Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

LOŠE VESTI!

Poskupljuje gas od 1. oktobra!

Autor: Tanjug | 11.09.2014 - 15:16:00h | Komentara: 0

Gas u Srbiji za javno snabdevanje poskupeće od 1. oktobra, u proseku za sve kupce, 3,6 odsto, a za domaćinstva 4,8 odsto.

Gasovod u Ukrajini

Nova prosečena cena gasa u Srbiji iznosiće za sve kupce 43,4 dinara, a za sva domaćinstva 47,4 dinara po metru kubnom, bez PDV-a, saopštila je Agencija za energetiku Republike Srbije.

Do poskupljenja je došlo zbog rasta kursa dolara u odnosu na dinar, koji je za poslednjih 15 dana avgusta iznosio 88,7 dinara, što je 4,6 odsto više od kursa primenjenog za obračun sadašnje cene gasa. Na osnovu novog kursa utvrđena je nova cena gasa.
Savet Agencije za energetiku Republike Srbije (AERS) dao je saglasnost na nove cene prirodnog gasa za javno snabdevanje za 32 javna snabdevača i nove cene za pristup distributivnim sistemima gasa.
Ovo je treća promena (povećanje ili smanjenje), cena gasa od 1. septembra 2013. godine. Zbirno, za poslednjih godinu dana, sa ovom novom promenom, prosečne cene gasa za sve kupce su povećane 1,2 odsto, naveo je AERS.
Cena gasa, po kojoj Srbijagas, na osnovu tendera koji je sprovela Vlada, snabdeva sve javne snabdevače, od septembra prošle godine se usklađuje sa realnim troškovima po kojima se on kupuje iz uvoza i domaće proizvodnje.
Cene pristupa distributivnom sistemu (takozvane mrežarine) koje se primenjuju od 2011. godine, sada su manjim delom korigovane kod jednog broja distributera, kod kojih su nastale bitnije promene - pad ili rast količina distribuiranog gasa.
AERS je podsetio da se regulisana cena gasa menja kada dođe do promene nabavnih cena i odnosa uvoznog i domaćeg gasa, a usklađuje se i sa promenama 15-odnevnog proseka kursa dolara.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP