Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MOGUĆI MANJI POTRESI NAREDNIH DANA

Poplave u Srbiji ubrzale zemljotrese

Autor: S. Đ. | 28.05.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Od početka kišnog maja Srbiju je zatreslo 11 slabih zemljetresa, čak osam od 16. maja do sada, intenziteta do 2,6 stepeni po Rihterovoj skali. Seizmolozi upozoravaju da bi zbog poplavnog talasa u narednim danima podrhtavanja tla mogla biti još češća, pogotovu u oblastima sa akumulacionim jezerima, a koja su inače podložna zemljotresima.

Mogući manji potresi narednih dana

Mogući manji potresi narednih dana | Foto: Lazar Janković

- Posle poplava, vode prodru duboko u tlo i menjaju ravnotežu podzemnih voda, što ubrzava procese podrhtavanja zemljišta koja bi se i inače dogodila. Ovo se sada naročito dešava oko akumulacionih jezera iz kojih je ovih dana puštana voda, poput Gruže kod Kraljeva, brana kod Bajine Bašte i Nove Varoši.

Naglo ispuštanje vode, u ovom slučaju radi regulisanja poplavnog talasa, provocira zemljotrese koji su slabog intenziteta, ali se ipak osete na terenu - objašnjava za „Alo!“ Slavica Radovanović, direktor Republičkog seizmološkog zavoda. Ona, međutim, u bliskoj budućnosti ne očekuje zemljetrose većeg intenziteta koji bi mogli da oštete građevinsku infrastrukturu.

- Sa seizmološkog stanovišta, bolje je da ima više malih zemljotresa nego da tlo poptuno miriju i seizmička energija se akumilura, pa onda usled naglog pražnjenja izazove jači zmljotres. Takvi su se kod nas desili u Kraljevu 2010, Gnjilanu 2002. i Mionici 1998, tako da bi tek kroz 10 i više godina mogli da očekujemo ponavljanje perioda sa tako jakim zemljotresima - istakla je Radovanovićeva.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP