Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MINISTARSTVO PRIVREDE ŽELJKA SERTIĆA SPASAVA 17 FIRMI

Poslednja šansa za 21.000 radnika!

Autor: Ivana Žigić | 21.05.2015 - 16:05:00h | Komentara: 1

Sudbina čak 90 odsto preduzeća, od ukupno 526 za privatizaciju, biće rešena do kraja godine, tvrdi ministar privrede Željko Sertić, koji ocenjuje da će najveći deo privatizacija ići kroz stečaj.

„Lasti“, Sajmu,  „Simpu“ i Azotari  od 1. jula preti  stečaj

„Lasti“, Sajmu, „Simpu“ i Azotari od 1. jula preti stečaj | Foto: Miloš Cvetković

Istovremeno, prema planu privatizacije koje je uradilo to ministarstvo, za 17 preduzeća koja su od strateškog značaja za domaću privredu biće zatraženo da dobiju zaštitu od poverilaca najduže godinu dana. Tako će makar još jednu godinu moći da odahne 21.483 radnika, koliko ih je zaposleno u tim firmama.
- Cilj je da se ta preduzeća u tom periodu pripreme za prodaju, a ne da odmah po isteku zaštite odu u stečaj - ukazao je ministar i objasnio da je uslov za to da se usvoje izmene Zakona o privatizaciji koje će se sledeće nedelje naći u skupštinskoj proceduri.


Loše procene

Sertić je ukazao na to da su loše urađene procene vrednosti kapitala, sa stanjem na kraju 2013, otežavale privatizaciju i najavio da će nove procene, koje bi trebalo da budu urađene u roku od mesec dana, obuhvatiti promene u firmama koje su se u međuvremenu dogodile.
- Primera radi, niko ne bi platio za PIK „Zemun“ više od deset miliona, a mi imamo urađenu procenu za to preduzeće na 56 miliona - naveo je primer Ljubomir Šubara, direktor Agencije za privatizaciju.

Sertić je naveo da je od 526 preduzeća za privatizaciju, u kojima je zaposleno ukupno 92.107 radnika, za njih 188 još u januaru je doneta odluka da idu u stečaj, a da je do sada stečajni postupak otvoren u samo 49.

- Na spisku je i 338 preduzeća čija će sudbina biti rešena do 1. jula, a u kojima radi ukupno 18.859 zaposlenih. Od toga je 189 u stečaju, kao i 24 preduzeća koja su prebačena u nadležnost „Srbijavoda“ i „Vojvodinavoda“, dok su 23 firme prebačene u nadležnost lokalnih samouprava, a sudbina 18 preduzeća na KiM biće rešena tokom briselskih pregovora - navodi ministar i dodaje da će do 1. jula biti rešena i sudbina 72 medija u kojima država ima vlasništvo jer tada ističe rok za njihovu privatizaciju, ali većina će se najverovatnije ugasiti.

Na spisku je još 116 preduzeća za privatizaciju sa 39.547 zaposlenih, od kojih je 48 u restrukturiranju i njima će zaštita od poverilaca biti ukinuta 1. jula, što znači da bi odmah mogla da odu u stečaj. Među ovim firmama su „Lasta“, Sajam, „Simpo“ i Azotara.

Sudbina  92.000  radnika u  njegovim  rukama:  Željko  Sertić

Sudbina 92.000 radnika u njegovim rukama: Željko Sertić | Foto: Oliver Bunić


- Ne mogu sada da kažem da li će i koliko njih otići u stečaj jer to zavisi od komercijalnih poverilaca i njihove odluke da li će pustiti potraživanja na naplatu i dovesti ih time u stečaj - rekao je Sertić, podsećajući da su svi državni poverioci dužni da svoja potraživanja otpišu u slučaju prodaje tih firmi.

Ministar je dodao i da će do kraja maja biti objavljeni pozivi za privatizaciju 33 preduzeća, a da će se način privatizacije 10 banja znati do kraja godine.
Inače, Agencija za privatizaciju do sada je objavila 12 poziva za privatizaciju preduzeća u kojima radi ukupno 5.400 radnika, a prodata je firma „Aleksa Šantić“, dok su u toku pregovori za prodaju FAP-a.

Brojke

144 firme u restrukturiranju
382 firme bez zaštite
526 ukupno preduzeća
92.107 ukupno zaposlenih

Poslednji komentari
  • Mikac Vreme: 21.05.2015 16:44h

    Pa šta ste čekali 15 godina, što ne postavite sposoban i profesional menanđment i da oni pokušaju da spasu što se spasti može. A vi postavite političara za direktora i naravno od toga nema ništa.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP