Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZA NJIH NEMA ZIME

Političari sa sekirčetom pravac po drva

Autor: Damira Ramadani - Maja Keranović | 26.09.2014 - 07:02:00h | Komentara: 1

Dok građani Srbije sa zebnjom iščekuju zimu, plašeći se visokih računa za grejanje, pojedini poslanici Skupštine Srbije o tome ne moraju brinuti. Naime, čak njih 15 u svom vlasništvu imaju šumu, što znači da je, ukoliko se odluče za grejanje na drva, dovoljno samo da zgrabe sekirče i naseku koliko misle da treba.

Može kolege  da snabdeva  drvima za ogrev:  Vanja Udovičić

Može kolege da snabdeva drvima za ogrev: Vanja Udovičić

Od poslanika koji u svom vlasništvu imaju šumu, najviše je iz redova naprednjaka - čak njih devet, dok su ostali iz koalcije oko socijalista. Najviše šume, i to više od pet hektara, prema podacima koji se navode u imovinskim kartama poslanika, objavljenim na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, imaju Velinka Tošić (SNS) i Siniša Maksimović (SPS).

Najjeftinije grejanje na drva


Agencija za energetiku Srbije (AERS) obelodanila je da će ove zime najjeftinije biti grejanje na drva, dok će najviše troškova imati ona domaćinstva koja koriste lož ulje, propan butan gas i struju. Kako se navodi u analizi AERS-a, najjeftinije grejanje mogu imati domaćinstva koja se greju na drva u područjima Srbije u kojima je ono jeftinije (na primer, 4.000 dinara po kubnom metru), a naročito ako imaju novije peći čija je efikasnost oko 70 odsto. U tom slučaju, grejanje na drva za celu sezonu koštaće oko 31.000. Međutim, naši poslanici neće morati da plate ni ovih tridesetak hiljada.

Za njima slede i poslanici SNS-a Dragoljub Zindović sa dva hektara i Radoslav Jović sa hektarom šume, dok svi ostali imaju od nekoliko ari do nekoliko desetina ari. Iako je većina do šume došla nasleđem, troje poslanika je, verovatno misleći na crne dane, odlučilo da je kupi, a osim Jovića, to je učinilo i dvoje njegovih partijskih kolega - Gordana Zorić i Milovan Drecun.


Inače, Drecunova šuma, od 3,49 ari, u poređenju sa onima koje imaju njegove kolege, najmanja je. Upitan da li će ovaj deo imovine iskoristiti da uštedi na grejanju, Drecun odgovara drsko.


- Je l‘ se vi to šalite sa mnom!? Odgovoriću vam na svako pitanje koje se tiče mog posla, ali moj privatan život ne treba da vas interesuje - brecnuo se Drecun, koji očigledno ne želi da loži svoju šumu, što znači da će onda morati da plaća račune za grejanje.
Međutim, to plaćanje za njega sigurno neće biti bolno kao za ostale građane, jer ovaj poslanik, koji je i predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, mesečno prima 117.000 dinara.
Među domaćinima je i potpredsednik Skupštine Srbije Konstantin Arsenović (PUPS), koji je nasledio 70 ari šume.

- U pitanju je borova šuma i nije za loženje. Često je obilazim jer imam nostalgiju za rodnim krajem - rekao je Arsenović, koji je poreklom iz sela kod Ljubovije u Republici Srpskoj. Inače, on je, kada smo ga pozvali, bio daleko prijatniji i raspoloženiji od Drecuna.

Poslanici koji mogu da se pohvale da su vlasnici šume su i naprednjaci Milosav Milojević, Biljana Ilić Stošić, Zoran Jozić, Mileta Poskurica, Ljubiša Stojmirović, socijalisti Milisav Petronijević i Miletić Mihajlović i pupsovac Miroljub Stanković.

Udovičić mislio na crne dane

Kad je reč o članovima Vlade, Vanja Udovičić je jedini iz Nemanjine 11 u čijoj se imovinskoj karti pominje šuma. Kako se navodi na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, šuma i oranica, koje je stekao kupovinom, površine su 18.502 kvadrata, što je oko 1,8 hektara. Ukoliko njegovim kolegama ministrima ove zime bude hladno, verujemo da će Udovičić, kao i premijer Aleksandar Vučić biti „mekog srca“ i da će svoje „drugove“ iz Nemanjine snabdeti drvima za ogrev, jer bi zaista bila velika šteta da oni svoje vinograde i voćnjake, koje mnogi poseduju, koriste za potpalu.

Poslednji komentari
  • ana Vreme: 26.09.2014 09:02h

    mislim da je korektno ispod slike napisati da je fotomontaža

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP