Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PREMINUO ALEKSANDAR TIJANIĆ

Poslednji dan života proveo na poslu!

Autor: A. O. | 28.10.2013 - 18:06:00h | Komentara: 10

Direktor RTS Aleksandar Tijanic umro je večeras ispred ulaza zgrade u kojoj je stanovao na Novom Beogradu dok se vraćao sa ručka, saznaje Alo.rs.

Džentlmen:  Aleksandar Tijanić

Aleksandar Tijanić

Direktor Javnog servisa Srbije, Aleksandar Tijanić preminuo je danas u šezdeset trećoj godini, a njegovo beživotno telo pronađeno je u ulici Mihaila Pupina. Prema rečima komšija u trenutku smrti Tijanić je bio u društvu unučića. Tijanić je, prema našim saznanjima, imao ranije srčanih problema kao i dijabetes. Kako nezvanično saznajemo Tijanić je poslednji dan života proveo na radnom mestu a smrt ga je stigla pred kućnim pragom.
Tijanic je umro ispred ulaza zgrade u kojoj je stanovao na Novom Beogradu.

Portparolka Hitne pomoći Nada Macura je rekla da je Tijanić pronadjen ispred ulaza u zgradu u Bulevaru Mihaila Pupina, u besvesnom stanju, oko 17.10 minuta, da je ekipa Hitne pomoći pokušala reanimaciju, ali da je bila bezuspešna.
Kako je navela, Hitna pomoć je primila poziv nešto posle 17 časova, najpre se nije znalo o kome je reč, budući da je poziv upućen za N.N. lice.
Macura u ovom trenutku nije mogla da kaže koji je uzrok smrti.

Tijanić Foto: Dimitrije Goll

Zgrada u kojoj je živeo Tijanić Foto: Dimitrije Goll

Reakcije poznatih na vest o smrti prvog čoveka RTS-a bile su izuzetno burne.

Nakon završetka srednje škole, Tijanić je studirao žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, odakle je pozvan u nedeljnik NIN gde započinje profesionalnu karijeru.

Tijanić Foto: Dimitrije Goll

Mesto gde je preminuo Tijanić Foto: Dimitrije Goll


Krajem 1970-ih se zaposlio u izdanjima Politike, radeći prvo u Auto Svetu, a potom u NIN-u, gde je došao jednog od uredničkih mjesta. Sredinom 1980-ih kao je glavni urednik vodio časopis Intervju. Krajem 1980-ih je počeo pisati i za zagrebački Start i Danas, kao i za splitsku Nedjeljnu Dalmaciju gdje se istakao svojom kolumnom En passant u kojoj je kritički komentirao tadašnji komunistički režim, odnosno događaje vezane uz antibirokratsku revoluciju i predstojeći raspad SFRJ; zbog toga je dobio ironični nadimak "gigant hrvatskog novinarstva". Objavljivao je političke kolumne i ljubljanskoj "Mladini", sarajevskom "Oslobođenju".

Saučešća upućena Tijanićevoj porodici i radnicima RTS-a

Prvi potpredsednik vlade i predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić uputio je večeras izraze najdubljeg saucešća u svoje, i u ime Srpske napredne stranke, povodom smrti direktora Radio-televizije Srbije Aleksandra Tijanića.
Vučić je uputio saučešće porodici Aleksandra Tijanića, kao i zaposlenima na RTS, objavljeno je na toj televiziji.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić uputio je večeras telegram saučešća porodici Aleksandra Tijanića povodom njegove iznenadne smrti.
"U ime Vlade Republike Srbije primite izraze najdubljeg saučešća. Aleksandar Tijanić ostaće zapamćen kao jedan od najboljih srpskih novinara i vaan i uticajan svedok srpske i jugoslovenske istorije u poslednje četiri decenije", ističe se u telegramu saučešća premijera Dačića, saopšteno je iz vlade.

U telegramu saučešća kolega iz "Novog magazina" i Nadežde Gaće, kaže se da je Aleksandar Tijanić tokom duge i plodne karijere ispisao neke od najboljih stranica novinarstva u Srbiji. Do poslednjeg trenutka borio se i za što bolji RTS i što bolji status Javnog servisa.
Saučešće je izrazio i istaknuti jugoslovenski novinar i direktor Al Džazire Balkans Goran Milić.


Predsednik DS-a Dragan Đilas izrazio je saučešće porodici Aleksandra Tijanića i svim zaposlenima na Javnom Servisu. Aleksandar Tijanić je bio hrabar čovek koji se do poslednjeg dana borio za ono u šta je verovao, naveo je Đilas.
 

Nebojša Stefanović uputio je večeras saučešće porodici
generalnog direktora Radio-televizije Srbije Aleksandra Tijanića i
zaposlenima na javnom servisu.

"Aleksandar Tijanić bio je velikan britkog pera, svedok i hroničar
jedne epohe. Njegov odlazak je veliki gubitak za srpsko novinarstvo",
navodi se u saučešću Stefanovića.

Saučešće je uputio i Boris Tadić.

Godine 1991. se vratio u Beograd gde je uredio Sportski žurnal. Godine 1997. je pokrenuo dnevni list Građanin, koji je ubrzo nestao[4]. Od 1998. do 1999. godine pisao je kolumnu u nedeljniku Evropljanin.


Bio je ministar za informisanje Srbije u vladi Mirka Marjanović (1994-1996) i savetnik predsednika SRJ Vojislava Koštunice za medije i informisanje (2001-2004).

Na funkciji direktora RTS-a bio je od 2004. godine.
 

Vest o smrti direktora RTS-a preneli i hrvatski mediji

Vest o smrti direktora RTS-a preneli i hrvatski mediji

Poslednji komentari
  • Zeljko Vreme: 28.10.2013 18:16h

    Tragedija??Ne razumem pa on je preminuo a nije poginuo?Tragedija je sto svaki dan po jedno dete umre gladno, tragedija je kad primimo platu.Ovo nije tragedija!

  • Mina Vreme: 28.10.2013 18:33h

    Laka mu zemlja i da covek nikom ne pozeli tako nesto, pa ni najgorem neprijatelju, ali drago mi je sto me njegova pojava, glas i izjave vise nece iritirati.

  • culafic Vreme: 28.10.2013 18:34h

    ode

  • Libero Vreme: 28.10.2013 18:36h

    Bog dusu da mu prosti ,sjajan novinar,nas drug sa Fontane na N.beogradu,ostavio pecat srpskom novinarstvu.Pocivaj u miru care!

  • nana Vreme: 28.10.2013 19:05h

    Tuzna smrt za bilo kog coveka .Tijanic je obelezio jedno vreme i bio veliki novinar ,a kako god i sta god rekao,Iskreno mi je zao.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP