Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

CVRKUTANJE

Politički "tvitovi"
2012. godine

Autor: Tanjug | 23.12.2012 - 14:21:00h | Komentara: 0

Svetski i evropski političari, a u novije vreme i domaći, sve redovnije i u sve većem broju koriste društvene mreže Tviter i Fejsbuk, kako bi promovisali svoje ideje ili objavili komentare, a u protekloj godini su upravo na taj način neki od njih poslali i veoma važne poruke.

Sleva: Van Rompej, Barozo i Šulc

Žoze Manuel Barozo | Foto: Reuters

Vest da su šefovi država ili vlada članica EU u martu na samitu u Briselu, zatvorenom za javnost, dodelili Srbiji status kandidata za članstvo u Uniji prvi je, upravo na Tviteru, saopštio predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej, a potom su tu vest potvrdili predstavnici Danske i predsednik Evropske komisije Žoze Manule Barozo, takođe putem Tvitera.

Karl Bilt

Karl Bilt | Foto: FoNet

Nakon formiranja nove Vlade Srbije švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt, koji je inače jedan od najrevnosnijih "tviteraša" i često iznosi političke stavove i komentare preko te popularne društvene mreže, poručio je u julu da će nova vlada morati da dokaže evropsku orijentaciju kroz svoje buduće delovanje.

"Nova vlada u Srbiji moraće da dokaže svoju evropsku potvrdu kroz dela. Reči su dobre, ali su dela ono što se gleda", napisao je tada Bilt.

Još četiri godine

Još četiri godine

Američki predsednik Barak Obama je 7. novembra, istog trenutka kada je njegova pobeda na predsedničkim izborima u SAD postala izvesna, postavio kratak tvit koji je glasio: "Još četiri godine" (Four more years), a zanimljivo je da je ta jednostavna poruka oborila rekord po najvećem broju novih tvitova u sekundi koji su usledili kao reakcija i kojih je bilo čak 327.000.

Među svetskim državnicima, Obama je najuticajniji korisnik društvenih mreža i njegova oficijelna profil stranica na Fejsbuku ima čak 34,4 miliona obožavalaca, dok Obamine aktivnosti na Tviteru sledi više od 24,7 miliona korisnika te mreže.
Tviter je odavno deo politickog života i političke komunikacije u Evropi, a sve više i kod nas, kako je Tanjugu rekao direktor Centra za razvoj interneta Zoran Torbica.

On je naglasio da je u poslednjih nešto više od godinu dana kod nas Tviter itekako zastupljen u svim sferama, pa i u političkom životu.

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić | Foto: FoNet

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić napisao je pre 10-ak dana na svom Tviter nalogu i Fejsbuk stranici da "Srbiju nije, niti će moći iko da pobedi, pa neće ni Miroslav Mišković", a ta poruka je usledila nakon informacija da je privedeni vlasnik "Delta holdinga" u izjavi pred policijom pretio Vučiću da neće dočekati emisiju na RTS-u te večeri.

Jedan od korisnika društvenih mreža postao je i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je nedavno poručio da podržava Vučića u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Vučić i Nikolić

Vučić i Nikolić: Drugari na fejsbuku i foloveri na tviteru | Foto: FoNet

"Aleksandar Vučić ima moju punu podršku u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala", napisao je Nikolić na svom Tviter nalogu.
Jedan od fanova Tvitera medju srpskim političarima je i lider Ujedinjenih regiona Srbije Mladjan Dinkić, koji je tokom pregovora o formiranju nove vlade na svom Tviter nalogu objavio da predsednik Nove Srbije Velimir Ilić neće biti ministar poljoprivrede.

I predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić se svakodnevno oglašava na Tviteru, gde najavljuje sve svoje aktivnosti na funkciji na kojoj se nalazi, ali i komentariše dešavanja u Srbiji, pa je tako nedavno, posle oslobađajuće presude Haškog tribunala Ramušu Haradinaju, ocenio da su "ovo dani zla".

Vuk Jeremić

Vuk Jeremić | Foto: AP

"Ovo su dani zla. Ne smemo klonuti duhom. Spremimo se za 10. april 2013, dan istine", naveo je Jeremić na Tviteru krajem novembra, a "danom istine" označio je dan za koji je, kao predsedavajući GS UN, zakazao debatu o ad hoc tribunalima, posle oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču u Hagu.

Sve veći broj političara na društvenim mrežama znak je, smatraju stručnjaci, najpre da su shvatili da one postoje, a zatim i da mogu da im budu od koristi, pa je očigledno da će u budućnosti i sadržaj i oblik političkih poruka morati sve više da prilagodjavaju novom, virtuelnom prostoru.  

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP