Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PREDLOG PREDSEDNIKA NARODNE SKUPŠTINE

Porodilje, trudnice i deca kod lekara bez overene knjižice!

Autor: Tanjug | 12.11.2013 - 12:27:00h | Komentara: 0

Skupštinski odbor za zdravlje i porodicu danas je jednoglasno podržao Predlog zakona o zaštiti dece, trudnica i porodilja kojim se predviđa da te grupe stanovništva imaju zdravstvenu zaštitu bez obzira na to da li su im overene zdravstvene knjižice.

Redovi u bolnici

Povlastice za porodilje, decu i trudnice | Foto: Emil Čonkić

Predlog zakona o ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu dece, trudnica i porodilja podneo je predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović, a taj akt bi, kako se očekuje, trebalo da se nađe na dnevnom redu na narednoj sednici parlamenta.


Stefanović je, obrazlažući predloženi zakon, rekao da on predviđa da sva deca, trudnice i porodilje imaju pravo na zdravstvenu zaštitu na osnovu zdravstvene isprave koju izdaje Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) bez obzira da li je taj dokument overen ili nije.

"Mi moramo da reagujemo aktivno i prepoznamo da je ovo potreba u našem društvu", rekao je Stefanović i istakao da je predloženi zakon dobar i da bi voleo da oko njega bude uspostavljen što širi konsenzus "jer se ne radi o političkom pitanju, već o pitanju interesa celog društva".

Stefanović, koji je i predsednik Odbora za prava deteta, rekao je da zakon ne ide u pravcu toga da oni koji ne uplaćuju doprinose budu zaštićeni jer time treba da se bave poreske uprave i druge nadležne institucije koje treba da pokažu čvrstinu u naplativosti poreza i doprinosa.

"Mi ne možemo ove kategorije da diskreditujemo jer su kompanije neodgovorne", rekao je Stefanović.

Na pitanje odakle Fondu sredstva za sprovođenje zakona, direktor RFZO Momčilo Babić je rekao da je procena da će to koštati između 450 miliona i 500 miliona dinara, "što Fond može da podnese".

On je rekao da se radi o specijalnom i istorijskom zakonu koji se donosi u pravom trenutku jer, kako kaže, regulativa u navedenoj oblasti postoji, ali nije dovoljno precizna.

"Ovo u potpunosti otklanja sve sumnje i predviđa kazne ako se ne izvršava zakon. I direktor RFZO može biti kažnjen ako ga ne poštuje", rekao je Babić.
On je podvukao da Fond ne sme da čeka kada su u pitanju trudnice, porodilje i deca do 18 godina.

Babić je rekao da će predložnim zakonom trudnice i porodilje dobiti nesmetani tretman i da će omogućiti da se njihova zdravstvena zaštita "izvrši munjevito".

Predsednik Odbora Dušan Milisavljević (DS) rekao je da predloženi zakon ne predstavlja politiku, već borbu za povećanje nataliteta i zdravstvene zaštite dece, porodilja i trudnica, sa čime su se složili i ostali članovi Odbora.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP