Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NOVI ZAKON

Policija može da prisluškuje samo po nalogu suda

Autor: Tanjug | 23.05.2014 - 12:12:00h | Komentara: 1

Policija će ubuduće moći da prisluškuje osumnjičene za neko krivično delo samo po nalogu suda, a ne po nalogu javnog tužioca, pošto je Ustavni sud utvrdio da niko ne može da bude prisluškivan bez sudske odluke.

Prislušni uređaj

Prislušni uređaj

 
Usvojenim izmenama i dopunama Zakonika o krivičnom postupku (ZKP) policija može da presreće razgovore i vadi listinge telefonske komunikacije po nalogu sudije za prethodni postupak, na predlog javnog tužioca.
Takođe, promenjena je i odredba koja se tiče podnošenja pritužbi građana na pomenute mere. Umesto javnom tužiocu pritužba će se podnositi nadležnom sudiji za prethodni postupak.

Ustavni sud je ranije proglasio neustavnim i sličan član u zakonima o Vojnobezbednosnoj agenciji i Vojnoobaveštajnoj agenciji, kao i Zakonu o Bezbednosno informativnoj agenciji.

Snouden: Čitaju sve mejlove i poruke na društvenim mrežama

Foto: Andrej Isaković

Izmenjeni član 286 predviđa da ako postoje osnovi sumnje da je izvršeno krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti, policija je dužna da preduzme potrebne mere da se pronađe učinilac krivičnog dela, da se učinilac ili saučesnik ne sakrije ili ne pobegne, da se otkriju i obezbede tragovi krivičnog dela i predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz, kao i da prikupi sva obaveštenja koja bi mogla biti od koristi za uspeno vođenje krivičnog postupka.

Prisluškivanje

Prisluškivanje | Foto: M. Perić

 
U tom cilju policija može da traži potrebna obaveštenja od građana, da izvrši potreban pregled prevoznih sredstava, putnika i prtljaga, da za neophodno potrebno vreme, a najduže do osam časova, ograniči kretanje na određenom prostoru, da preduzme potrebne mere u vezi sa utvrđivanjem istovetnosti lica i predmeta.

Policija takođe može da raspiše potragu za licem i predmetima za kojima se traga, da u prisustvu odgovornog lica pregleda određene objekte i prostorije državnih organa, preduzeća, radnji i drugih pravnih lica, ostvari uvid u njihovu dokumentaciju i da je po potrebi oduzme, kao i da preduzme druge potrebne mere i radnje.

Na predlog javnog tužioca, po nalogu sudije za prethodni postupak policija može da pribavi evidenciju ostvarene telefonske komunikacije, korišćenih baznih stanica ili izvriti lociranje mesta sa kojeg se obavlja komunikacija.
O preduzimanju tih mera policija mora odmah, a najkasnije u roku od 24 časa da o njima obavesti javnog tužioca.
Osobe prema kojima je primenjena neka od ovih mera ima pravo da podnese pritužbu nadležnom sudiji za prethodni postupak.
Poslednji komentari
  • kopač kontejnera Vreme: 23.05.2014 13:04h

    Takođe, promenjena je i odredba koja se tiče podnošenja pritužbi građana na pomenute mere. Umesto javnom tužiocu pritužba će se podnositi nadležnom sudiji za prethodni postupak. Nedorečenost zakona!!! Za koji prethodni postupak ako on nije vođen. Rupau zkp ima milion. To koriste tužioci da nekom odrede pritvor a nekom ne. gde ste advokati da date pomoć ugroženima od poplave.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP