Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PRIRODNI SPEKTAKL

Pomračenje Sunca sutra u 9.40

Autor: N. L. | 19.03.2015 - 07:00:00h | Komentara: 1

Pomračenje Sunca je događaj koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a sutra, na prvi dan proleća, svi u Srbiji će moći da gledaju ovaj prirodni spektakl.

Pomračenje se prati kroz dobro zagaravljeno staklo sa obe strane

Pomračenje se prati kroz dobro zagaravljeno staklo sa obe strane

Istoga dana će i mesec biti optički veći, što znači da ćemo prisustvovati i pojavi poznatoj kao Supermesec. Prvi kontakt Sunca sa Mesecom, vidljivim iz Beograda, biće u 9 sati i 40 minuta, za kada meteorolozi najavljuju pretežno sunčano vreme.
- U 11 sati i 59 minuta Mesec će sići sa Sunca, odnosno imaće poslednji kontakt sa Suncem, a maksimalno pomračenje biće u 10 sati i 49 minuta i tada će biti pokriveno 51 odsto sunčeve površine - obajašnjava za „Alo!“ sekretar Astronomskog društva „Ruđer Bošković“ Milan Jeličić, i dodaje da će potpuno pomračenje biti vidljivo oko Islanda i Grenlanda.


Naš sagovornik kaže da se uz odgovarajuću „opremu“ pomračenje može bezbrižno posmatrati jer će tom prilikom „štetnost” zračenja Sunca, odnosno energija koju emituje, biti dvostruko manja.

- Priroda je sama udesila da čak ni bebe, mada ih tome niko nije učio, ne gledaju u Sunce, jer bi direktno petominutno posmatranje dovelo do slepila. Pomračenje se prati kroz dobro zagaravljeno staklo sa obe strane ili pomoću projekcije. Drugi način je da uzmete (šestarom) probušeni papir i usmerite ga prema Suncu, a u produžetku, na istoj osi, postavite drugi. Tako ćete dobiti projekciju koju je bezbedno posmatrati – savetuje Jeličić.

Što se tiče Supermeseca, u pitanju je pojava koja nastaje činjenicom da njegova putanja oko Zemlje nije kružna, već elipsasta.

- Kada je Mesec najbliži Zemlji imamo utisak da je na horizontu veći od solitera, ali ako ga izmerimo, videćemo da je uobičajene veličine. U pitanju je samo optička varka, koja nastaje u poređenju sa objektima na Zemlji - objašnjava naš sagovornik. On je dodao da će Opservatorija za ljubitelje neba biti otvorena, ali da neće biti posmatranja ukoliko bude oblačno.
Poslednji komentari
  • fatmir Vreme: 20.03.2015 10:57h

    superje

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP