Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MESIĆ:

Ponovo bi Hagu predao „Brionske transkripte“

Autor: E. A. | 17.03.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić ne žali što je obelodanio „Brionski transkript“, kojeg srpski pravni tim pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu koristi kao ključni argument u procesu protiv Hrvatske, i tvrdi da bi to opet uradio, piše zagrebački „Jutarnji list“.

Stjepan Mesić

Stjepan Mesić | Foto: Dejan Živančević

Reč je o transkriptu („da zadamo Srbima takav udarac da praktično nestanu“), oko kojeg su se vodile polemike kako je uopšte dospeo u Hag. Prema jednima, predao ga je upravo Mesić, iako on tvrdi da je transkripte davao samo vladinom Birou za saradnju sa Hagom.


Član srpskog pravnog tima Kanađanin Vilijam Šabas uporedio je brionski sastanak i dogovor Franje Tuđmana i njegovih komandanata uoči „Oluje“, policijsko-vojne akcije s početka avgusta 1995. godine, sa zloglasnom nacističkom Vansi (Wannsee) konferencijom 1942. godine. Upitan kako komentariše činjenicu da Šabas tu tezu temelji na „Brionskim transkriptima“, koje je Mesić pronašo na Pantovčaku nakon Tuđmanove smrti, bivši hrvatski predsednik kaže:

„To je jako preterano i nema veze s činjenicama. Poređenje sa onim što se događalo u ‘Oluji’ i u Trećem Rajhu naprosto nema smisla i totalni je promašaj“, naveo je Mesić. Upitan da li mu je žao danas što je otvorio Tuđmanove arhive, Mesić kaže da nije i da bi to ponovo uradio.

„Otvorio sam one transkripte koji su ukazali na to da su se odluke donosile tamo gde to nije smelo“, odgovorio je on. Na konstataciju da srpska odbrana smatra da bi Tuđman, da je živ, verovatno bio optužen za genocid, Mesić kaže da to „nema smisla postavljati na taj način i da je sa čišćenjem hrvatskih teritorija prvi počeo Milošević“. Bivši hrvatski predsednik i poslednji predsednik SFRJ ne poriče da je zločina bilo i na hrvatskoj strani, ali kaže da su počinioci uglavnom procesuirani, a oni koji nisu, tvrdi, da će biti. Mesić očekuje da će Srbija u MSP-u biti osuđena za genocid, jer su, kako kaže, hrvatski argument mnogo jači od srpskih.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP