Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ONI BI PALI MALU MATURU

Političari tvrde da se malarija prenosi prljavim rukama!

Autor: telegraf | 20.06.2014 - 10:04:00h | Komentara: 0

Osmaci su prethodnih dana polagali testove iz matematike, srpskog jezika i po prvi put, novouvedeni kombinovani test s pitanjima iz pet predmeta – bilogije, fizike, hemije, istorije i geografije.

Skupština Srbije

Skupština Srbije | Foto: Dušan Milenković

 Pojedina pitanja su zbunila maturante, ali i naše političare. Telegraf je pozvao predstavnike stranaka u Skupštini Srbije i postavio im po jedno pitanje sa svakog testa koji su đaci imali ove godine. Verovali ili ne, mnogi su se baš pomučili da dođu do tačnog odgovora!

Đake je na testu iz srpskog jezika najviše namučilo pitanje u kome su trebali da prilagode imenicu “momak” brojevima 23. 16 i 21. Najveća dilema maturantima je bila da li se kaže 23 momka ili momaka!

Prepušta vaterpolo - vaterpolistima: Zoran Babić

Zoran Babić | Foto: Beta

 Iako su poslanica Socijalističke partije Srbije Slavica Đukić-Dejanović i poslanik PUPS Momo Čolaković lako i tačno su odgovorili na ovo pitanje, poslanik SNS Zoran Babić se malo dvoumio, ali je, ipak na kraju, dao tačan odgovor.
Momo Čolaković dodao je da su, sudeći po mišljenju njegove unuke i mezimice Mine, koja je odličan đak, testovi bili laki.
Ipak, Čolaković je "pao" na testu. Naime, na pitanje da li se pranjem ruku smanjuje mogućnost oboljevanja od: malarije, anemije, žutice ili side, Čolaković je odgovorio: malarija i žutica. Moraćemo da ga razočaramo, jer malariju prenose komarci i nemoguće je sprečiti je redovnom higijenom.
Zoran Babić i Slavica Đukić-Dejanović su na sva pitanja tačno odgovorili, ali moramo da primetimo da su se baš dosta razmišljali oko odgovora na pitanje koje je đacima zadalo najviše muke: “Prilagoditi imenicu MOMAK brojevima 23, 16, 21″, ali su na kraju dali tačna rešenja.
Najlakše pitanje, na koji su naši sagovornicitačno odgovorili, bio je treći zadatak: “Koji od ponuđenih brojeva je manji od 0,2? (0,002/0,1/2,2/0,12/0,2002)”.
Mnogi poslanici nisu bili toliko hrabri da odgovore na Telegrafov test s male mature, a među njima su Dragan Marković Palma, Gordana Čomić i Dijana Vukomanović, koji su se pravdali “nemanjem vremena”, piše Telegraf.

Pitanja postavljena poslanicima

1. Prilagoditi imanicu MOMAK brojevima 23, 16, 21 – tačan odgovor: 23 momka, 16 momaka, 21 momak

2. Pranjem ruku smanjujemo mogućnost oboljevanja od: 1) malarije 2) anemije 3) žutice 4) side – tačan odgovor: 3) žutice
3. Koji od ovih brojeva su manji od 0,2? 1) 0,002 2) 0,1 3) 2,2 4) 0,12 5) 0, 2002 – tačan odgovor: 1) 0,002, 2) 0,1 i 4) 0,12

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP