Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DEMONSTRACIJE

Policija upotrebila suzavac i vodene topove na protestu u Prištini!

Autor: A. O. / Agencije | 27.01.2015 - 17:13:00h | Komentara: 2

Nasilni protesti u Prištini, koji su trajali više od šest sati, okončani su danas oko 18.30, nakon više od šest sati konfrontacija između demonstranata i policije. Policija Kosova bacila je danas oko 13 sati suzavac kako bi udaljila učesnike protesta u centru Prištine koji su kamenicama gađali pripadnike specijalnih jedinica policije, a teško i lakše je povređeno 56 policajaca i do sada je privedeno više od 100 lica. Među uhapšenima je i gradonačelnik Prištine i potpredsednik Pokreta Samopredeljenje Špend Ahmeti.

Priština demonstracije | Foto: Tanjug 27.01.2015

Demonstranti pokušali da probiju barikade | Foto: Tanjug

U kasnim popodnevnim satima policija je uspela da potisne demonstrante iz centra grada i ulica koje vode prema zgradi Vlade Kosova.

Do incidenta je došlo nakon što je predstavnik Samoopredeljenja Dardan Mulićaj postavio ultimatum policiji da za 15 minuta ukloni barikade postavljene ispred zgrade Vlade Kosova.

Direktor policije Kosova Spend Madžuni izjavio je da je u današnjim nasilnim protestima u Prištini teško i lakse povređeno 56 policajaca i da je do sada privedeno više od 100 lica.


"Jednom policajcu je teško povređena glava, drugom ruka. Ostali su dobili povrede po telu", rekao je Madžuni na konferenciji za novinare, zajedno sa glavnim tužiocem Sule Hodžom.


Navodeći da je ukupno povređeno 56 policajaca, on je rekao da je policija "do sada privela vise od 100 lica".


Madžuni je kazao da su protesti eskalirali u nasilne, kada se odredjene grupe nisu pridružile mirnim protestima, već su počele da ugrožavaju poredak i javnu bezbednost.


Direktor kosovske policije je rekao da se reagovala u zavisnosti od situacije i da je učinjeno ono što je, uobičajeno, ranije planirano za ovakve situacije.
On je dodao da je policija reagovala na osnovu zakonskog mandata za ocuvanje bezbednosti.

Na ulicama su se mogle videti kamenice, demolirana vozila i oštećenja na zgradama. Policija suzavcem i vodenim topom pokušavala je da udalji učesnike protesta koji su kamenicama gađali policajce.


Portparol KBC Špend Fazliu rekao je za TV Kohavizion da je u KBC u Prištini Hitna pomoć dovezla povređene i demonstrante i policajace, ali da im životi nisu u opasnosti.

Priština demonstracije | Foto: Tanjug 27.01.2015

Policija upotrebila suzavac | Foto: Tanjug

Mulićaj je najpre optužio policiju Kosova da je oduzela ozvučenje učesnicima protesta, zaustavila autobuse sa demonstrantima i uhapsila jednog prevoznika iz Peći. Dodao je da opozicija organizuje miran protest i da policija nije potrebna.

Priština demonstracije | Foto: Tanjug 27.01.2015

Kamenicama po policiji | Foto: Tanjug

"(Ministar Aleksandar) Jablanović je majke Đakovice nazvao divljacima. Stavljamo do znanja Vladi, policiji Kosova, da mi nismo divljaci i da nije potrebno toliko obezbeđenje. Tražimo da Trepča hitno postane javno preduzeće", rekao je Mulićaj.

Priština demonstracije | Foto: Tanjug 27.01.2015

Privođenje napadača | Foto: Tanjug

Demonstranti, koje predvodi opozicioni Pokret Samoopredeljenje, tražili su ostavku ministra Aleksandra Jablanovića i da Trepča hitno postane javno preduzeće čemu se protive Vlada Srbije i politički predstavnici Srba sa Kosova.

Priština demonstracije | Foto: Tanjug 27.01.2015

Demonstranti napadaju policiju | Foto: Tanjug

Sanije Beriša, majka nestalog dečaka iz Đakovice, pričala je o uvredama koje je na račun majki Đakovice navodno izrekao Jablanović.
Jablanović je rekao da nije vređao Majke Đakovice, već da je divljacima nazvao one koji su kamenicama sprečili raseljene Srbe iz Đakovice da obiđu svoje domove na Badnje veče.
Šefica poslaničke grupe opozicione Inicijative za Kosovo Valjdete Bajrami rekla je da ministar Jablanović za premijera zapravo ima Aleksandra Vučića i da ga zato premijer Kosova Isa Mustafa ne može smeniti.
"Mustafa treba da podnese ostavku jer je to spas za Kosovo", rekla je Valjdete

Bajrami i dodala da je kosovski premijer formirao glomaznu vladu, sa mnogo članova i političkih zvaničnika.

Ona je zatražila da se hitno razgovara o zakonu o javnim preduzećima i rekla da je on povučen iz skupštinske procedure jer će se o njemu razgovarati u Briselu, na sastanku delegacija Kosova i Srbije.

Priština demonstracije | Foto: Tanjug 27.01.2015

Suzavcem protiv demonstranata | Foto: Tanjug

Predstavnica opozicione Alijanse za budućnost Kosova Donika Kataj Buljupi je podržala zahteve Samoopredeljenja da Jablanović da ostavku i zatražila da se hitno razmatra Zakon o javnim preduzećima.
U trenutku kada je počeo da govori šef poslanika Samoopredeljenja Visar Imeri došlo je do koškanja između demonstranata i policije i upotrebe suzavca.

Tom prilikom povređeno je desetine demonstranata koji su zbog suzavca zatražili lekarsku pomoć, a medju njima je i šef parlamentarne grupe "Samoopredeljenja" u kosovskoj skupštini Visar Imerija, a povređenima je pomagao i gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti.

Među učesnicima protesta su i lideri "Samoopredeljenja" Albin Kurti, koji je kako se tvrdi povređen, Alijanse za Budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, kao i Inicijative za Kosovo Fatmir Ljimaj.


Prema rečima portparola Klinickog centra u Prištini povređeni su van životne opasnosti.

Priština demonstracije | Foto: Tanjug 27.01.2015

Pucale glave na sve strane | Foto: Tanjug

Na Trgu Majke Tereze došlo je do najtežeg okršaja policije i demonstranata. Učesnici protesta na policiju su bacali zapaljive, "molotovljeve koktele", a kosovska policija je potom na ulice izvela borna vozila i potisnula demonstrante do hotela "Grand".

Saopštenjem se oglasila i kosovska policija koja kaže da su demonstranti provocirali policiju gađajuci ih sa raznim predmetima te da je zbog toga preduzela odgovarajuće mere. U saopštenju se navodi da policija priznaje pravo na proteste, ali ne i provociranje policije.


Portparol kosovske vlade Arban Abraši je za Radio Kosova rekao da su demonstracije imale političku konotaciju i da nemaju nikakve veze sa zahtevima koji su predstavljeni.


Sa druge strane, šefica parlamentarne grupe Alijanse za Budućnost Kosova Donika Kada je rekla da će se demonstracije nastaviti sve do ispunjena zahteva, dodavši da ako premijer Isa Mustafa ne preduzme mere onda će tražiti i njegovu smenu.


Kako javljaju mediji, ima privedenih demonstranata.


Protesti, koji su nastavak demonstracija od subote u kojima je takođe bilo sukoba, su organizovani zbog izjava ministra u Vladi Kosova Aleksandra Jablanovića, ali i zahteva da kombinat Trepča postane javno preduzeće.


Demonstranti su nosili zastave Albanije, parole "Jablanović napolje", "Trepča je naša", "Tači je lopov", "Isa igra kako Srbija kaže","Sa lopovima nema države", "Trg je naš nije vladin", "Dole vlada"...

Sukobi su nastavljeni te je policija dovezla i vodeni top kako bi rasterala jednu grupu od više stotina učesnika protesta.

Poslednji komentari
  • Lara22 Vreme: 27.01.2015 18:33h

    Posle ovakvog primitivnog i vandalskog ponasanja ,iskreno se nadam da ce clanice EU i Amerika uvideti da smo zapravo mi zrtve Kosovskog problema, promeniti razmisljanje i prestati podrzavati Albansku vlast.

  • UJjjjee,,, Vreme: 27.01.2015 19:22h

    Atifete Jahjaga,Špend,Sulj,Hodžaj,Mandžuni,Ahmeti,Fazilju,,,ja sam bre u Amazonu,,,

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP