Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

IMOVINA POLITIČARA NA PRIJATELJE, BRAĆU, KUMOVE:

Poreska češlja i strine i tašte!

Autor: Kurir | 20.01.2015 - 21:28:00h | Komentara: 1

Proveravaće se imovina rodbine, a političarima koji ne dokažu kako su stekli imetak preti gubljenje funkcije. Novi zakon važiće retroaktivno, čime će se konačno otkriti sprega političara i tajkuna u poslednjih dvadeset godina

Izvinite,  oprostite,  pardon...  Bratislav  Gašić

 Bratislav Gašić: Sva imovina je uredno prijavljena i nije na strine, tetke i teče kao kod nekih | Foto: Oliver Bunić

Imovina dece, tetaka, stričeva, strina, tašti i rođaka koji ne žive u domaćinstvu s političarima najverovatnije će biti pod lupom Poreske uprave od marta, kad bude usvojen zakon o poreklu imovine, otkriva neke od odredaba novog pravnog akta Zoran Stojiljković, član Agencije za borbu protiv korupcije.
- To će biti pravi pomak. Prema novom zakonu, provera njihove imovine neće imati vremenski rok, kao što to sad predviđa Zakon o Agenciji protiv korupcije, kojim se proverava samo imovina od 2010. godine, kad je osnovana - kaže Stojiljković.
Začarani krug
On naglašava da će se novim zakonom, što je po njemu ključno, proveravati imovina svih srodnika i tako će se zatvoriti začarani krug po kome su političari svoje bogatstvo uglavnom prepisivali na druge osobe i time zaobilazili zakon - kaže Stojiljković, objašnjavajući da bi ovaj zakon konačno trebalo i da otkrije spregu političara i tajkuna.

Ne troši više od zarađenog: Siniša Mali

Siniša Mali: Kada sam postao gradonačelnik, svu imovinu sam uredno prijavio | Foto: Oliver Bunić

- Zakon će važiti retroaktivno i konačno će rasvetliti spregu tajkuna i političara koji su stekli bogatstvo u poslednjih 20 godina, od devedesetih do privatizacija - napominje Stojiljković i dodaje da može doći do oduzimanja funkcija, ali i onih nekretnina koje nisu stečene na legalan način.
Čisti ko suza
S druge strane, aktuelni ministri i političari tvrde da su „čisti pred zakonom“ i da su svu imovinu prijavili na svoje ime.
Tako Bojan Pajtić, vojvođanski premijer, kaže da mu je imovina ista već godinama.
- Nisam bogatiji nego pre deset godina. I treba da se proveri kolika je imovina, a koliki prihodi političara - kaže vojvođanski premijer.
Siniša Mali, gradonačelnik Beograda, kaže da, koliko mu je poznato, Poreska uprava i sad može da proverava imovinu svih građana.
- Kad sam stupio na ovu funkciju, podneo sam imovinsku kartu i na taj način sam svu svoju imovinu uredno prijavio.
Sve na svoje ime
I Bratislav Gašić, ministar odbrane i potpredsednik SNS, ističe da nema šta da krije i da je privatnik već 27 godina.

Na muke stavio i Deda Mraza: Bojan Pajtić

Bojan Pajtić: Nisam bogatiji nego pre deset godina | Foto: RAS Đorđe Kojadinović

- Pozdravljam donošenje zakona, da vidimo ko su ti političari koji su samo od politike postali bogataši. Sva imovina je uredno prijavljena i nije na strine, tetke, teče kao kod nekih - kaže Gašić, dok socijalista i bivši ministar Milutin Mrkonjić, za čije su se ime vezivale mnoge afere, tvrdi da nema ništa od imovine.
- Go sam ko pištolj. Nemam ni kola, ni stan, ni kuću, moja žena ima stan, a ja živim samo od poslaničke plate - tvrdi Mrkonjić.

Reagovanja političara

Aleksandar Antić, ministar energetike: Uredno sve prijavljujem

Uredno sve prijavljujem i imovina se otkako sam na javnim funkcijama nije uvećala. Političari, kao nosioci javnih funkcija, treba da budu pod lupom javnosti.
Rasim Ljajić, ministar trgovine: Prijavljujem i očevu imovinu

Ne strahujem jer već više od deset godina prijavljujem svu imovinu, čak i onu koja se formalno vodi na mog oca, ali je ja koristim.
Zorana Mihajlović, ministarka saobraćaja: Tajkuni treba da se plaše
Treba da strahuju tajkuni i oni za koje ne znamo kako su stekli prve milione. Ja ne strahujem. Zakon treba da uvede red da građani koji poštuju zakon i pošteno rade i žive budu zaštićeni.
Vanja Udovičić, ministar sporta: Sve sam uredno prijavio

Kontrola porekla imovine je normalna stvar u svim uređenim državama. Svako ko je poštovao zakon nema razloga za brigu. Svi znaju kako sam stekao imovinu i sve je prijavljeno.
Jadranka Joksimović, ministarka za EU: Nisam bogatija

Nemam promene imovinske karte koje bi trebalo da prijavim. Mislim da je važno da takav zakon bude donet.
Kori Udovički, ministarka državne uprave: Spokojna

Uredno prijavljujem imovinu, što ću učiniti i sada u predviđenom roku. Nemam nikakvog razloga za strah.
Nebojša Čović, predsednik KK Crvena zvezda: Podržavam novi zakon
Uredno sam prijavljivao imovinu u skladu sa zakonom. Ne strahujem od takvog zakona, naprotiv, u potpunosti ga podržavam.

Pozitivni primeri Hongkong i Brazil: Uspeli da pobede korupciju


Najpozitivniji primeri borbe protiv korupcije su Hongkong i Brazil. U Hongkongu je 2002. oformljena nezavisna komisija protiv korupcije i u okviru nje odeljenje za operacije sa hiljadu istražitelja. Posle šest godina, izuzetno korumpirani Hongkong uvršten je u grupu 20 zemalja u svetu u kojima se korupcija javlja kao redak slučaj. U Brazilu, posle izbora Lule da Silve za predsednika, privredni razvoj zemlje pokrenut je zaustavljanjem korupcije i socijalnim programima.
Poslednji komentari
  • Milan Vreme: 23.01.2015 17:42h

    Još jedna stvar koja me je oduševila od kad je SNS na vlasti jeste provera da li je novac zarađen na legalan način, i to što nema zaštićenih u tome nego svi idu pred lice pravde! Svaka čast Vučiću i članovima Vlade na tome!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP