Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

JASAN POKAZATELJ EKONOMSKIH PRILIKA

Polovina Kineza napustila Srbiju

Autor: Tanjug | 30.03.2015 - 15:44:00h | Komentara: 6

Broj Kineza u Srbiji duplo je manji u odnosu na prošlu godinu, jer odlaze zbog teške ekonomske situacije, izjavio je predsednik Asocijacije kineskih privrednika u Srbiji Guo Sijao.

Kinezi

Kineski tržni centar, ilustracija | Foto: Profimedia

Prema procenama Asocijacije kineskih privrednika, u Srbiji je u 2014. godini živelo oko 7.000 kineskih državljana, dok je njihov broj sada prepolovljen.
- Najviše kineskih državljana otišlo je iz Srbije tokom prošle godine i početkom ove - rekao je Guo Sijao za srpski ogranak globalne medijske kompanije Gbtimes.

Vlasnik firme "Shenex Industry and Trading Group", koja zakupljuje tržni centar u novobeogradskom bloku 70, Šen Hong, rekao je da u Srbiji trenutno živi oko 2.000 kineskih preduzetnika i da taj broj nastavlja da se smanjuje.
On navodi da Kinezi napuštaju Srbiju pre svega zbog loše finansijske situacije, jer je zbog pada standarda smanjena i kupovna moć gradjana, a samim tim i promet.
Na njihovo loše poslovanje, kaže Šen Hong, utiče i rast kineskog juana.
Primera radi, pre nekoliko godina za jedan evro u Kini se moglo kupiti 11 juana, a sada je za jedan evro potrebno 6,5 juana.
- To je uslovilo i pad zarade kineskih preduzetnika koji posluju na teritoriji Evrope, pa i u Srbiji, i to za više od 35 odsto - navodi Šen Hong.
Poslednji komentari
  • bube Vreme: 30.03.2015 17:01h

    Vucicu zasto beze kada smo mi lideri u regionu ?

  • zoran Vreme: 30.03.2015 17:18h

    Nije samo ekonomska kriza, nego konačno moraju da kucaju fiskalni račun i plaćaju porez državi, a to im ne osgovara. Pozdrav za prijatelje Kineze.

  • Perica Vreme: 30.03.2015 18:25h

    Niko ne zatvara toliko zbog krize.Odlaze verovatno oni sto sad moraju da placaju realnu carinu prilikom uvoza robe,moraju da vode poslovne knjige i izdaju fiskalne racune.I ja bih otisao na njihovom mestu u drzavu gde to ne moras da radis.

  • gole Vreme: 30.03.2015 20:08h

    Braćo kinezi prvo se zapitajte kakvu robu prodajete krš da ga nema većeg narod bi trebao da se okrene našem proizvodu a i pare ostaju u našoj državi

  • urleja Vreme: 31.03.2015 21:33h

    Ti Krstici su najveci lazovi i licemeri na svetu....Toliko toga su dobili lazima i prevarama da to prelazi sve granice...Kakvo bre gladovanje i posao na njivi?!Sve je izmisljotina samo da bi dobili Jos koju pomoc....

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP