Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

IAKO SKUPŠTINA POSEDUJE BOGATU KOLEKCIJU KNJIGA, RETKO KO IH ČITA

Poslanici ni da provire u biblioteku!

Autor: Bojana Rajić | 27.07.2014 - 18:00:00h | Komentara: 0

Srpski poslanici retko zalaze u skupštinsku biblioteku. Iako se u njoj nalaze najstarije srpske knjige, svi domaći ustavi i zakoni u poslednjih 200 godina, kao i stenogrami sa sednica, najlepša prostorija u parlamentu nije najomiljenije mesto parlamentaraca. Bibliotekarka Radmila Stojanović kaže za „Alo!“ da bi volela da je ujutru, kad dođe na posao, pred vratima sačeka gužva.

Skupštinska biblioteka

Volela bih da me ujutru, kad dođem na posao, pred vratima sačeka gužva, Radmila Stojanović

Skupštinska biblioteka

„Kad je Nušić bio bibliotekar u Skupštini, ovo je bilo omiljeno mesto parlamentaraca. Sada je
sve drugačije”, priča za „Alo!” bibliotekarka Radmila Stojanović

- Ne mogu baš reći da poslanici ne čitaju. Čitaju, ali bi mogli mnogo više. Svi bi trebalo da shvate koliki je značaj ovih knjiga i da dolaze češće u biblioteku - kaže ona, i dodaje da je biblioteka parlamenta pravo blago. Stojanovićeva objašnjava da je želela da poslanicima i gostima koji dolaze u parlament, skrene pažnju na značaj retkih knjiga i znamenitih ličnosti koje su nekada provodile vreme upravo u ovoj prostoriji, pa je napravila malu izložbu u ime 150 godina od rođenja Branislava Nušića.

Skupštinska biblioteka

Skupštinska biblioteka

- Nušić je takođe bio bibliotekar pred kraj radnog veka, odavde je otišao u penziju. U Nušićevo vreme ovo je bilo omiljeno mesto parlamentaraca, sada je drugačije - objašnjava Rada.

Parlamentarci, međutim, misle drugačije. Poslanik Dragan Šormaz iz SNS-a priznaje da se ne seća kada je poslednji put kročio u prostorije biblioteke.

- Ne idem često u biblioteku kad sam u parlamentu, a ponekad sam u drugoj zgradi u Kralja Milana - iskren je Šormaz. Ni Meho Omerović iz Socijaldemokratske partije Srbije, bez obzira na to što su vrata njegovog poslaničkog kluba odmah do ulaznih vrata biblioteke, ne može da se pohvali da redovno svraća kod Rade.

Skupštinska biblioteka

Svi u kafani, a biblioteka zvrji prazna

 

Nušić bio čuvar Skupštine
Branislav Nušić, Dragutin Ilić i Dragiša Lapčević zaslužili su mesto u srpskoj istoriji kao „ljudi od pera“, ali malo ko zna da su bili bibliotekari sadašnjeg Doma Narodne skupštine. Nekada su bibliotekare zvali čuvari Skupštine. Da bi ih predstavila, Stojanovićeva je nedavno organizovala malu izložbu.
- Ponosna sam što sam bibliotekar, ali treba da se zna ko su mi bili prethodnici - kaže ona. Inače, Dragiša Lapčević je bio doajen srpske političke scene, publicista i govornik, a stariji brat pesnika Vojislava Ilića - Dragutin se osim za poeziju, interesovao i za dramu.

- Kod kuće imam ogromnu biblioteku, jer moja supruga obožava knjige. A ako mi nešto zatreba iz skupštinske biblioteka, pošaljem saradnice iz kancelarije da mi donesu - objašnjava Meho zašto ga ne viđaju.

Marijan Rističević, poslanik iz redova naprednjaka, dolazi u biblioteku, ali ne da bi čitao.

- Najviše volim da strance, kada dođu u posetu parlamentu, odvedem u biblioteku - kaže on.

Poslanik Demokratske stranke Dušan Milisavljević, kome je ovo treći mandat u parlamentu, kaže da voli da ode u biblioteku kad je u Skupštini, i da bi voleo da i njegove kolege češće svraćaju.

- Ostao sam zapanjen šta sve u toj riznici knjiga postoji, ali sam čuo da neke moje kolege poslanici ne znaju ni gde je biblioteka. Jeste da tamo nema puno knjiga tematski vezanih za moju struku, pošto sam lekar, ali svakako ima stvari koje treba pročitati. Preporučujem kolegama iz parlamenta da ovo mesto više ne zaobilaze - kaže on za „Alo!“.

Skupštinska biblioteka

Kako smo saznali, dame su te koje malo dižu prosek poslanicima. Naime, kako kaže bibliotekarka Rada, sadašnja predsednica parlamenta Maja Gojković redovno je uzimala knjige još dok je bila poslanik, a i sada ih rado čita. I Gordana Čomić, poslanica DS-a, je više puta rekla da voli da čita, što potvrđuje i Rada. Među onima koji čitaju je i Aleksandra Jerkov iz DS-a, kao i Olgica Batić iz SPO-a.

- Volim da čitam, i omiljeno mesto mi je biblioteka. Čini mi se da su dame više naklonjene knjigama od muških kolega u parlamentu - kaže Batićeva za „Alo!“. Među muškim parlamentarcima koji čitaju su Borko Stefanović iz DS-a i Balint Pastor iz SVM-a.

Skupštinska bibilioteka

Skupštinska bibilioteka

Skupštinska bibilioteka

Blago pod kupolom parlamenta

Skupštinska biblioteka

Počasno mesto u originalnim hrastovim vitrinama ukrašenim duborezom zauzima Sretenski ustav iz 1835, Hatišerif iz 1838, Prvi skupštinski protokol iz 1859. Ovde se čuvaju stenogrami od 1859. do danas, pa se sve što je ikad izgovoreno na sednicama može pročitati u biblioteci, kao i svi zakoni i uredbe od 1839. godine do danas. Najstarija knjiga među 60.000 naslova je „Slavenoserbski magazin“ iz 1768. koji pripada periodici kao prvi i jedini odštampan broj.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP