Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NOVOSADSKI ŽUPNI URED SE RASPADA, NIKO NE HAJE

Porta kao javni WC!

Autor: Nikola N. Travica / Foto: Nenad Karlić | 23.04.2015 - 19:00:00h | Komentara: 1

Istorijska građa i dokumenta koja svedoče o osnivanju Novog Sada i životu u njemu godinama propada u Župnom uredu, rimokatoličke crkve Imena Marijinog. Pored nebrige vlasti o istoriji svoga naroda, Novosađani neretko noću čak i uriniraju a vrlo često i povraćaju po objektima u kojima se čuva dokumentacija o njihovom postojanju. U slučaju požara istorija bi se u trenutku mogla pretvoriti u običan pepeo.

Novosađani neretko noću vrše nuždu i  povraćaju po objektima u kojima se čuva  dokumentacija o njihovom postojanju

Novosađani neretko noću vrše nuždu i povraćaju po objektima u kojima se čuva dokumentacija o njihovom postojanju

Vrata župnog ureda crkve koju novosađani zovu Katedrala, po prvi put su širom otvorena čitaocima ALO! novina. Dekan Novosadskog okruga prečasni Robert Erhard, koji nešto duže od godinu dana službuje na mestu župnika ove crkve pored prostorija, koje nisu baš u najboljem stanju, otvorio je i svoju dušu, pričajući kako se novosađani odnose prema domu u kome se čuva istorija drugog po veličini grada u Srbiji.

Dvorište Župnog ureda

Dvorište Župnog ureda

Policijske intervencije
U policiji kažu da se najveći broj prijava odnosi na narušavanje javnog reda i mira i uglavnom se odnose na nepristojno ponašanje građana i na buku.
- Od januara do marta ove godine intervenisano je pet puta, zbog remećenja javnog reda i mira, od toga tri puta po dojavi građana. Policija je više puta u aprilu sa patrolama komunalne policije organizovala akcije - navode u policiji.

-Iako je župni ured, ured katoličke crkve, mi čuvamo dokumentaciju o životu stanovnika Novog Sada, koji je od uvek bio multikulturalni i u kome je od uvek živeo narod različite nacionalnsoti, pa tako i veroispovesti. U mnogobrojnim knjigama, među kojima su neke i iz 17. veka, najviše je matičnih knjiga, koje su kroz istoriju vođene na različitim jezicima. U njma mogu da se vide prezimena, među kojima ima Mađara, Nemaca, Hrvata, Srba...i pripadnika drugih naroda. Tu je i povelja o osnivanju prvih zanatlijskih škola u Novom Sadu, iz doba Austrougarske monarhije -za "Alo!" smirenim glasom započinje priču župnik Erhard, objašnjavajući da su Novi Sad uvek krasili iskren, spontan bratski pozdrav, srdačan stisak ruke i prijateljski razgovor na ulici, bez obzira na veroispovest njegovih stanovnika.

Neprocenjiva dokumenatacija koja svedoči o postojanju života u Novom Sadu , čuva se u zgradi Rimokatoličkog župnog ureda, koja se iz unutra blago rečeno raspada, iako je pod zaštitom gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Taj objekat je jedini koji je preostao posle stradanja grada u Buni davne 1849. godine. Iako je odolevao zubu vremena njegovo današnje stanje je teško opisati rečima. Po ulasku u unutrašnjost zdanja svaki posetilac, dobije osećaj najmanje, kao da je pijan, jer su podovi ulegli i iskosili se, zidovi oronuli i popucali, a u dvorište, koje je nekada bilo prava mala, zelena oaza u najstrožem centru grada, možete se spustiti jedino helikopterom, ako želite da izbegnete oronule i opasne hodnike tog zdanja.

Župni ured Novi Sad

- Iako se nalazimo u najstrožem centru Novog Sada, objekat i samo dvorište naše zgrade izgledaju kao da smo u drugoj dimenziji. Sa jedne strane nam se nalazi Kulturni centar Novog Sada, sa čije terase, gde se često priređuju najsvečaniji gradski događaji, doleti nam po neki opušak, stari CD, različiti papiri... U dnu zapuštenog dvorišta, sagrađena nam je trafostanica i to bez odobrenja za gradnju. U Župni ured je smešteno napajanje gradskog video nadzora. Zagrađeni smo sa svih strana, jer je deo dvorišta pripao bašti letnjeg bioskopa, tako da više nemamo ni kapije, ni kolskog ulaza, pa je nemoguće bilo šta u dvorištu uraditi - priča ovaj Božiji poslanik, dodajući da baštenski otpad, uz mnogo muke može da iznese samo u pešačku zonu Novog Sada i to kod fontane u katoličkoj porti, što verovatno nikome ne bi odgovaralo.

Župni ured Novi Sad

Ogroman problem stanovnicima Katoličke porte prave i oni koji remete javni red i mir, ne dozvoljavajući građanima da normalno žive. Pored crkve vrlo često su na udaru stanari okolnih višespratnica. O ponašanju Novosađana prema ovom „svetom mestu“ svedoči i najnoviji snimak na kome se vidi mladić koji u sred noći iz čista mira oštećuje župnikov automobil, parkiran ispod nekoliko kamera video nadzora

Župni ured Novi Sad

- Kada dolazim na svetu misu, svedok sam da portu pojedinci u toku noći koriste kao javni toalet. Takođe, nalazimo se u prilično nezgodnoj situaciji da liturgije služim dok spolja dolazi buka, cika i vriska. Najstrašnije od svega mi je kada vidim malu decu koju roditelji dovode u portu da se igraju, gde oni puze, kleče, valjaju se, a sve po mestima gde je samo pre nekoliko sati tokom noći, neko urinirao, povraćao... – zaključuje prečasni.

Župni ured Novi Sad

Sanacija krova

U Zavodu za zaštitu spomenika kulture kažu da je tokom 2014. godine Zavod uradio glavni projekat za sanaciju krova Župnog ureda, za šta je dobijeno milion dinara. Sredstva su namenjena sanaciji krova, za čiju realizaciju je potrebno obezbediti 3.894.653,00 dinara. Gradonačelnik Miloš Vučević nije odgovorio na pitanja „Alo!“.

Poslednji komentari
  • keja Vreme: 24.04.2015 08:05h

    Došli neki novi ljudi u Grad i donijeli sa sobom neke svoje običaje...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP