Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SAHRANA NA NOVOM GROBLJU

Poslednji ispraćaj Srđe Popovića

Autor: Blic | 02.11.2013 - 16:31:00h | Komentara: 0

Članovi porodice i oko 200 građana na beogradskom Novom groblju danas su ispratili posmrtne ostatke advokata i borca za ljudska prava Srđe Popovića.

sahrana srđe popovića

Sahrana Srđe Popovića | Foto: Željko Šafar

Pored sestre Gordane, dece Borisa, Dunje, Višnje i Cvete, od Popovića su se oprostili brojni prijatelji, kolege, novinari, ali i političari.

- Srđi su na pameti bili ljudi, ljudski odnosi i ideje. Nismo se uvek slagali sa njim, ali je nekako se na kraju ispostavljao da je uvek bio u pravu. Previše je mislio, možda i previše brzo za nas. Za 5. oktobar je rekao da nije bila revolucija, već puč - rekla je u svom govoru Svetlana Lukić, autorka "Peščanika".
Govorila je i o tome kako je u procesu protiv Zorana Đinđića ostajao sve više sam, da se i sam tome čudio. Ona je pročitala i delove tekstova koje su napisali i drugi poštovaoci rada Srđe Popovića, poput Vesne Pešić koja je kazala da se svaki njegov nastup čekao i slušao.
Profesorka Vesna Rakić- Vodinelić je kazala da je Popović bio poslednja instanca građanske hrabrosti, dok je istoričarka Branka Prpa napisala da "najbolji među nama odlaze tako brzo, da ne stižemo ni da im kažemo zbogom".
Na ispraćaju je govorila i Nataša Kandić, izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo.

sahrana srđe popovića

Oko 200 ljudi na sahrani | Foto: Željko Šafar

- Srđa je plenio otmenošću, umom i moralom. Imala sam privilegiju da mi decenijama unazad bude prijatelj - rekla je Kandićeva.

Od Popovića su se danas, između ostalih, oprostili lideri DS i SPO Dragan Đilas i Vuk Drašković, dramski pisac Biljana Srbljanović, bivši vaterpolista Igor

Milanović, poslanik Zoran Ostojić, bivši šef vladine kancelarije za medije Vladimir Beba Popović, nekadašnju lider G17 Miroljub Labus, profesorka ETF u penziji Slobodanka Turlajić, istoričarka Latinka Perović, poslanik Žarko Korać, bivši sudija Marko Kljajević, bivši tužilac Rade Terzić, advokat Rajko Danilović...

Srđa Popović je preminuo u utorak u 76. godini, nakon kraće i teške bolesti.

Postao je poznat sedamdesetih godina prošlog zastupanjem optuženih u
političkim procesima. Bio je medju prvim intelektualacima koji je na
bivšeg predsednika Slobodana Miloševića ukazao kao na "veliku opasnost".

Branio je Andriju Artukovića, Dobricu Ćosića, Vuka Draškovića, Miću Popovića, Gojka Djoga, Vojislava Šešelja, Dragoljuba Mićunovića, Željka Ražnatovića Arkana, Franju Tudjmana, Vladimira Šeksa, Dobroslava Paragu, Kostu Čavoskog, Dušana Makavejeva... Godine 1989. je pokrenuo nezavisni nedeljnik "Vreme", a u poslednje vreme javnosti bio je poznat kao advokat porodice ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP