Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POD ZNAKOM PITANJA

Poljoprivrednici nemaju
novca za prolećnu setvu!

Autor: Tanjug | 10.03.2013 - 13:50:00h | Komentara: 0

Uprkos dobroj ponudi na kruševačkim pijacama, poljoprivredni proizvodjači, zbog slabe prodaje, nisu uspeli da uštede dovoljno sredstava za prolećnu setvu, pa mnogi razmišljaju o uzimanju kredita kako bi mogli da nastave sa poslom.

Traktor

Setva pod znakom pitanja | Foto: Beta

Jedna od njih je i Jasmina Milojković iz Leskovca, čija porodica prodaje poljoprivredne proizvode u Kruševcu još od 1961. godine.

"Nekada je prodaja na kruševačkim pijacama bila odlična jer je bilo nekoliko hiljada radnika u '14. oktobru' i 'Merimi', a sada mesečno zaradimo jedan minimalac. Imamo tek toliko da preživimo", kazala je Milojkovićeva Tanjugu.

Istakavši da je prodaja ove godine u odnosu na prošlu manja za 30 do 40 odsto, a da su troškovi veliki - godišnja zakupnina tezge košta oko 250 evra, a dnevna kvita 280 dinara, Milojkovićeva naglašava da sredstava za prolećnu setvu gotovo i nema jer se zaradom samo pokrivaju troškovi.

"Da bismo ovog proleća nešto zasejali, moraćemo da uzmemo kredit, ne znam šta da radimo drugo jer nam je za tri hektara potrebno 3.000 do 4.000 evra", navodi ona i dodaje da je najviše novca potrebno za seme, gorivo i za tretiranje zemljišta protiv korova.

"Evo, sada smo za tri tone krompira morali da izdvojimo 1.000 evra, a tek nas čeka priprema zemljišta za setvu i kupovina semena, koje nabavljamo iz Makedonije", kaže Milojković i dodaje da se mora razmišljati i o sistemima za navodnjavanje i zaštiti biljaka.

S druge strane, veliki je broj onih proizvodjača, koji uprkos tome što nemaju novca za prolećnu setvu, ne žele da se zadužuju.

"Mnogo nam para treba, ali uopšte ne razmišljam o kreditu jer nemam odakle da ga vratim, naročito što ne znam unapred kakva nas godina čeka", kazala je Tanjugu Zorica Jocić.

Poljoprivredni proizvodjači su saglasni da je situacija za njih veoma teška, da nekada rade i sa gubitkom, ali kažu da će nastaviti da se bave ovim poslom jer izbora nemaju.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP