Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SAHRANA

Poslednja pošta srpskoj herioni

Autor: | 11.11.2013 - 08:02:00h | Komentara: 1

Posmrtni ostaci Milunke Savić sahranjeni su juče u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, uz najviše državne i vojne počasti. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, naglasio je da je Milunka Savić heroina velikog rata, zaboravljeni junak i da nikad nije kasno da ogrešenja koji su drugi napravili prema Srbiji i njenim veličinama ispravimo.

Milunka Savić sahranjena uz najviše počasti

Milunka Savić sahranjena uz najviše počasti

Patrijarh srpski Irinej poručio je da je Milunka Savić žrtvovala sebe bez zadrške, doživela je i snosila sve teškoće rata i stradanja i dočekala ono za šta se i borila - slobodu srpskog naroda. Patrijarh se, posle parostosa koji je služio Milunki Savić na Novom goblju u Beogradu, gde će počivati njeni posmrtni ostaci u Aleji velikana, zahvalio Vladi Srbije na tom “svetom delu”.


„Ovo sveto delo ne bi bilo završeno ni savršeno ako bi se samo na ovome poštovanje prema njoj završilo. To ne bi bilo dovoljno ako ne bi ušlo u školske udžbenike i istoriju kao primer koji svetli u ovom vremenu konfuznom, tragičnom i nesrećnom”, rekao je patrijarh.

Sahrana

Sahrana | Foto: FoNet

Podsećajući na Milunkin život, patrijarh je rekao kako je Milunka u trenutku kada je videla da se “sve diglo na Srbiju” uzela puška da ratuje, ali ne zbog rata i ubijanja, već radi odbrane. Navodeći da je poslata u bombaško odeljenje „gde život visi o koncu“, patrijarh je rekao da ona nije mislila na svoj život, već na svoju otadžbinu i srpski narod koji je trebalo braniti po cenu života. Od toga, kako je istakao, nema veće žrtve, ali ni veće vrednosti, a tako je Milunka zadivlila ne smao naše vojskovođe i vojnike, već i ceo svet.


I posle rata činila je velika dela, pa je tako, pored jedne svoje kćerke, usvojila još tri, a veliki broj dece koju je školovala prošao je kroz njenu kuću.
Poslednji komentari
  • Lune Vreme: 26.11.2013 18:15h

    Tomislav Nikolic, izjava… „„Tako je Milunka Savić podelila sudbinu Srbije i bila nevidljiva, neprimetna, beznačajna – ne za Srbiju, nikada za Srbiju, već za komunističku Jugoslaviju. Zato što je ostala Srpkinja i srpski borac, a nije postala Jugoslovenka i nije bila jugoslovenski partizan”, ukazao je Nikolić. ……………………………………………………………………………………………… Izjava Tomislava Nikolica je u teskoj koliziji sa istinom, Milunki Savic je vec 1945. godine dodeljena adekvatna penzija, kako nebi morala da cisti WC u "kultnoj kafani Mars na Drini"Milunki Savic je 1970. godine dodeljen stan koji su opremila „komunisticka preduzeca“, a, na pogrebu, prisustvovali su i govorili visoki oficiri JNA. „dosta nam je kleveta i lazi….itd“

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP