Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

UHAPŠEN ANESTEZIOLOG DOKTOR VLADAN S. (52) IZ NIŠA

Porodilje plaćale epidural 300 evra!

Autor: B. Janačković | 28.12.2013 - 07:57:00h | Komentara: 6

Vladan S. (52) iz Niša, anesteziolog na Ginekološko-akušerskoj klinici u Nišu, uhapšen je zbog sumnje da je u dužem vremenskom periodu uzimao od pacijentkinja novac i poklone da bi im dao epiduralnu anesteziju prilikom porođaja, bez predloga ordinirajućeg lekara.

Uhapšen anesteziolog doktor Vladan S. (52) iz Niša

Uhapšen anesteziolog doktor Vladan S. (52) iz Niša | Foto: Shutterstock

Kako je saopštila policija, na listi oštećenih je oko 20 pacijentkinja koje su, kako se sumnja, ovom lekaru specijalisti davale po 300 evra ili skupocene poklone.


Tri lekara uhapšena zbog korupcije


Ovo je drugo hapšenje na GAK-u u Nišu za proteklih mesec i po dana i treće u Kliničkom centru u ovoj godini. Ginekolog Bratislav T. (53) iz Niša uhapšen je 17. novembra zbog sumnje da je od supruga jedne porodilje iz Niša tražio na poklon mobilni telefon kako bi je porodio. Policija je krajem avgusta podnela krivičnu prijavu i protiv urologa Jugoslava S. zbog sumnje da je od pacijenta obolelog od karcinoma uzeo 1.000 evra da bi ga operisao.

- Epiduralna anestezija je dostupna pacijentima o trošku Fonda za zdravstveno osiguranje, ukoliko je predloži lekar specijalista ginekolog u slučaju da postoje određene indikacije ili kontraindikacije. Međutim, osumnjičeni je bez predloga lekara davao epidural, u narodu poznat kao “bezbolni porođaj”. Sumnja se da je od pacijentkinja uzimao 150 evra pre porođaja i 150 evra posle obavljanja porođaja. Pojedine pacijentkinje su mu davale i skupocene satove ili mobilne telefone - kaže za naš list izvor blizak istrazi. Oštećene pacijentkinje su, kako se sumnja, potvrdile policiji da su lekaru davale mito.

Direktor Kliničkog centra prof. dr Zoran Radovanović kaže da uprava ove zdravstvene ustanove podržava borbu protiv korupcije.

- Još pre godinu dana mi smo uputili apel pacijentima da prijave nadležnim organima svaki slučaj prljanja belog mantila, sa podacima, da bi sve bilo verodostojno. Ne prođe dan a da neko upravi KC ne prijavi neki slučaj moguće korupcije, koji odmah prosleđujemo MUP-u. Nedeljno dobijemo od pet do sedam prijava u proseku - kaže Radovanović.

On napominje da svi pacijenti mogu da prijave korupciju bez bojazni da će im zbog toga biti uskraćena medicinska nega ili bilo koja zdravstvena usluga. Osumnjičeni Vladan S. priveden je uz krivičnu prijavu Višem javnom tužiocu u Nišu. Ukoliko mu bude određen pritvor, kako objašnjavaju u Kliničkom centru, biće suspendovan i privremeno udaljen sa posla do isteka ove mere. Ako bude optužen i kasnije u krivičnom postupku pravosnažno osuđen na kaznu dužu od šest meseci, biće mu uručen otkaz.
Poslednji komentari
  • rikica Vreme: 28.12.2013 10:18h

    A Betanija u NS ? Epidural tamo kosta 500 e

  • ginekologija nis Vreme: 28.12.2013 12:28h

    Cemu ova pompezna hapsenja kada i prehodni lekari koji su uhapseni vec su na slobodu, nikada nisu odgovarali i slucajevi pred sudom ili zastare ili dobiju minimalnu kaznu a o zatvoru da i ne pricamo.Oni ne odgovaraju a kamo li izgube licencu.

  • mili Vreme: 28.12.2013 14:55h

    ne razumem trudnice ne kazem da ne boli a da li ih je bolelo kada je da ne kazem sta pre 9 meseci radila :) eto toliko nista vise

  • Stanko Vreme: 28.12.2013 15:17h

    U Pančevu se epidural plaća 15.000 hiljada. Kako to da je u nekim gradovima epidural besplatan, a drugim se plaća?

  • Nikola Vreme: 28.12.2013 15:41h

    U Subotickoj bolnici je skoro redovna procedura 500 eura za carski rez pa tek onda porodjaj.Strasno.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP