Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NEMA PRAVDE

Porodice nestalih Srba osudile ukidanje presude Glavašu

Autor: Beta | 13.01.2015 - 15:52:00h | Komentara: 0

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih i Koalicija udruženja izbeglica osudile su danas ukidanje presude Vrhovnog suda Hrvatske kojom je Branimir Glavaš bio osuđen na osam godina zatvora zbog ratnih zločina nad Srbima.

Branimir Glavaš | Foto: Profimedia

Branimir Glavaš | Foto: Profimedia

"Hrvatsko pravosuđe i ovom presudom daje jasne naznake da su suđenja za ratne zločine, u kojima su žrtve nevini civili srpske nacionalnosti u Hrvatskoj, praktično završena", navodi se u saopštenju predsednika Koordinacije Dragana Pjevača.
Ustavni sud Hrvatske juče je ukinuo osudjujuću presudu Vrhovnog suda Branimiru Glavašu za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine, uz nalog tom sudu da ponovi sudjenje i ispita da li su tokom postupka bile povređene odredbe Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.
"Šta je sa zaštitom ljudskih prava i sloboda žrtava koje su po prepoznatljivom rukopisu Glavaševih podređenih morale da u 'garaži' piju kiselinu i koje su pronađene u Dravi ruku vezanih i usta prelepljenih selotejpom i šta je sa zaštitom ljudskih prava njihovih porodica - to nije važno", ocenjuju u Koordinaciji.
Porodice žrtava podsećaju javnost da je samo u akciji "Oluja" ubijeno preko 1.200 srpskih civila i da je do sada za ove zločine u Hrvatskoj pravosnažno osuđeno samo jedno lice.
Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta ocenio je odluku Ustavnog suda Hrvatske "sramnom i skandaloznom".Linta smatra da taj sud više nije čuvar Ustava već se pretvorio u inistituciju koja koristi proceduralne razloge da oslobađa ratne zločince koji su činili zločine nad srpskim civilima i
zarobljenicima.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP