Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DRAGAN ĐILAS, PREDSEDNIK KSS-A, O STRASTI IZ KOJE SE RAĐAJU VELIKI USPESI

Posle košarke se ne vraćam u politiku!

Autor: D. J. BUŽIĆ - M. KERANOVIĆ | 05.07.2015 - 14:38:00h | Komentara: 3

Rukovodeći se devizom nobelovca Ive Andrića: „Život nam vraća samo ono što mi drugima dajemo“, Dragan Đilas (48) dočekao je da ovih dana iskreno uživa u blagodatima srpske košarke.

Drago mi je što su košarkašice po gledanosti pobedile

Drago mi je što su košarkašice po gledanosti pobedile | Foto: Đorđe Kojadinović

Sve ono što je uložio - znanje, energiju, srce, na kraju i novac, pozlatilo mu se kroz pehar reprezentacije Srbije na ženskom Evrobasketu. Pre toga i kroz vicešampionsku titulu na muškom Mondobasketu.

Ženska reprezentacija najbolja je u Evropi

Ženska reprezentacija najbolja je u Evropi | Foto: AP

 
Nekad političar, uvek biznismen, u budućnosti poljoprivrednik, sa najvećom strašću, ipak, priča o košarci. Ženskoj posebno...

- Ta priča sa damama počela je pre tri godine, faktički od nule. Do tada niko nije bio blesav da se bavi ženskim klubovima, nacionalnim timom. Marinu Maljković sam upoznao pre godinu i po, vodila je Partizan, a njena ekipa nije imala para da otputuje na Atina kup. Znate, mi jesmo siromašna zemlja, ali nismo baš toliko bedni da ne možemo da odvojimo tri-četiri hiljade evra za 15 avionskih karata. Tih dana smo počeli da razmišljamo kako da uradimo nešto veliko i za reprezentaciju Srbije.

Skupo vas je koštalo ovo damsko zlato iz Budimpešte?
- Ovaj uspeh reprezentacije nema cenu. O novcu nikada ne govorim. Bilo je teško, ali i prelepo u isto vreme. Novac nije bitan kada na kraju dobijete prvi „ženski balkon“ u istoriji srpskog sporta. Opet, postoje mnogo bogatije države i savezi koje nemaju devojke kao što su naše. Ljudski, košarkaški, one su nešto najlepše, najbolje na svetu. Ispratili smo ih kao princeze, dočekali smo ih kao kraljice. Zaslužile su.

Marina  je veliki laf!

Za Marinu Maljković znamo da je vanserijski trener, a kakva je privatno?
- Tokom jedne utakmice sam joj dobacio: „Daj, nasmeši se nekad“. Samo me je mrko pogledala, ćutala je, ali kao da je htela da kaže: „Šta hoćeš, bre!“ Van terena je dosta drugačija od onoga kako je mnogi, možda, doživljavaju. Marina je veliki laf. Kad se družimo u kafani, veoma je pozitivna. U kafani se takmičimo ko zna više pesama.

Lično ste ih krunisali i pre finalne utakmice?
- Generalno, žene uživaju u sitnicama, u iskrenoj pažnji, ali da znate koliko smo se namučili da im u Beogradu pronađemo 12 kruna. Deset smo kupili u prodavnici Pravoslavne crkve, dve su bile neke ruske krune. Svi su mislili da organizujem neko grupno venčanje.

Kupili ste im i zlatne lančiće?
- Kad su im već medalje bile neke keramičke, poželeo sam da im se zahvalim nakitom koji zaslužuju.

Na početku su te iste devojke mislile da ste neki ludak?
- Zato što sam im još pre tri i po godine, na prvom okupljanju reprezentativki, na sastanku u šest ujutru rekao: „Plan je da se plasiramo na Olimpijske igre u Riju“. Domunđavale su se posle toga da sam nerealan, da one ni na Evropsko prvenstvo ne mogu da odu. O tituli niko nije razmišljao. Sada je ova naša mala Srbija jedna od pet zemalja na planeti koja ima šansu da ima i žensku i mušku reprezentaciju na olimpijskom turniru. Tu su još SAD, Francuska, Španija i Australija.

Na kraju ste postigli još jednu senzacionalnu pobedu. Košarka je savladala rijaliti Srbiju?
- Istraživanja potvrđuju da je košarkaško finale iz Budimpešte bilo gledanije te nedelje od finala „Parova“. Taj trijumf pravih vrednosti mi znači kao i zlatna medalja na Evrobasketu. Srbija je pokazala da živi za sport. Ima nade za nas.

Najveći poraz: Podela stranke

Vaš najteži poraz u nekom političkom finalu?
- Podela DS-a i izlazak Borisa Tadića iz stranke u trenutku kada smo na izborima mogli da imamo više od 15 odsto glasova, što bi u tim uslovima, a sa ove vremenske distance, zaista bio veliki uspeh. E, to je poraz koji me je najviše zaboleo.


Stiče se utisak da posle svega danas imate mnogo više navijača? Pardon, glasača...
- U košarkašku priču sam ušao srcem, tih medalja niko ne treba da se plaši, već da uživa u njima. Politika me ne zanima od trenutka kada su se završili izbori. Tek posle košarke mi ne pada na pamet da se vraćam u tu arenu. Neću da dozvolim da me politika pojede i da zbog toga trpe moji najbliži. Moji planovi su, osim za sport, vezani još samo za poljoprivredu. Tu vidim i veliku šansu za Srbiju.

Kruna karijere: Bitka za Beograd

Da li je posao gradonačelnika kruna vaše političke karijere?
- Jeste. To sam radio s uživanjem. I stranka je pravila dobre stvari, ali rešavati u gradu probleme pojedinaca, za dobrobit i svih ostalih, e to me je posebno motivisalo. Rezultati su me činili srećnim. Bila je to velika bitka u kojoj sam mogao da radim konkretne stvari. Tu nije bilo blokada, klanova...

Dao milione evra u humanitarne svrhe

Nerado Đilas priča o novcu, ali je poznato da je njegova doskorašnja firma, najveća u pola Evrope, godišnje izdvajala milion evra u humanitarne svrhe za siromašnu decu, ali i za talentovane sportiste.
- Ako smo bar delom pomogli u postizanju vrhunskih ostvarenja Ivani Španović, sestrama Moldovan i mnogim drugim šampionima, mi smo zaista srećni - skromno će Đilas.

Ulažem u  borovnice

Imate ambicije da uradite nešto veliko i u poljoprivredi?
- Želim da uzgajam borovnice i drugo voće. Iskreno verujem da je budućnost Srbije u poljoprivredi i energetici, da te dve grane mogu da izvuku našu državu iz ekonomske krize. Tražim odgovarajuću zemlju, blizu sam da je pronađem.

Toma nije baš toliki maler!
Kao čelnik KSS-a morate da sarađujete i sa nekada ljutim političkim protivnicima. Tomislav Nikolić, predsednik Srbije, voli da gleda košarku. Bio je na finalu Svetskog prvenstva u Španiji za muškarce. Srbija je izgubila od Amerikanaca, neki misle da naš predsednik donosi sportsku nesreću?
- Nisam vam ja sujeveran. Uostalom, Vlade Divac mu je tada prišao i rekao: „Predsedniče, niste vi maler, Amerikanci su stvarno bolji od nas“ - uz osmeh prepričava Đilas.

Realno, Vučić je naš najbolji politički igrač

Košarka je spojila naizgled nespojive, vas i Aleksandra Vučića?
- U korektnim smo odnosima, čujemo se često, najviše pričamo o košarci. Iskreno je čestitao na osvajanju Evrobasketa za žene, čak smo i o taktici pričali pred polufinale i finale...


Sportski rečeno - da li je Vučić trenutno naš najbolji politički igrač?
- Što se tiče talenta za bavljenje politikom i posvećenosti tom poslu, apsolutno. Zar je problem reći ono što svi vide? Ima jaku energiju, ulaže ogroman trud.


Da ste, recimo, na čelu neke stranke, da li biste sa njim danas politički sarađivali?
- Ne odgovaram na hipotetička pitanja.


A poslovno?
- Kako? U čemu? Razgovaram sa njim kao i što sam razgovarao kada sam bio gradonačelnik, a on lider opozicije. Treba li da budemo smrtni neprijatelji zato što smo nekada bili politički neistomišljenici!? Ne vidim razlog za to.

A SAD JOŠ MALO O POLITICI...

Tadić me je sprečio da ranije uđem u košarku!

Dugo ste čekali da pokrenete srpsku košarku?
- Još 2007. me je legendarni Bora Stanković predlagao za mesto čelnika Košarkaškog saveza. Bio sam spreman da pomognem, ali je Boris Tadić, tada predsednik države, bio protiv toga da neko iz politike ulazi u sport. Shvatao sam da ne treba ulaziti u klubove jer se time deli Srbija, ali Savez radi za dobrobit ove zemlje. Nekoliko godina kasnije, za mesto predsednika KSS-a su me predložili beogradski večiti rivali. Partizanu nije smetalo što sam veliki zvezdaš.

Ostao sam član DS!

Još ste član DS-a?
- Nisam izašao iz stranke, član sam DS-a. Levičar sam i verujem u tu neku ideju koju bi DS trebalo da predstavlja. Sa onim ljudima sa kojima sam postao prijatelj imam komunikaciju, a sa onima sa kojima sam politički sarađivao prosto više nemam komunikaciju.


Čujete li se sa Bojanom Pajtićem?
- Već sam odgovorio na to pitanje.

Ne pomažem Borku

Pominjete levičarske ideje, da li je istina da pomažete Borku Stefanoviću?
- To nema veze s mozgom. Borka nisam ni video ni čuo godinu dana. Znate, za svaki posao u Beogradu kažu da je Đilasov. U svakom kafiću u kojem sedim kažu da je moj. Kad piju kafu, kažu - to je Đilasova kafa, a mene ništa ne interesuje osim košarke i malo te poljoprivrede.

Poslednji komentari
  • sasa Vreme: 05.07.2015 15:05h

    upropastice je kao ds

  • carica Vreme: 05.07.2015 16:41h

    politika i sport su u srbiji kao nokat i prst...ti u sportu "vrtis" nase novce, nas poreskih obveznika Srbije..imas veci novac i manju odgovornost...kada sport u Srbiji ne bude zabava i posao politicara onda tebe tu nece biti..ti si uvek na mestu gde se nesto tudje uzima...poput hijene

  • vitez Vreme: 05.07.2015 19:32h

    Bravo Dragane, sve što radiš samostalno uspeš.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP