pice ,picerije po picu ,pa ti vidi ko krade???? "DRSTE LOPOVA"!

  • Nenad Vreme: 04.06.2013 18:58h

    Bruka i sramota. Od sada ljudi nikako nemojte da napravite istu gresku kao ja, da zavrsite fakultet i da se posle samo vodite na birou. Najbolje zavrsite kurs koji kratko traje i zaposlite se kao policajac. Ne placate nigde prevoz ali zato naplacujete putne troskove. Kada se to sjedini sa platom dobijete jako dobru svotu novca a tu svotu ni u ludili ne biste mogli da zaradite sa zavrsenim fakultetom. Niko ne prica o pomoci koju pored plate primaju. to je iznos od 10000 din. sta da vam kazem. zato Srbija ostaje bez strucnjaka, svi beze iz zemlje jer ovde ne mogu da nadju ni posao koji je placen 30000 din. Sramora i bruka.

  • рајком Vreme: 04.06.2013 19:09h

    Имам само похвале за новинара који је начео ову тему. Али кад је почео предлажем да изврши истраживање да ли полицајци и у ком проценту плаћају аутобуску карту за превоз на било којој релацији или код било ког превозника. Возе се, карте не плаћају, а од МУП-а наплаћују путне трошкове. И то како они у униформи тако и они у цивилу, довољно је да покажу службену легитимацију и скоро ни један кондуктер не сме да им наплати карту. И још се полицајци хвале у стилу: ''Нек проба да ми наплати карту, ја или моје колеге ће га зауставити, увек му могу наћи неку неисправност и казнити га. И више ће га коштати него моја карта''. А они који не наплаћују карте полицајцима, су безбедни од кажњавања, они могу возити и са полуисправним аутобусима, увек ће имати везу да ствар среде. Полицајци су дужни да бране закон, али кад су они у питању закон не важи. Па где то има, полицајци су фактички, кабадахије за превознике. Извршити анкету међу превозницима и пишите о томе.

  • Radosav Vreme: 04.06.2013 19:13h

    Čavke lopove vrćaj pare odma :)

  • sale Vreme: 04.06.2013 19:35h

    A sa druge strane nam uvode kamere za brzinu u beogradu i gule nas gde god stignu toliko o policiji u saobracaju su i sami bahati i bezobrazni kao da zakon za njih ne vazi na kraju gledam ih u kraju kad odu u penziju sve sam nesrecnik do nesrecnika valjda onaj gore sve vidi pa im na kraju obracuna nikad im nije dosta otimacine.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP