Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NOVI ZAKON O RADU

Porodilje na posao
posle tri meseca?

Autor: A. Medaković | 05.11.2012 - 09:35:00h | Komentara: 18

Porodilje u Srbiji uskoro bi mogle da budu suočene sa situacijom da na posao krenu već po isteku trećeg meseca od porođaja, umesto kao do sada posle navršenih 11 meseci, saznaje “Alo!”.

Ovo će se naime desiti samo ukoliko domaće vlasti prihvate direktive iz Evrope o tome da se porodiljama dozvoli da same biraju da li će da rade posle trećeg meseca ili će se odlučiti da iskoriste svoje pravo na odustvo radi nege deteta do kraja.

Međnarodni monetarni fond kroji novi Zakon o radu

Međnarodni monetarni fond kroji novi Zakon o radu | Foto: Shutterstock

Iako nadležni o uvođenju ove odredbe razmišljaju samo u kontekstu prava porodilje da počne da radi, ukoliko to želi i pre isteka njenog prava na odsustvo, postoji mogućnost da se to “pravo” vrlo brzo ženama obije o glavu, jer bi na taj način poslodavcima bila ostavljena mogućnost da ucenjuju majke da se na radnom mestu “pojave dobrovoljno” već posle tri meseca od rođenja bebe.

Zoran Martinović, državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalne politike ističe da niko u ministarstvu nije razmišljao o uvođenju ovakve odredbe, ali da postoje određene intencije iz Evrope da se ona uvede, ali samo kao pravo porodilja da, ukoliko žele, mogu da rade i pre isteka odsustva radi nege deteta.

Inostrane poslanice nemaju problem sa dovođenjem dece na posao!

Strane poslanice vode svoje bebice na posao! - Sara Boesveld | Foto: Reuters

On dodaje da ministarstvo trenutno sa predstavnicima sindikata, ali i poslodavaca radi na predlogu Nacrata izmena i dopuna zakona o radu.
- Najveća polemika vodi se o zahtevu Međunarodnog monetarnog fonda da se produži vreme trajanja ugovora na određeno sa dosadašnjih godinu dana na tri godine. Takođe raspravlja se i o drugom zahtevu MMF o tome da poslodavac ne isplaćuje otpremnine za radnike koji su proglašeni viškom zaposlenih za celokupan staž, već samo u srazmernom delu i za vreme koje je proveo kod njega - navodi Martinović i dodaje da su poslodavci do sada zloupotrebljavali instituciju ugovora na određeno i da je cilj ministarstva da se tome stane na put.

- Činjenica jeste da je zloupotreba ugovora na određeno problem. I to ne samo Srbije, već i celog regiona. Jer ta institucija je uvedena kao izuzetak, a poslodavci ga tretiraju kao pravilo, koje se svodi na to da radnik radi na određeno koliko poslodavac hoće, a zaposleni je u stanju da istrpi - kaže Martinović dodajući da je jedan od razloga zbog kojeg se razmišlja o produženju roka i taj da se radniku omogući da što duže provede u radnom odnosu.

Bez prava na regres, topli obrok i otpremninu!


Predstavnici sindikata ističu da nikada neće pristati na izmene zakona, koje se tiču produženja ugovora na određeno vreme.
- Radnici sasvim sigurno neće imati ni punu platu koji bi imali kao radnici na neodređeno ni regres, topli obrok ili pravo na otpremninu - ističu u Nezavisnom sindikatu javnih službi Vojvodine. U ovom sindikatu dodaju da će novi zakon eliminisati i ovako oskudna radnička prava te da će biti skrojen po meri poslodavaca, odnosno investitora koji su i do sada kršili postojeće propise.

Poslednji komentari
  • duda Vreme: 05.11.2012 10:27h

    Tako je bilo i 70. godina. Januara 1970. rodila sam cerku i bolovanje je bilo samo tri meseca. Da li ste sve zaboraivli, mislim sve koje su tada radjale, a eto to vam nije bilo vreme Borisa, Tome i ostalih demokrata, nego Titovo, ono koje 80 posto njih na ulici kazu da je bilo OK.

  • ana Vreme: 05.11.2012 11:13h

    to je u cilju laprdanja o povećanju nataliteta. Ako se ovo usvoji svakog ko pisne o tome treba po ustima.

  • hosenfefer Vreme: 05.11.2012 11:52h

    sramota,a ovamo ocemo natalitet.pa majka treba 9 meseci da doji bebu.

  • andjelka Vreme: 05.11.2012 12:12h

    Jako je malo tri meseca bolovanja, natalitet nam opada a tek ako bude bolovanje 3meseca, nestaćemo kao nacija.

  • shrek Vreme: 05.11.2012 12:48h

    U Svajcarskoj je porodiljsko isto 3 meseca,a koliko vidim Srbija usvaja dosta Svajcarskih zakona,npr ogranicenja brzine u saobracaju..........Jos da standard zivota bude kao u Svici..........

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP