Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

AFERA DIF

Policija: Solidarnost sa prevarenima

Autor: E.S. | 11.04.2014 - 15:37:00h | Komentara: 0

Beogradski sindikat policije i policijskih starešina izdao je danas saopštenje, reagujući na prevaru Fakulteta za sport i fizičku kulturu

U saopštenju koje je potpisao predsednik Sindikata beogradskog sindikata policije i policijskih starešina stoji sledeće:

Policijski sindikat Srbije

Policijski sindikat Srbije | Foto: Nebojša Marković

"Kako se zaštititi od malverzacija i bezakonja kada ga čine i obrazovne institucije koje su na državnom budžetu a kojima nikad nije dovoljno para? Čini se da je to veoma teško, kao što je teško i našem kolegi Veselinu Nikoliću, članu Predsedništva NSP-a, jer ga je Fakultet za sport i fizičko vaspitanje u Beogradu (DIF) obmanuo da je na toj, inače visokoškolskoj ustanovi, stekao diplomu u rangu više škole a zapravo se radilo o papreno skupom dvogodišnjem kursu.


Sada se u medijima raspetljava ovaj kriminal, koji će sigurno dobiti i svoje zakonsko finale. Na žalost, reč je o više od 500 prevarenih koji su položili 19 ispita i branili diplomski rad pred profesorima DIF-a i sve to platili iz svog džepa sa po 2.000 eura. Problem se takođe uvećava i umnožava i za Nikolića kao i za još nekoliko desetina pripadnika policije, jer su mnogi od njih nastavili školovanje na fakultetima, i sa novostečenim stepenom školske spreme prešli da rade na kvalitetnijim i kvalifikovanijim radnim mestima. Pošto je ovaj kurs (kako je to sada utvrđeno) trajao od 2001. do 2005. godine, mnoge kolege već godinama, a neki i punu deceniju, rade na radnim mestima za koja, formalno, nemaju odgovorajuću kvalifikaciju koja se traži sistematizacijom MUP-a. Shodno tome, Nikolić i drugi u Ministarstvu primali su veće plate i ostale prinadležnosti, nego što bi dobijali na radnim mestima sa srednjom školskom spremom.


I šta sada uraditi osim što će, najverovatnije biti podnete krivične prijave protiv onih koji su prevarili polaznike ovog kursa? Da li sve ove prevarene kolege vratiti na niža radna mesta od sadašnjih, uz obavezu vraćanje dela plata koje su zaslužili radom ali ne i formalnim kvalifikacijama? Da li deo odgovornosti snose i činovnici MUP-a kojima je posao da provere diplome zaposlenih koje poslednjih godina „pljušte“ u MUP-u sa svih strana, pa i diplome doskora vrlo cenjenog DIF-a?

Očigledno da je i tu bilo propusta, ali je trenutno najbitnije da se posledice nesvakidašnje prevare ne prelome preko leđa prevarenih kolega. Neophodno je kolegijalno razumevanje i tolerancija, ali i veći oprez kadrovika MUP-a. Najgore bi bilo da se postupa birokratski, bez suštinskog razumevanja izuzetno neprijatne situacije u kojoj su se našli Nikolić i kolege, bez trunke sopstvene odgovornosti.


Uostalom, kao i u ostalim slučajevima, BSPPS se i u ovom mučnom slučaju opredeljuje za pravdu i solidarnost, bez obzira da li se radi o kolegama - članovima našeg sindikata ili ne."

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP