Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

INTERVJU NEDELJE: PROF. DR MILJKO RISTIĆ, KARDIOHIRURG

Porodica je digla ruke od mene!

Autor: Radmila Briza | 08.03.2015 - 19:38:00h | Komentara: 5

Ruke kardiohirurga u otvorenom grudnom košu pacijenta, koji bez svesti leži na operacionom stolu, bukvalno otimaju život od smrti!

Dr Miljko Ristić

Žena i ćerka me više ne čekaju za odmor: dr Miljko Ristić | Foto: G. Srdanov

Od njihove spretnosti zavisi da li će taj grudni koš na kraju operacije biti zatvoren nekome koje je upravo izlečen ili već mrtvom čoveku. Odgovornost u tim časovima je užasavajuća! Kako se takvi hirurzi bore sa tim, da li imaju privatni život, kako se odmaraju, šta vole i čega su željni, otkriva u intervjuu za „Alo!“ jedan od najboljih srpskih kardiohirurga, prof. dr Miljko Ristić.

 - Ko se opredeli za hirurga i želi da bude do kraja savestan kako bi ispratio svog pacijenta, svestan je da to zahteva angažovanost tokom svih 24 sata koliko ih ima dan. Ako sve posle moje operacije ide idealno, onda mogu telefonom od dežurnog lekara da se obavestim o stanju pacijenta i da li da se vraćam u kliniku ili ne. Iskreno, volim lično da nadgledam svog pacijenta jer je srčana hirurgija često povezana sa velikim brojem komplikacija. Ako propustite momenat kada počnu i ne preduzmete mere da to zaustavite, tada je vrlo teško da ih sanirate.

Prof. dr Miljko Ristić

Prof. dr Miljko Ristić | Foto: E. Čonkić

 
Priča se da imate svoj krevet u klinici?
- Imam. Od sedam dana u nedelji, tamo prespavam tri do pet noći. Evo, prethodne nedelje sam spavao tri puta. Osim kreveta, tu mi je i  pribor za ličnu higijenu i malo garderobe da mogu da se presvučem. Ne radim to samo ja, već i drugi hirurzi.

Kad su praznici, vikendi, kažu da dolazite bez obzira na to da li imate posla?
- Toliko dugo radim kardiohirurgiju da mi je život u klinici prešao u naviku. Tačno je da dođem vikendom, praznicima i prosto mi je neobično ako je moj pacijent dobro i mogu mirno da idem kući. Veoma sam opterećen ljudima kojima radimo transplantaciju srca, ugradnju mehaničkih pumpi, jer oni zahtevaju danonoćni nadzor. Minimalni propust može da dovede do teških komplikacija njihovog stanja.

Nepotizam na svakom koraku
Priča se da su deca mnogih lekara i profesora zaposlena kod vas u KCS-u?


- To je tačno. Ne znam tačan broj. Kada sam došao na ovo mesto, tražio sam podatke od kadrovske službe koliko ovde ima rodbinskih veza, ne samo lekarskih, nego svih profila. Naišao sam na strahovit otpor sindikata, koji su čak organizovali javne proteste jer to što sam tražio, kako oni tvrde, zadire u privatnost. Oni su se žalili i zaštitniku prava građana. Morao sam da odustanem. Da se razumemo, to što je neko dete poznatog lekara ne znači da nije dobar lekar.


Šta kaže na to vaša porodica?
- Navikli su. Gledam da neki period godišnjeg odmora provedem s njima. Moja ćerka, koja ima 20 godina, želi da sa mamom i tatom provede odmor. Jedne godine nisam mogao sa njima zbog posla. Letovanje im je propalo. Isto se desilo naredne godine. Digle su ruke od mene. Dogovorili smo se da me više ne čekaju, a ja ću, ako mogu, doći.

Igrali ste u Odbojkaškom klubu Partizan kad su bili prvaci stare Jugoslavije?
- Mnogo volim sport. Igrao sam u Partizanu dok sam bio mlađi. Taj sportski uspeh i druženje širili su mi vidike, jer su sportisti raznih zanimanja, ne samo lekari.

Kako se odmarate?
- Verujte mi, meni je samo želja da se naspavam. A volim i putovanja, kada obilazim zanimljive predele.

O lekarskim greškama, mitu i korupciji

Direktor ste Kliničkog centra Srbije, koliko se sada čeka na neki pregeled?

 - Na magnetnu rezonancu mesec i po, na pregled lekara 30 dana, na kardiohiruršku operaciju isto.

Ima li nestašice lekova?
- Tokom prošle godine nijednog dana nismo imali nestašicu. Ove već neće biti tako jer će se lekovi sa liste A i B trebovati centralizovano preko RFZO.

Šta je sa lekarskim greškama?
- Dobijam žalbe rodbine preminulih pacijenata. Oformim komisiju za unutrašnji nadzor i uglavnom su svi ti nalazi negativni.

Ima li mita i korupcije?
- Ako je ima, to su pojedinačni slučajevi. Neka pacijenti to prijave meni i policiji.

Poslednji komentari
  • babujka Vreme: 08.03.2015 19:48h

    Daj boze da je tako da bar nwko u belom mantilu bude savestan i bez korupcije

  • srbija Vreme: 08.03.2015 22:28h

    Prof. Ristic je od djackih dana bio veoma savestan i posten te je tokom svog zivotnog i radnog veka takav ostao. Malo je takvih velikana. Bravo Miljko! Pozdravlja Te Tvoja skolska i gimnazijska drugarica!

  • Marija T. Vreme: 08.03.2015 23:43h

    Prof.Ristic je retko plemenit i human covek! Pomogao mi je u trenutku kada su svi digli ruke od mene i kada sam razmisljala o samoubistvu.Hvala mu od srca, bicu mu zahvalna do kraja zivota! Mlade kolege, ugledajte se u ovog velikog coveka i lekara!

  • Dada Vreme: 09.03.2015 00:07h

    Kakav Minhauzen! Mislim na deo o mitu i korupciji

  • željko Vreme: 09.03.2015 01:34h

    Bravo care, kralju,majstore,legendo.........

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP