Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZEMNI OSTACI PRINCA ANDREJA JUČE PRENESENI U SRBIJU IZ ILINOISA

Poslednji kraljević stigao kući!

Autor: Ekipa Alo! | 16.05.2013 - 07:02:00h | Komentara: 1

Zemni ostaci kraljevića Andreja, najmlađeg sina kralja Aleksandra Prvog i brata poslednjeg jugoslovenskog monarha Petra Drugog, preneseni su juče u Srbiju sa groblja Nova Gračanica u Ilinoisu. Time je i poslednji Karađorđević koji je bio sahranjen u inostranstvu vraćen kući.

Pomen u  kraljevskoj kapeli

Pomen u kraljevskoj kapeli | Foto: Oliver Bunić

Kovčeg su na Aerodromu „Nikola Tesla” dočekali njegova deca, članovi porodice Karađorđević i savetnik predsednika Srbije Oliver Antić, nakon čega je prevezen u kraljevsku kapelu Svetog Andreja Prvozvanog na Dedinju, gde je pomen služio patrijarh Irinej.


Princ Aleksandar Karađorđević ocenio je da je danas ispunjeno zaveštanje kralja Petra Prvog, koji je ostavio amanet da se svi Karađorđevići vrate u Srbiju.

Andrejeva deca  Lavinija i Dimitrije i unuk Luka

Andrejeva deca Lavinija i Dimitrije i unuk Luka | Foto: Oliver Bunić


- Ispravljena je istorijska nepravda, mozaik Srbije je sklopljen, a time i njen identitet i legitimitet i ona sada hrabro korača u budućnost poštujući svoje pretke i njihova prava - rekao je on.

Deca kraljevića Andreja - princ Dimitrije i princeze Lavinija i Tatjana Marija od Srbije - poručili su ranije da će to biti poseban događaj, ne samo za njih.
- Našem ocu nije bilo dozvoljeno da se vrati za života u domovinu, za kojom je čeznuo. Konačno je došlo vreme da se u večnom miru pridruži svojoj porodici i precima - poručili su oni.

Princa Andrej

Princa Andrej


Međutim, tome se protivio Andrejev sin, princ Vladimir. On je poručio na svom „fejsbuk” profilu da je za njega ovo „jedan tužan dan kada shvata da su ga kao najstarijeg i zakonitog naslednika svog oca izdali oni članovi porodice koje je voleo i kojima je decenijama služio”.

Kraljević Andrej rođen je 26. juna 1929. na Bledu, a preminuo je 7. maja 1990. godine u Irvinu u Kaliforniji. Nakon progonstva kraljevske porodice 1941. godine, diplomirao je matematiku na Kler koledžu na Kembridžu i izgradio uspešnu karijeru brokera za osiguranja.

Jelisavetina  unuka Indija

Jelisavetina unuka Indija | Foto: Oliver Bunić

Imao je tri braka - prvi sa princezom Kristinom od Hesa, ćerkom princa Kristofa od Hesa i princeze Sofije od Grčke i Danske, drugi sa princezom Kirom od Lajningena, ćerkom princa Karla od Lajningena i vojvotkinje Marije Kirilovne od Rusije, a treći sa Milicom Anđelković, poznatom kao Mici Lou, najkontroverznijom srpskom princezom. Princa Andreja ona je upoznala na sahrani kralja Petra Drugog, sa kojim je dugi niz godina bila u intimnoj vezi, dok je njen tadašnji muž Frenk Lou bio kraljev lekar.

Patrijarh: “Isceljena” nepravda


Patrijarh je istakao da je ovo tužan, ali i radostan trenutak za Srbiju, jer je “sabran kraljevski dom u otadžbini, za koju je stradao”.
- Sticajem istorijskih prilika, Karađorđevići su morali da napuste domovinu i da žive kao stranci s velikom tugom što nisu u svom narodu, otačastvu, pored svetinja za koje su njihovi preci prolivali krv i darivali život - rekao je patrijarh.
Prema njegovim rečima, vraćanjem posmrtnih ostataka Karađorđevića u Srbiju “isceljena” je velika nepravda.

Poslednji komentari
  • gavrilovic Vreme: 16.05.2013 10:15h

    Sta,bre,radite?!Koga ovaj cirkus interesuje?Ko su ovi ljudi sto se VRACAJU KUCI? Kome ovo treba?Izdali svoj narod,sad jos hoce pohvalu,svasta!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP