Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DO ISPUNJENJA ZAHTEVA!

Poljoprivrednici najavli blokadu puteva u petak

Autor: Beta | 11.03.2015 - 16:35:00h | Komentara: 1

Unija poljoprivrednih proizvodjača Sremske Mitrovice, kao i više udruženja proizvođača iz Mačve, Pocerine, Banata i Bačke najavili su danas će u petak, 13. mart, od 11 sati blokirati saobraćajice u Srbiji zbog lošeg položaja poljoprivrednika.

Sudarili se sa traktorom

Nema im druge, seljaci moraju traktore da isteraju na puteve | Foto: foter.com

Poljoprivrednici traže od Vlade Srbije i Republičkih robnih rezervi hitan otkup viška tovljenika po ceni od 185 dinara za kilogram sa PDV-om, interventni otkup mleka i zabranu uvoza mesa i mesnih proizvoda i mleka i mlečnih preradjevina do kraja 2015. godine.

Predsednik Unije Zlatan Đurić najavio je da će blokade saobraćanica, autoputa i mostova trajati neprekidno do ispunjenja uslova.

"Pre tačno 30 dana uputili smo zahtev Vladi, a oni su se oglušili na to. Jedino su reagovali klaničari koji su kupovali tovljenike po 110 dinara za kilogram. Srpski seljak ne može biti talac ni žrtva sukoba EU i Ruske Federacije. Trenutno je ugroženo 20.000 gazdinstava proizvođača mleka i mesa, a to je 100.000 građana ove zemlje", kazao je on agenciji Beta.

Đurić je naglasio da poljoprivrednici imaju još zahteva koji se odnose na poboljšanje statusa poljoprivrednih proizvođača kao što je izmena Pravilnika o prometu i korišćenju žive stoke i mesa, a koji se po njegovom mišljenju mogu brzo usvojiti.

On je naglasio da ni u EU niko ne insistira na tome da se u Srbiji dozvoli uvoz mesnih prerađevina koje nisu dobrog kvaliteta.

Zbog zatvaranja ruskog tržišta za robu iz EU, evropski proizvođači svoje viškove pokušavaju da po damping cenama prodaju trećim zemljama poput Srbije, što obara cenu domaćih proizvođača.

Do poremećaj tržišta mesa u Srbiji došlo je sredinom decembra, kada je uvezeno 20.000 tovljenika iz EU na području Mačve i kada je cena svinja pala ispod 100 dinara za kilogram.

Početkom ove godne dodatno pogoršanje izazvano je uvozom mesnih prerađevina iz EU.

Poremećaj na tržištu mleka i mlečnih prerađevina izazvao je uvoz sireva i mleka u prahu iz EU.

Poslednji komentari
  • banana republika Vreme: 11.03.2015 18:24h

    Iz ovoga ce izaci dobar jedno 10 miliona evra, Alekov bizmismen Matijevic i EU koja se ovde resava otpada - meso sme da se cuva 3 meseca, a onda se profesionalno unistava ili prodaje srpskim uvoznicima. Cilj mu je da se srpski seljak toliko osiromasi da proda za bagatelu najplodniju zemlju u Evropi, a kada dodje 2017. da je tajkuni prodaju Arapima za debele pare. Jedino je to plan za poljoprivredu, drugog nema.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP