Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ŠTA DONOSI UVOĐENJE NOVOG KATALOGA AUTO-MOTO SAVEZA SRBIJE

Polovnjaci skuplji do 1.500 evra?!

Autor: Ružica Kantar | 11.01.2014 - 07:02:00h | Komentara: 16

Iako je bilo očekivano da zbog ukidanje carina na proizvode iz EU građani Srbije od 1. januara kupuju jeftinije automobile iz uvoza, prema tvrdnjama špeditera to ne samo da se neće desiti, već će cena polovnih vozila biti za 500 do 1.500 evra viša?! Razlog je uvođenje novog kataloga Auto-moto saveza Srbije (AMSS), kojim su dažbine za carinjenje vozila iz inostranstva, prema rečima špeditera, u najmanju ruku udvostručene.

“Fijat stilo”

“Fijat stilo”

Polovna vozila će drastično poskupeti zbog nerealnog
obračunavanja dažbina
i procenjivanja carinske
vrednosti, a prema katalogu AMSS-a, tvrdi špediter Branko Petrović za „Alo!”

- Suspendovanjem starog kataloga i uvođenjem kataloga AMSS-a, cene polovnih vozila će skočiti najmanje 500 evra za skrominija kola, a čak više od 1.500 evra za luksuznija. Razlog je nerealno obračunavanje dažbina i nerealno procenjivanje carinske vrednosti vozila - tvrdi za „Alo!“ Branko Petrović, jedan od revoltiranih špeditera, koji ističe da katalog AMSS-a polazi od cena novih vozila, koje nisu realne na tržištu.

BMW 320

BMW 320
- U katalogu su cene pojedinih vozila, na osnovu kojih se obračunavaju dažbine, za nekoliko hiljada evra više nego u salonima. Primera radi, vozilo „VW polo“ u prodaji košta oko 9.700 evra, dok je po katalogu AMSS-a 16.000 evra. Novi „VW golf“ košta oko 15.500 evra, dok je u katalogu oko 19.000 evra. „Fijat 500 L“ u radnji je oko 11.000 evra, dok ga je AMSS procenio na oko 15.600 evra - objašnjava Petrović.

Prema njegovim rečima, nerelane procene povećavaju i iznos za plaćanje carine i PDV za više stotina evra, što će bez sumnje osetiti i kupci.


- Obračunavanjem na ovaj nerealni način stradaće svi, od uvoznika i špeditera, do potrošača, koji ionako kupuju jeftine polovne automobile jer imaju male platežne mogućnosti - zaključuje naš sagovornik.

“Mercedes E220”

“Mercedes E220”
Inače, zbog novog načina carinjenja vozila iz inostranstva, pojedini subotički špediteri, njih oko 50, zajedno sa uvoznicima su u četvrtak održali protestni skup ispred carinarnice u Subotici. Okupljeni građani istakli su da je katalog AMSS-a namenjen domaćem tržištu, odnosno da se primenjuje kod prenosa prava vlasništva, a da se oni bave uvozom vozila sa inostranih tržišta, pa bi stoga osnova trebalo da bude ona cena koja je stvarno plaćena u inostranstvu.


Pravilnik bio loš, a godinama nije menjan?!
Uprava carina je ovim povodom dostavila zvanično saopštenje u kojem se navodi da je odluka da se ubuduće koristi AMSS-ov katalog doneta kako bi uslovi za carinjenje bili isti za sve.
- Teza da su vrednosti prikazane u tom katalogu nepovoljne po kupce nije tačna, jer je uopštena. Upoređivanjem dosadašnjih izvora i kataloga AMSS-a vidi se da postoje i slučajevi da je vrednost nekih modela viša, ali istovremeno je kod nekih drugih niža - navodi se u saopštenju. U Upravi carina pak nisu odgovorili na pitanja koje im je „Alo!“ dostavio, pa smo tako ostali uskraćeni i za odgovor na pitanje zašto se godinama čekalo na donošenje ovog kataloga, ukoliko je stari bio toliko loš?!

Primeri poskupljenja dažbina

Primeri poskupljenja dažbina

Poslednji komentari
  • grada Vreme: 11.01.2014 08:43h

    Ne biraju nacin da pljackaju sopstvene gradjane, koji su vec opljackani pod predhodnom vlascu! Fuj!!!

  • zare Vreme: 11.01.2014 09:30h

    NJihovoj kreativnosti (za otimacinu) nikad kraja.2014.ta je pocela sa dobrom zaprskom,dobro ce mo da iskijavamo!

  • momazver Vreme: 11.01.2014 09:39h

    Tako LOPOVI sa drzavnim grbom ubiru porez-na budale

  • Miloš Vreme: 11.01.2014 11:01h

    Meni nešto u ovom tekstu nije jasno, prvo piše da ukinuta carina na uvoz vozila, a posle piše ovo: "Prema njegovim rečima, nerelane procene povećavaju i iznos za plaćanje carine i PDV za više stotina evra". Kako plaćanje carine ako je carina ukinuta?

  • Milos Vreme: 11.01.2014 11:58h

    Direktno sam upucen u ovu pricu. Pazite ovako, totalno je nerealno bilo da u Subotici se carini auto MERCEDES A 160 CDI 2005. godiste za 16000 din, npr u Kraljevu je ta ista carina 65000. Dalje mercedes GLK 220 CDI u Nisu 450000 din, u Subotici 220000. Sta vam ova dva podatka govore.... Bilo je ogromnih mahinacija i sad je neko resio da stane na put svemu tome. Ja jesam za to da bude jeftinije i da se kompletan vozni park izmeni u zemlji, ali na nacin na koji su to radili ostali gradovi nije imaklo smisla. Na kamionu od deset vozila, od PDVa drzava je gubila u proseku 300000 din. A dnevno ih bas u Suboticu stize najmanje 25 - 30, pa sad neka neko uzme digitron... Svasta se radilo po Subotici i Sabci, Pirotu... Niko nije postovao stvarne vrednosti kataloga. Zato je sad uvedeno da se sve procenjuje po SRB katalogu. Sada odstupanje u svim carinarnicama moze maksimalno da bude 5 %.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP