Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

LEPA VEST

Posledice klizišta neće biti tragične kao poplave

Autor: Danas | 19.05.2014 - 09:36:00h | Komentara: 0

Profesor u penziji sa Katedre za geotehniku Rudarsko-geološkog fakulteta Beogradskog univerziteta Petar Lokin, rekao je da posledice aktiviranja klizišta neće biti tako tragične kao što je to slučaj s poplavama.

Prete klizišta

Klizište | Foto: Lazar Janković

"Naša klizišta znaju da budu vrlo neprijatna, ali su retke ljudske žrtve. Posledice su uglavnom materijalne štete i skupa sanacija puteva", rekao je Lokin za list "Danas".
On je rekao da su najveća klizišta u Srbiji na desnoj obali Save i Dunava i pretpostavlja da su klizišta Umka i Duboko već počela da rade zbog velikih poplava i "može se očekivati i da se aktivira desna obala Dunava".
Lokin je objasnio da aktiviranje klizišta posle poplava zavisi od "odnosa brzine pomeranja sniženja vode u površinskim tokovima i akumulacijama i vremenskih uslova".

"Klizišta se neće aktivirati ako je jako toplo vreme, a voda se ne povlači brzo, čak i ako padnu ogromne količine padavina. Ali, klizišta će se aktivirati ako dođe do naglog povlačenja površinskih voda, kao što se sada dešava u dolini Drine sa obe strane rečnog toka. To bi moglo da se dogodi i na desnoj obali Dunava od Novog Sada do Đerdapa", rekao je Lokin.
Prema njegovim rečima, "ovo što se događa u okolini Kolubare je pod uticajam velikih padavina, to su uglavnom neogeni baseni sa brojnim starim, privremeno umerenim klizištima, koja se pokreću kad se napune vodom". Situacija bi bila predvidljiva i lakša da Srbija ima registar klizišta, o čemu nadležne vlasti "nažalost, razgovaraju samo u ovakvim situacijama", zaključio je profesor u penziji Petar Lokin za list "Danas".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP