Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SUPRUGA KRALJA PETRA DRUGOG

Poslednja kraljica prvi put u Srbiji

Autor: Blic | 09.05.2013 - 08:03:00h | Komentara: 0

Kraljica Aleksandra, čiji posmrtni ostaci danas stižu u Srbiju, bila je poslednja kraljica Jugoslavije, zemlje u kojoj nikad nije boravila. Vladarka bez kraljevstva, koju je čudan usud pratio od rođenja, naći će smiraj pored seni supruga kralja Petra Drugog Karađorđevića, koga je takođe na neki način izgubila nepunih pet godina posle venčanja. A volela ga je čitavog života.

Sa suprugom kraljem Petrom II i sinom Aleksandrom, aktuelnim prestolonaslednikom

Sa suprugom kraljem Petrom II i sinom Aleksandrom, aktuelnim prestolonaslednikom | Foto: Blic

Zemne ostatke će na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" dočekati savetnik predsednika Srbije Oliver Antić, ambasador Grčke u Srbiji Demosten Stoidis, ambasador Danske u Srbiji Mete Kjuel Nilsen i episkop hvostanski Atanasije, najavila je porodica Karađorđević.

Potom će ostaci kraljice Aleksandre, majke princa Aleksandra, biti preneti u kapelu Svetog Andreja Prvozvanog u krugu Belog dvora, gde se nalaze i ostaci Petra Drugog i njegove majke kraljice Marije.

Pomen će, kako je najavljeno, služiti patrijarh srpski Irinej. Kraljica Aleksandra je ćerka kralja Aleksandra od Grčke i princeze Aspazije od Grčke i Danske.

Rođena je u Atini, 25. marta 1925. godine, a umrla je 30. januara 1993. u Istočnom Saseksu u Engleskoj i sahranjena na Kraljevskom groblju palate Tatoi u blizini Atine. Školovala se u Vestfildu, pa zatim u školi Hitfild, a posla završenog školovanja u Engleskoj živela je u Parizu.

Za poslednjeg jugoslovenskog monarha udala se 1944. godine u Velikoj Britaniji. Kralj Petar Drugi, njegova majka kraljica Marija i supruga kraljica Aleksandra biće sahranjeni 26. maja u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu, u mauzoleju kraljevske porodice. Sahrani 26. maja na Oplencu najavljeno je prisustvo više od 2.500 zvanica iz čitavog sveta, uključujući i predstavnike kraljevskih porodica Velike Britanije, Grčke, Španije i carske porodice Japana.

Dvorska kapela u kraljevskom kompleksu na Dedinju biće otvorena za mimohod građana svakog vikenda, subotom i nedeljom, od 10 do 14 časova, saopštila je porodica.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP