Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SASLUŠANO 85 RATARA ZBOG MAHINACIJA SA GORIVOM

Pomoću lažnih računa uzeli 12 miliona!

Autor: Bojana Jelovac | 04.03.2013 - 00:06:00h | Komentara: 6

Pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) pokrenuli su istragu o mahinacijama prilikom regresiranja dizel goriva za prošlogodišnju jesenju setvu kojima je budžet Srbije oštećen za 12 miliona dinara, ekskluzivno saznaje „Alo!“.

Policija već uhapsila D. A. (31), koji je falsifikovao  isečke NIS-a, na osnovu kojih je država vraćala  deo novca za navodno ku

Policija već uhapsila D. A. (31), koji je falsifikovao isečke NIS-a, na osnovu kojih je država vraćala deo novca za navodno kupljeno dizel gorivo | Foto: Beta

U istrazi je prošle nedelje saslušano ukupno 85 vlasnika poljoprivrednih gazdinstava iz Kikinde i Bečeja, dok se D. A. (31), koji je izrađivao falsifikovane fiskalne račune pomoću kojih je podizan državni novac već našao iza rešetaka.


- On je na kompjuteru izrađivao lažne fiskalne isečke Naftne industrije Srbije (NIS), koje je zatim prodavao zainteresovanim „poljoprivrednicima“. Oni su potom te isečke nosili u Upravu za trezor Ministarstva finansija i na osnovu njih ostvarivali pravo na regres i takozvanu refakciju, odnosno povraćaj akcize za kupljeno dizel gorivo za gazdinstva u toku jesenje setve, od septembra do novembra 2012. godine.
Na osnovu te falsifikovane dokumentacije isplaćivan im je potom novac iz državne kase – kaže naš izvor u vrhu MUP-a, koji dodaje da je u kući uhapšenog D.O. u Kikindi nađena kompletna oprema za falsifikovanje.
Policija je zbog sumnje da su izvršili krivično delo prevare, uz koordinaciju sa nadležnim tužilaštvima, pokrenula pretkrivični postupak i protiv ukupno 85 nosilaca poljoprivrednih gazdinstava (vlasnika i zakupaca) i prošle nedelje ih saslušala. Tužilaštva će uskoro doneti odluku i ko će se od njih naći u pritvoru, a protiv koga će prijava biti podneta redovnim putem. Osim državne kase, koja je olakšana za 12 miliona, i kompanija NIS je oštećena za iznos marži kojih se odrekla kao ovlašćeni distributer u ovom slučaju izabran od države zbog najpovoljnije ponude.

- Falsifikovani isečci prilagani su kao dokaz da je gorivo kupljeno na benzinskim stanicama NIS-a, na osnovu čega su ti ljudi tražili povraćaj novca u skladu sa državnom uredbom koja je trebalo da pomogne poljoprivrednicima – objašnjava naš izvor. Uredba o regresiranju i refakciji akcize za dizel gorivo podrazumeva da nosioci poljoprivrednih gazdinstava, registrovani u Ministarstvu poljoprivrede, imaju pravo da za najviše do 40 litara dizela po hektaru zemlje dobiju povraćaj novca od države u visini refakcije na akcizu, odnosno po 23 dinara po litru.
Poslednji komentari
  • gordana Vreme: 04.03.2013 05:06h

    a ratari se stalno zale kako nemaju nikakvu zaradu!sramota sta rade!stalno su nezadovoljni!konacno su stvari izasle na videlo!

  • Petar Vreme: 04.03.2013 08:37h

    Da li ima kraja!? A verovatno su ti isti poljoprivredni lopovi prethodnih godina kukali na državu što im ne pomaže ...

  • Banacanin Vreme: 04.03.2013 09:10h

    Samo neka im drzava pomaze.Oni ce i dalje kukati,muvace sa prinosom,nece prijavljivati usluge koje rade,nece biti u sistemu PDV,vozice neispravnu i neosvetljenu mehanizaciju,iznositi blato na puteve i naravno "malko dopinga".Prijavljuju sicu za poreze a imaju kucerine,stanove(BG,NS...),dzipove,luksuzne aute.Malo bi poreznici trebalo bolje da procesljaju imovinsku kartu,pa bi se videlo da bi oni mogli dosta drzavi da pomognu.

  • taxista Vreme: 04.03.2013 09:24h

    Osudit najstrozije tu organizovanu bandu pljackasa. Nisam boleciv prema poljoprivrednicima jos od 90-tih. Plata bila 3 marke, a oni na pijci prodavali jedno jaje za jednu marku u isto vreme dobijali bonove za jeftinu naftu koju su prodavali na buvljacima po cetiri puta vecoj ceni...! Banda!

  • gledalac Vreme: 04.03.2013 10:51h

    Morate jednom razdvojiti Poljuprivrednike od Preprodavaca i Gazda.Preprodavac ide po selima ucenjuje i odkupljuje duplo jeftinije proizvode od poljoprivrednika sve to potrpa u kamijon pa na pijacu.A Gazde su posebna vrsta Tajkuna na traktorima oni obradjuju po 300,400,500 hektara zemlje ali nemaju radnike nego SLUGE koji im u sezoni rade po ceo dan bez ikakvog osiguranja i slicno a oni se voze Dzipovima i Limuzinama sede sa lokalnim politicarima i planiraju kako da kupe jos zemlje.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP