Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

HUMANITARNA AKCIJA

Pomozite maloj Emi da ne postane paralizovana!

Autor: A.O. | 30.03.2014 - 14:48:00h | Komentara: 1

Ema Radovanović iz Negotina boluje od tuberozne skleroze i ako njeni roditelji ne skupe još 6.000 evra do 5. maja kada je zakazana operacija u Parizu, preti joj potpuna paraliza.

Ema Radovanović

Ema Radovanović

Višestruki epi napadi, svakodnevica su petogodišnje devojčice Eme Radovanović iz Jasenice kod Negotina. Njena bezbrižna igra sa starijom sestrom, zbog nepredvidivih napada, za sada je samo san njihovih roditelja. Ukoliko, međutim, u narednih mesec dana ne prikupe još 6.000 evra, uskoro će i sadašnje stanje devojčice koja se, osim što je usporena od jake terapije, ne razlikuje previše od svojih vršnjaka, biti još nedostižniji san, jer Emi preti potpuna paraliza. Od početka godine ona je na intenzivnoj terapiji deksametazonom koji je održava do operacije koja joj je neophodna, jer joj tuberi, vrsta tumora koja je karakteristična za ovu bolest, već pritiskaju obe strane mozga. Operacija zakazana za 5. maj u klinici u Parizu, jedinoj gde se rade operacije tubera, ovoj nežnoj i krhkoj devojčici, inače iscrpljenoj od teške bolesti i stalnih napada, jedini je spas od paralize koje će tuberi vrlo brzo izazvati.


- Doktorka iz Pariza, koju je za Emin slučaj zainteresovala naša doktorka Milena Đurić sa Instituta za majku i dete, utvrdila je da joj je zbog tubera koji rastu operacija neophodna. Ukoliko se ne operiše ostaće paralizovana. Operacija je zakazana za 5. maj, košta 17.200 evra, a mi smo uz pomoć dobrih ljudi uspeli da prikupimo 11.000 evra, nedostaje nam još 6.000, a vreme brzo prolazi. Zbog nedostatka sredstava operacija je već jednom odložena. Ema, nažalost, nema vremena da čeka jer njeni tuberi neprestano rastu i pritiskaju moždanu koru– očajna je Emina majka Grozda Radovanović.

Ema sa roditeljima, majkom Grozdom i ocem Zoranom, i sedmogodišnjom sestrom Tijanom živi u skromnoj porodičnoj kući u Jasenici kod Negotina. Majka Grozda je u potpunosti danonoćno posvećena bolesnoj devojčici, otac radi kod privatnika. Devojčicina bolest, porodici koja inače živi u skromnim uslovima, konstantno stvara i dodatne troškove sa kojima su iz nevelikog kućnog budžeta naučili da se nose. Hranu uglavnom sami proizvode na okućnici u selu, kupuju samo neophodne potrepštine, da bi bilo i za Emino lečenje. Ona sa majkom svakog meseca boravi po nedelju dana na Institutu za majku i dete.

Ema Radovanović

Ema sa sestrom i majkom

-Najteže mi je kad Tijani uskratim nešto do čega joj je stalo, da bi sačuvali novac za Eminu operaciju. Ona se ne žali i sama nudi svaki svoj dinar, a samo oni koji su ovo doživeli znaju koliko je to teško – jada se Grozda.
Cena operacije, međutim, unela je dodatni nespokoj u dom Radovanovića. Majka Grozda je i svoj deo skromnog nasledstva odvojila za lečenje svoje mlađe kćeri, pomogle su im komšije, prijatelji, lokalna samouprava i prikupilo se prvih 8.000 evra. Humanitarni koncert za pomoć maloj Emi priredio je “Amadeus bend” sa svojim gostima i domaćim grupama, i na taj način prikupili su još 3.000 evra. Nedostaje još oko 6.000 evra, a do operacije je ostalo svega mesec dana.

-Ne smem ni da pomislim šta će biti, ako ne prikupimo novac za operaciju. Pa Ema je u početku imala i po 15 epi napada dnevno. Zahvaljujući jakoj terapiji, sada nisu tako učestali, ali su i dalje svakodnevni. Operacijom glave, a Ema je prvi kandidat u Srbiji za tu intervenciju, mi je nećemo izlečiti od ove bolesti koja napada centralni nervni sistem, ali ćemo uspeti da je spasemo paralize kad uklonimo ta žarišta. Ona sada zaostaje u govoru i razvoju za godinu dana. Operacijom ćemo joj omogućiti, koliko toliko, da odrasta kao i druga deca. Zbog nedostatka sredstava operacija je već jednom odložena. Ema, nažalost, nema vremena da čeka jer kliničku sliku njene bolesti dodatno usložnjava činjenica da njeni tuberi neprestano rastu i pritiskaju moždanu koru - kaže Grozda.
Račun za Emu
Za pomoć maloj Emi Radovanović, iz Jasenice na njeno ime, u Komercijalnoj banci je otvoren dinarski račun:
205-9011005305076-88, a u SWIFT-BIC: KOBBRSBG, IBAN/ACCOUN NUMBER: RS35205903102023150087 i devizni.
Poslednji komentari
  • laki Vreme: 30.03.2014 16:34h

    zašto nema i uplate preko mobilne telefonoje mislim da mnogi kao i ja bi uplatili preko smsa

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP