Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OPTUŽBA

Popov: Ćosić treba da odgovara za rat

Autor: Beta | 21.02.2013 - 19:35:00h | Komentara: 15

Za rat i zločine ne treba da odgovaraju samo direktni izvršioci, već i inspiratori zločina, rekao je Aleksandar Popov, kritikujući Dobricu Ćosića.

"Moraju odgovarati i oni čije su ideje pokrenule horde pljačkaša, zločinaca i ubica. To što nikoga nisu ubili svojom rukom, ne čini njihovu odgovornost manjom", rekao je Popov, direktor Centra za regionalizam, na predstavljanju knjige "Bosanski rat Dobrice Ćosića" bosanskog autora Muhameda Mujkića.

Aleksandar Popov

Aleksandar Popov | Foto: B92

 Prema njegovim rečima, Ćosićeva teza o "humanom preseljenju" stanovništva zapravo je bio ulepšani izraz za proterivanje i za etničko čišćenje, koje se završavalo veoma krvavo.

"On je zaokupljen velikim epskim pitanjima krvi i tla. Oni su opčinjeni mapama, a ne ljudima i njihovim sudbinama. On je zloduh i sitni palanački politikant", rekao je Popov.
On je kazao da su mnoge rečenice koje je Ćosić izgovorio ili napisao veoma uvredljive, pre svega po same Srbe.
"Šta, na primer, znači njegova misao da Srbi 'sve što dobiju u ratu, izgube u miru'? Da li to znači da su Srbi hrabri, ali glupi? Pogledajte koliko je to uvredljivo za same Srbe", naveo je Popov.
Bivši bosanskohercegovački političar Muhamed Abadžić rekao je da Dobrica Ćosić ima deformisani ugao gledanja na rat u BiH.
"Srbija je itekako učestvovala u ratu u BiH i to je nesporna činjenica", kazao je Abadžić.
Autor knjige Muhamed Mujkić rekao je da je njegova knjiga "samo protest protiv negiranja BiH, koja postoji 1.000 godina".
"Bosna je preživela stotine režima, preživeće i ove sada. Nemamo mi zemlju, zemlja ima nas", kazao je Mujkić.
Dodao je da je njegova knjiga zapravo odgovor Dobrici Ćosiću na njegovu knjigu "Bosanski rat", za koju je rekao da je prepuna istorijskih falsifikata o ratu u BiH.
"Bez iznošenja istine o ratu, nema stabilnog mira", rekao je Mujkić. 
Poslednji komentari
  • Milan Vreme: 21.02.2013 20:15h

    Po Popovu trebalo bi da odgovara i pokjojni patrijarh Pavle.Gospodine p[opov ,ostavite se Vasih gluposti,udarili ste na jednog velikana,kome vi i slicni vama nisu dorasli ni noge da mu operete.

  • tale sanjin Vreme: 21.02.2013 20:18h

    izvinite, a koje ovaj covek. za dobricu znam jer je ostavio iza sebe neko delo,a ovo mora da je izmigoljilo ispod neke cigle. boze, bas svasta ljudi sebi umisljaju.sta taj ostavlja iza sebe osim blama.

  • nesa Vreme: 21.02.2013 22:15h

    postoji snimak zamenika direktora CIA-e u vreme Busa starijeg,na kojem tvrdi da za ove sukobe najvecu odgovornost snosi Nemacka,i njena tajna sluzba,koja je jos od kraja 60-tih pocela da radi na tajnom projektu razbijanja Jugoslavije.Posto to tvrdi covek koji je bio na vrlo odgovornom mestu,hoce li neko suditi Kolu,Genseru,i njihovim prethodnicima..nego nasli po Dobrici,sasvim nebitnom i nevaznom u tom sukobu...a vi iz redakcije,dajte vise promenite ovo idiotsko upisivanje nerazumljivo ispisanih reci,kao uslov za objavu komentara

  • Cica Vreme: 21.02.2013 23:14h

    Tacno je i Dobrica svakako treba da odgovara. Koliko je majki zaveo u crno, koliko je izjava dao protiv srba. U svakom sistemu on uziva.

  • Miki Maus Vreme: 22.02.2013 01:11h

    G. Popov kaže: "Šta, na primer, znači njegova misao da Srbi 'sve što dobiju u ratu, izgube u miru'? Da li to znači da su Srbi hrabri, ali glupi? Pogledajte koliko je to uvredljivo za same Srbe", naveo je Popov. Jasno je to za za one koji znaju istoriju i imaju elementarno znanje logike. Što vojnici dobiju krvlju, takvi političari kao vi izgube (ili prodaju) u miru! Ništa novo na Balkanu. Ko ste vi gospodine! Ćisića zna cela Srbija od unuka do dede, a vas g. Popov prvi put vidim i za vas čujem. Pljuvanje po najvećem đivom intelektualcu i satanizacija Srbije je izgleda vaš oisao, Možda i nije, ali meni se čini da ne grešim!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP