Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

STRAŠNO

Policijska vozila bez zimskih guma zbog besparice! (VIDEO)

Autor: B92 | 30.01.2014 - 09:09:00h | Komentara: 2

Veliki broj policijskih vozila i dalje koristi letnje gume iako smo usred zime i talasa hladnog vremena. U policiji ne kriju da teškoće oko nabavke guma postoje, ali i ističu da su problem finansije.

Policijsko vozilo

Fotografija policijskog vozila sa letnjim gumama u zaleđenom kanalu, koju je objavio jedan od policijskih sindikata, pred sve vozače postavila je staro pitanje kršenja zakona snaga koje bi trebalo da ga štite.
U policiji ne kriju da problem sa nabavkom guma postoji.
"Finansije su problem. Da bismo imali dovoljno guma na nivou ministarstva potrebno je negde oko 2 miliona evra, da imamo i zimske i letnje gume. To je osnovni problem", kaže Aleksandar Novković načelnik Uprave za zajedničke poslove MUP-a Srbije.
Do pre tri godine MUP nije ni nabavljao zimske gume, već je korišćena bezbednosno najgora varijanta guma za sve vremenske uslove. Tender za nabavku zimskih guma za ovu godinu sproveden je i završen u decembru, kada su gume isporučene. Ipak tender za terenska i specijalna vozila nije prošao.
"Ministarstvo ima negde oko devet hiljada vozila, što operativnih, što neoperativnih, potrebno je dva miliona evra, a država Srbija ne može u ovom trenutku to. Sa ovakvim stanjem u ekonomiji, ta sredstva nemamo. Mi smo za sledeću godinu predvideli 90 miliona dinara za nabavku što letnjih što zimskih guma, negde oko pola, 50 miliona će biti odvojeno za zimske gume i to su okviri u kojima se vi krećete", ističe Novković.
U Policijskom sindikatu Srbije kažu da oni na problem sa gumama upozoravaju godinama, ali da opasnost predstavlja i tehnička neispravnost vozila. Smatraju da bi sve bolje funkcionisalo ako bi se promenio zakon o tenderima.
"Mi sad kao sindikat ako se direktno mešamo u tendere onda ispada da mi hoćemo da narušimo zakon i kršimo tendersku proceduru. Ukoliko tražimo da se nešto reši kao hitna nabavka jer smo mi struktura bezbednosti, onda ispada da hoćemo da izlobiramo da neko, neki Pera Perić dobije taj posao, tako da je nezahvalno mešati se u te stvari, a sami smo svedoci da oprema nedostaje", kaže Veljko Mijailović iz PSS.
Sindikalci kažu da su oni tu da rade posao, a da država treba da ih opremi za to. Na ovaj način rizikuju svoju bezbednost, a kod građana izazivaju revolt.
Ipak, vozači treba da znaju da zimske gume treba staviti zbog lične bezbednosti, a ne zbog zaprećene kazne.
Pogledajte prilog o ovoj temi iz vesti TV B92:

Poslednji komentari
  • sima Vreme: 30.01.2014 09:31h

    oni nemaju pare, a ja imam i moram kupiti zimske gume. katastrofa

  • despot 05 Vreme: 30.01.2014 10:57h

    A gde su proslogodisnje zimske gume?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP