Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

Poslušajte šta je rekao srpski,
a šta ruski patrijarh o KiM i vladi (VIDEO)

Autor: Vesti | 18.07.2013 - 15:39:00h | Komentara: 2

Ruska pravoslavna crkva je na svom sajtu i Jutjubu objavila snimak uvodne reči razgovora srpskog i ruskog patrijarha u Moskvi. Agencijski izveštaj sa ovog susreta, koji su preneli svi mediji, a patrijarh oštro demantovao, navodeći da se radi o dezinformaciji i zlonamernoj konstrukciji, zvuči identično kao i govor patrijarha Irineja - osim u jednom detalju. I to, reklo bi se, ključnom.

Bratski zagrljaj:  Irinej i Kiril

Bratski zagrljaj: Irinej i Kiril

Agencije su izvestile da su patrijarh srpski Irinej i patrijarh ruski Kiril kritikovali srpsku vlast zbog stava o Kosovu i Metohiji, posle čega je usledio oštar demanti samog patrijarha.

Na snimku, koji je objavila Ruska pravoslavna crkva, jasno se čuje da patrijarh Irinej kaže da "odreći se Kosova znači odreći se svoje kulture, svoje duhovnosti, najviših svetinja naše istorije". Potom dodaje da je "sadašnje rukovodstvo pod priličnim uticajem Zapada", a da "crkva čini sve da njihovu svest veže za veliku i moćnu rusku istoriju i rusku crkvu".
"Ja sam vrlo često upotrebljavao jedan izraz, koji je upotrebljavao Nikola Pašić kada je vladiku Nikolaja slao u Evropu, da svoj brod mali vežemo za veliki ruski brod ruskog naroda i ruske crkve", rekao je patrijarh Irinej.
Sve ovo nalazi se i u izveštajima koje su mediji objavili, međutim, deo u kome patrijarh Irinej govori da "mi sa žaljenjem konstatujemo da političko rukovodstvo Srbije nema snagu da bude principijelno. Smatramo da srpsko rukovodstvo treba da osluškuje stav SPC, a ne da ga ignoriše", zapravo je izgovorio poglavar Ruske pravoslavne crkve.
Patrijar Kiril je, pored ovih optužbi na račun srpske vlade, rekao da potpuno podržava stav SPC po pitanju Kosova i Metohije i da radi rešavanja tog problema treba razmatrati razne modele, ali pod uslovom da oni daju čvrste garancije za opstanak srpske zajednice i očuvanje svetinja na KIM.

Nakon kurtoaznog pozdrava i dobrodošlice patrijarha Kirila, patrijarh Irinej je, izmedju ostalog, rekao:


"Mi se borimo svim silama da zadržimo Kosovo i Metohiju. Predlažemo suživot sa tim narodom sa kojima živimo stotinama godinama, ali, na žalost, taj narod ne trpi nikoga pored sebe. To je naš veliki broblem.
Odreći se Kosova znači odreći se svoje istorije, kulture, duhovnosti…odreći se najvećih svetinja naše istorije… naše sadasnje rukovodstvo je pod priličnim uticajem Zapada. Crkva čini sve da svest njihovu veže za veliku i moćnu rusku istoriju i rusku crkvu…
Ja sam vrlo često upotrebljavao jedan izraz, koji je upotrebljavao Nikola Pašić kada je vladiku Nikolaja slao u Evropu, da svoj brod mali vežemo za veliki ruski brod ruskog naroda i ruske crkve.
Mislimo danas da je ruski stav, ruska reč veoma moćna i snažna kada je rešenje pitanje problema Kosova i Metohije.
Zato bi zamolili vas, a preko vas i rusko državno rukovodstvo da nam pomogne da to pitanje rešimo na taj način što bi sačuvali Kosovo i Metohiju".

Sledi odgovor ruskog patrijarha koji, izmedju ostalog, kaže:


" . . . Mi bezuslovno podržavamo stav SPC, koji je pravičan na temu KiM i ne jedanput smo reagovali saopštenjima na tu temu. I mi ćemo ostati u dijalogu i sa rukovodstvom Rusije, a i drugih država po pitanju odbrane stava, koji je naš zajednički stav…


Mi sa žaljem konstatujemo da rukovodstvo države Srbije nema snagu da bude na istim stavovima i smatramo da rukovodstvo Srbije treba da osluškuje stavove SPC, a ne da ga ignoriše.


I treba razmatrati različite modele rešavanja krize na terotiriji KiM, uz uslov da bilo koji model koji se razmatra treba da daje čvrste garancije očuvanja srpske zajednice i svetinja SPC. I, naravno, u formiranju tih modela mora učestvovati SPC koja na sebi nosi duhovnu i moralnu odgovornost za opstanak srpskog naroda na KiM…".
 

Iz ovoga je jasno da navodi iz demantija SPC - prema kojima je Patrijarh bio krajnje "neprijatno iznenađen lažnom informacijom, koju su objavili pojedini mediji da je u razgovoru sa svojim domaćinom izrekao kritike i optužbe na račun drzavnog rukovodstva Srbije", nisu korektni, jer u izvestaju agencija nema laži, niti neistina, sve što je preneto bilo je, kako se može videti na sajtu ruske crkve, rečeno u razgovoru dva poglavara.


Postavlja se, zato, pitanje: zašto SPC uz demanti nije objavila tok dijaloga sa jasnom porukom koju su poslali patrijarsi, pa samim tim i srpski mediji.


Demanti SPC-a je iznenađenje tim pre što je svima u Srbiji poznat stav SPC o Kosovu i koliko je on različit od stavova državne politike.


Da li su ti stavovi "ocene" ili "kritike", kako su ih agencija nazvala, stvar juređivačke politike i samih agencija i svih ostalih medija, koje su u ovom slučaju bile podudarne, jer su poruke dva patrijarha bile jasne i nedvosmislene.


Ostaje, dakle, samo jedno pitanje: nije li SPC malo požurila sa oštrim i neodmerenim demantijem.

Poslednji komentari
  • DSV Vreme: 19.07.2013 10:46h

    Pa sta ako je PATRIJAARH to i rekao dali je to NEISTINA???? U tome je poenta ,ali vi nevernici docicete kad tad sebi ! GROPARI nisu pandam PATRIJARHU!

  • iguman Vreme: 28.07.2013 18:16h

    Umro je Bog I u SPC I to odavno.Sada se molite debelom prilogu,BMW - u I sl.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP