Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SPASAVANJE NEVINOG PSA

Pomozimo Žući da preživi trovanje! (FOTO)

Autor: FoNet | 11.08.2013 - 14:10:00h | Komentara: 1

U kraljevačkom naselju Moše Pijada već nekoliko dana traje akcija spasavanja psa Žuće, kojeg je nepoznati počinilac otrovao, kako se pretpostavlja, jakim nervnim otrovom.

Žuća se bori za život

Žuća se bori za život

Žuća je star desetak godina i omiljeni je pas dece i odraslih iz kraja, pa svi koji su ga voleli prikupljaju novac za njegovo lečenje.
Na fejsbuk stranici Snežane Nene Mitrović pokrenuta je akcija za pomoć Žući, kojem će danima biti neophodni medikamenti i nadzor veterinara.
- Zadovoljni smo odzivom ljudi iz cele Srbije koji uplaćuju novac i raspituju se za Žućino stanje - naglasila je Mitrović.
Posle svakog dolaska kod veterinara, Mitrović ima obavezu da napravi mali izveštaj i slika Žuću, kako bi oni imali uvid u njegovo lečenje.
Deca iz kraja napravila su kutiju sa natpisom "Za pomoć otrovanom Žući" sa kojom prikupljaju novac "od vrata do vrata" i ispred najveće radnje u kraju.
Mina, Anastasija, Jovana i Tamara su u velikoj grupi dece koja organizuju dežurstva kako bi u svakom trenutku neko bio pored Žuće.

Žuća se bori za život

Deca ga obožavaju i bore se za njegovo lečenje: Žuća

One kažu da ne bi mogle da zamisle da Žuća ne dobije ovu bitku, jer je on pas koji je tu od rođenja većine njih, pa ga neguju, poje, hrane i pružaju mu ljubav zato što bi sve bilo prazno bez njega.
Prema rečima Aleksandra Kaluđerovića iz veterinarske ordinacije "Srbovet", pas je u lošem stanju zbog oštećenja centranog nervnog sistema i malog broja leukocita.
- Ima, međutim, pomaka na bolje, pa se svi nadaju da će najpoznatiji kraljevački pas dobiti ovu bitku. Taj koji je bacio otrov, bacio ga je u blizini obdaništa, škole, u parku gde su i deca mogla da budu otrovana - ističe Kaluđerović.
On dodaje da Žućin slučaj nije prvi, a nažalost ni poslednji, i da je trovanje kod pasa teško dokazati.
Prema njegovim rečima, jedino na Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu može da se dijagnostikuje koja vrsta otrova je korišćena, ali je najveći problem što je počinioca teško otkriti.
Zbog sve učestalijeg trovanja napuštenih i vlasničkih pasa, javnosti se obratila i Grupa ljubitelja i boraca za prava životinja, u čijem saopštenju se navodi da je u isto vreme otrovan još jedan pas, koji je uginuo u najvećim mukama.

Žuća se bori za život

Za Žuću ima nade, ali je drugi pas umro u najgorim mukama

Kako se ističe u saopštenju Grupe, Žuća će se možda izvući, zahvaljujući brzoj i plemenitoj akciji, pre svega dece koja su alarmirala veterinare i radnike zoohigijene gradske "Čistoće".
Oni apeluju na policiju da učini sve da krivac pronađe i podsećaju da je u pitanju delo kažnjivo po članu 269. Zakona o dobrobiti životinja.
U konkretnom slučaju se radi i o krivičnom delu protiv života i bezbednosti ljudi, posebno dece, budući da je otrov bačen u blizini obdaništa i škole, ukazuje se u saopštenju Grupe ljubitelja i boraca za prava životinja.
Žuća je pre osam godina, čim je započet CNR program, bio jedan od pet prvih sterilisanih pasa u Kraljevu i redovno je vakcinisan.
Svi koji žele da pomognu izlečenje Žuće, novac mogu da uplate na tekući račun 340-35065539-07 Erste banke sa naznakom "Pomoć za Žuću".

Tagovi:

Poslednji komentari
  • Luka Markovic Vreme: 21.08.2013 14:22h

    eee super sto je Zuco preziveo ja znam Zuca on mi je drugar xDDD salim se!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP