Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

HOĆE DA SE SELE IZ SRBIJE

Polovina kineskih radnji na Novom Beogradu i dalje zatvorena!

Autor: Telegraf | 25.11.2013 - 18:53:00h | Komentara: 2

U Srbiji se sve lošije posluje, pa mnogi Kinezi razmišljaju o odlasku u Južnu Ameriku. Oni koji su otvorili radnje tvrde da posluju poštujući srpske zakone i da plaćaju porez.

kineski tržni centar blok 70 novi beograd kineska radnja

Pojedine radnje u dva kineska tržna centra u novobeogradskom bloku 70 ovih dana ipak su otvorene. Pretpostavlja se da će veliki broj njih ponovo početi s radom čim srede sve potrebne papire, dok neki razmišljaju i o selidbi iz Srbije.

Većina onih koji su stidljivo otvorili radnje ne žele da pričaju o tome zašto nisu radili, ali se pretpostavlja da je razlog koji se krije iza toga kontrola koju obavlja Poreska uprava.

- Počeli smo da radimo, ali nema mušterija. Ne znam zašto ostali ne rade. Što se tiče poreza kod mene je sve uredno. Ljudi se plaše da otvore jer posao ide slabo, a pritom tu je i kontrola. Ja sam sve platio, i magacin i knjigovođu, nemam razloga da brinem – kaže Sunce Insi Sung.

On dodaje da će ako posao ne bude krenuo nabolje da se vrati u Kinu, jer mu se više ne isplati da posluje u našoj zemlji.

Zaposleni u ovom tržnom centru ističu da je pre 5-10 godina bilo mnogo više posla, a da je u međuvremenu poskupela carina, ali da su porasli i ostali troškovi koje imaju.

- I kada bih hteo da neke skuplje proizvode prodam jeftinije, opet je problem jer nemam kome da ih prodam. Nema mušterija. Ne znam zašto drugi nisu radili, kod mene je sve u redu. Znam da porezi moraju da se plaćaju, a moji radnici su prijavljeni. Ipak, teško se ovde posluje jer mi treba novac i da prehranim porodicu, ali i da sve platim i ako uspem, da zaradim – kaže Kinez Jin Dong Rong.

On je u Srbiju došao još 1998. godine i kako kaže, voli našu zemlju i ovo mu je druga kuća. Ipak, zbog loših uslova poslovanja mnogi njegovi prijatelji i poznanici otišli su u neku drugu zemlju, gde su, kaže, troškovi jeftiniji.

- Od prošle godine do danas odavde je otišlo preko 1.000 ljudi. Odlaze uglavnom u Čile, Brazil i Argentinu. Tamo im posao ide dobro, dok ovde oko 50 odsto radnji posluje sa gubitkom. Jedna moja rođaka je otišla u Dominikansku republiku, druga u Čile, gde mi je i ujak, pa im se možda i ja pridružim – kaže Jin Dong Rong.

Na taj način izgleda razmišljaju još neki Kinezi koji pakuju robu u kutije koje unose u automobile. Drugi broje artikle i po svemu sudeći, pokušavaju da urade popis kako bi na neki način sredili sve papire potrebne za rad.

Bez obzira na natpise koji stoje na radnjama, pretpostavlja se da će većina početi sa radom čim srede svu dokumentaciju koja im je potrebna. Direktor Poreske uprave Ivan Simič izjavio je da će radnje u bloku 70 morati da poštuju propise kao i sve druge radnje u Srbiji – da prijave radnike i prihode, izdaju fiskalne račune i plaćaju porez.

Mobilne ekipe Poreske uprave obavile su kontrolu kineskih radnji u nekoliko gradova Srbije i konstatovale da i dalje postoji niz nepravilnosti. Inspektori su proveravali da li se izdaju fiskalni računi i da li su oni koji rade prijavljeni u skladu sa propisom, protiv prekršilaca biće preduzete sve zakonom propisane mere, a kontrola će se nastaviti.

Poslednji komentari
  • sanja Vreme: 25.11.2013 21:51h

    Srecan put!

  • momazver Vreme: 26.11.2013 09:22h

    Sanja ti garant mozes da kupujes *pravu* firmiranu garderobu gde se naplacuje porez, ali i porez na budale.Od poreza zivi preko 800 000 cata koji uglavnom nista ne rade,a od poreza na budale/koji cini mi se ti placas i tebi slicne, jer SVA roba koja se prodaje na *haj* mestima je B kvaliteta i najcesce je za TE belosvetske haj firme ,proizvedena u KINI/,zive oni MALOBROJNI koji nam bez pardona ,bezobrazno, uvaljuju PRESKUPU sarenu lazu za VELIKE pare.Ali dok ima ovaca bice fala bogu i vune.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP