Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ODOBROVOLJILI SMO MMF

Poskupljenje struje upola manje

Autor: I. Ž. | 06.05.2015 - 07:00:00h | Komentara: 8

Međunarodni monetarni fond (MMF) neće se protiviti upola manjem poskupljenju struje od ranije ugovorenog, jer je Vlada Srbije brojne budžetske stavke izvršila znatno bolje od planiranog, ocenjuju stručnjaci za “Alo!”.

Strujna brojila

Strujna brojila | Foto: Dušan Milenković

Iako se država u sporazumu sa MMF-om obavezala da podigne cenu struje za 15 odsto, zahvaljujući stanju javnih finansija, koje je osetno bolje nego što je planirano sa tom međunarodnom institucijom, uspećemo da poskupljenje svedemo na sedam odsto. Kako objašnjava Miladin Kovačević, saradnik časopisa “Makroekonomske analize i trendovi” (MAT), gotovo je izvesno da će struja poskupeti samo po osnovu troškova proizvodnje.


- Na osnovu prva dva meseca, izvršenje javnih finansija je značajno bolje od očekivanog, pa kako s te strane nema ničeg alarmantnog, nije sporno da se poskupljenje struje po osnovu povećanja akcize za sedam odsto ostavi za kasnije. Takođe, s obzirom na to da je i dalje na snazi restrikcija penzija i plata u javnom sektoru, moguće je građane na ovaj način malo poštedeti - kaže Kovačević.

I ekonomista Ivan Nikolić, član Saveta guvernera NBS, smatra da je zbog dosadašnjih dobrih rezultata vlade, otvoren prostor da neke mere ublažimo. Podsetimo, i ministar Aleksandar Antić poručio je nedavno da će Vlada kroz razgovore sa MMF-om pokušati da iznos korekcije cene struje umanji na najniži mogući nivo.

Poslednji komentari
  • pc Vreme: 06.05.2015 08:34h

    Pa ko je ovde vlast? Izgleda MMF. Turci vratite se, sve vam je oprosteno. Bolje i vi nego MMF i EU.

  • DŽOJA Vreme: 06.05.2015 09:05h

    MMF kaže nema povećanja plata i penzija, a struja mora da poskupi. E Srbijo jadna li si kad ti drugi komanduju, sto kaže izreka, SAD TRPI KAD SI DAO DUPE POD KIRIJU!!!

  • siniša Vreme: 06.05.2015 11:01h

    Koje je to foliranje!!! Traži15% da bi dobio 8% koliko si i planirao.I sada treba da budemo nekome zahvalni.Strašno jer na uštedama i racionalizaciji niko ne radi.

  • Lik Vreme: 06.05.2015 11:27h

    Kakva providna laz,sad mi treba da smo srecni sto nije 30 posto, a zahvaljujuci naporima naseg vodje i njegovog ministra, fuj bre ! Prepolovite sve plate po ministarstvima, osim onih manjih, pa ce biti nesto !

  • Dr Iggyy Vreme: 06.05.2015 11:38h

    Uhhhhhh!, kakvo olakšanje, dobro slušate. Sklonite tog profesora Miladin Kovačević. Još on treba da nam zaprži čorbu. Umesto što slušate MMF i ostale neprijateljske nastrojene nedođije, oslušnite jednom i glas praznih stomaka vaših glasača. Ako ovako nastavi vladejačka koalicija, sa uvežbavanjem stezanja kaiša, neće imati ko da im izađe na izbore. Gospodo nije problem struja, sa njenim poskupljenjem idu sve cene gore i koje treba i koje ne treba. Kada ne uspete da kontrolišete to, odgovor je nemate kompetencije i tako u krug. Srećni smo što imamo izlaz, umesto struje, vraćamo se na ekološki i organski opravdanijem izvoru – sveća od voska. Organizujte kurs za njihovu proizvodnju. Bake, koje su njih koristile, pomrle su, na našu žalost, odavna, laka im zemlja!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP