Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OBILNE KIŠE U DELOVIMA SRBIJE

Poplave u kruševačkom i leskovačkom kraju

Autor: RTS/Južne vesti | 09.12.2014 - 16:40:00h | Komentara: 0

Na području Kruševca za proteklih 16 sati palo je 30 litara kiše po metru kvadratnom, što je podiglo vodostaj reka i potoka. Kod Leskovca se izlio kanal Butunja.

Zbog neraščićenih kanala u kruševačkom kraju poplavljeno je na desetine dvorišta, bašta i oranica kako u prigradskim naseljima, tako i u okolnim selima.
Sama i bolesna baba Milenija od jutros iz kuće ne može. Dvorište je pod vodom kao i svaki put kada u Golovodu pada jača kiša.
"Čizme imam, ali na noge ne mogu. Sedim i čekam. Kad mi je deveričić tu on mi unese drva, kad nije ja ćutim i čekam. Smrzavam se ", priča kroz suze Milenija Kostić iz Golovoda.
Isti problem muči još desetak komšija čije se kuće nalaze u blizini Kobiljske reke.
"Sama vam reč kaže-Veliko Golovode- sama gola voda! Kanali nisu odrađeni zadnjih 20 godina. Svim organima vlasti Kruševca smo dostavljali dopise i obraćali se, niko nam nije izašao u susret", kaže Milan Živojinović predsednik mesnog odbora Veliko Golovode.
"I u mojoj kući 365 dana motor vuče vodu iz nje. Kome da se obratimo, kome da se žalimo", kaže Ljiljana Živojinović iz Golovoda.
Ugroženo področje obišli su i predstavnici gradskog štaba za odbranu od poplava.
"To su poznata mesta gde nismo stigli da odradimo radove koji su prethodno trebali da se odrade. Potrebno je sistematski, u dužem periodu, ulagati velika sredstva . Znamo kakva je sitacija i zbog toga neki problemi koji su evidentni nisu rešeni", kaže Zdravko Jovanović, Štab za odbranu od poplava grada Kruševca.
Smeće koje je pregradilo Kobiljsku reku promenilo je njen tok. Voda se izlila i sasvim pokrila put koji vodi ka Parunovcu.
Zbog zatrpanih kanala i neraščišćenih propusta poplavljeno je na desetine domaćinstava i oranica u Kaoniku, Globoderu, Lomnici, Kukljinu, Kapidžiji. Godinama unazad svaka jača kiša probleme stvara i meštanima prigradskog naselja Dedina.
"U Dedini kanalizacija ne prima, ovde je bio neki propust koji je funkcionisao kako tako . Kad je rađen gas ulicom koja povezuje Kapidžiju i Dedinu taj propust je uništen," kaže Petar Vučić iz Dedine.
"Celo leto sam jurio, upozoravao da će biti katastrofe. Govorili su da ima vremena. I evo do čega smo sada došli. Da se pune dvorišta i kuće vodom. Četrdeset godina sam se mučio i da mi sad sve poplavi", kaže Vladimir Nedeljković iz Dedine.
Iako je od majskih poplava na području grada Kruševca raščišćeno dvadesetak kilometara kanala, stotinak kilometara vodotokova i na desetine propusta, posla još uvek ima. Za komunalna preduzeća i inspekcijske službe jednako kao i za same građane čiji su nemar i nepoštovanje propisa neretko glavni razlog za ovakve posledice, javlja RTS.

I desetak kuća i dvorišta u Radonjici, desetak kilometara od Leskovca, pod vodom su zbog izlivanja kanala Butunja koji ugrožava i stotinak hektara oranica u ataru ovog i susednih sela.

Problematična je sama lokacija kanala Butunja koji prolazi iznad prirodnog toka vode, kaže meštanin sela Predrag Stanković.

Kanal Butunja kreće iz Todorovca i preko Gornje i Donje Bubuše i Radonjice završava u Strojkovcu, javljaju "Južne vesti".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP