Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PETNAESTOGODIŠNJICA SMRTI

Poslednje reči pilota heroja: Nećete vi da ginete, ja ću!

Autor: Novosti | 04.05.2014 - 13:50:00h | Komentara: 11

Petnaest godina prošlo je od pogibije potpukovnika Milenka Pavlovića, komandanta 204. lovačko avijacijskog puka, koji se žrtvovao kako bi spasao mlađeg kolegu sigurne smrti koja ga je čekala u neravnopravnoj borbi sa NATO lovcima.

Tog 4. maja 1999. godine, Pavlović je izvukao mlađeg kolegu pilota iz kokpita Mig-a 29 koji se spremao da poleti sa aerodroma Batajnica.

Milenko Pavlović

Milenko Pavlović

 "Majku vam dečju, nećete vi da ginete, ja ću!", urlao je Pavlović dok je izvlačio kolegu iz kabine, da bi potom u poluispravnom avionu krenuo ka Valjevu, rodnom kraju, u susret desetinama NATO lovaca i bombardera.

Dvanaest minuta kasnije, njegove kolege u operativnom centru čule su samo: “Imaju me!”. Njegovavion nestao je sa radara, a delovi MiG-29 kojim je pilotirao pali su na zemlju u blizini sela Petnica.
Pavlović se nije katapultirao. Šanse da preživi ovaj neravnopravan sukob nisu postojale. Odmah po samom poletanju, otkazao mu je generator naizmenične struje, čime je praktično ostao “slep”, jer mu nije radio radar.

Čak i da mu je radar bio isprava, njegov domet bio je upola manji od dometa radara kojim su bili opremljeni NATO lovci.
NATO rakete imale su tri puta veći domet od njegovih. Zato holandski piloti u svojim F-16 nisu ni morali da uđu u jugoslovenski vazdušni prostor, već su iz rejona Tuzle lansirali tri rakete koje su pogodile Pavlovićev MiG-29.
Neposredno pre obaranja, na pitanje iz operativnog centra da li vidi neprijateljski avion odgovorio je: „Vidim ih, ali vide i oni mene!”
Ubrzo je njegov avion pogođen.
Bio je to poslednji Milenkov let, ali i poslednji let jugoslovenske avijacije do kraja NATO agresije. Bio je to i poslednji od 11 uništenih MiG-ova 29 (šest u vazduhu i pet na zemlji).

Prvog dana bombardovanja katapultirala su se iz pogođenih aviona dva pilota. Dva dana kasnije, 26. marta iznad Bijeljine poginuo je major Zoran Radosavljević.

Potom, po naređenju Komande ratnog vazduhoplovstva u susret neprijateljskim formacijama poleteo je samo jedan MiG 29.

Pavlović je sahranjen 6. maja na Bežanijskom groblju. Za svoja dela nikada nije proglašen herojem. Posthumno je odlikovan Ordenom za hrabrost i Zlatnom letačkom značkom.

Svake godine 4. maja u znak sećanja na Milenka Pavlovića rodbina i poštovaoci polože vence na spomenike u Valjevu i selu Bujačić gde je pao njegov avion, pišu "Večernje novosti".

Milenko Pavlović 1959-1999

Milenko Pavlović je rođen 5. oktobra 1959. godine u Gornjem Crniljevu. Završio je vojnu gimnaziju „ Maršal Tito” u Mostaru, apotom Vazduhoplovnu akademiju u Zadru. Komandant 204 lovačko avijacijskog puka postao je 1998. Iza njega su ostali supruga i dva sina.
Poslednji komentari
  • djoka Vreme: 04.05.2014 14:10h

    SLAVA HEROJU!

  • mr.burns from simpsons Vreme: 04.05.2014 14:17h

    kako da ne budem ogorcen: a valjevo dize spomenik m.miskovicu, baletanu! kud ide ovaj svet, da ne kazem koje zasluge ima svako od njh

  • Jovan Vreme: 04.05.2014 14:37h

    Pitaj Vucicu njegovu decu da li hoce da Srbija udje u EU.

  • maja Vreme: 04.05.2014 15:26h

    Slava mu!meni je rodjendan 11.09...

  • drago Vreme: 04.05.2014 16:01h

    a sta je sa herojem miroslavom milutinovicem iz skoplja o njemu nikad niko nije napiso ni slovo jedno a covek nestao 99 pilot jna i to vrstan do dan danas nista se nezna o njemu ni kako ni gde je nestao krije se to o.................

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP