Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PRIRODNI SPEKTAKL

Posmatrajte pomračenje Sunca sa naučnicima!

Autor: Tanjug | 18.03.2015 - 16:47:00h | Komentara: 0

Centar za promociju nauke pozvao je sve zainteresovane za fenomen pomračenja Sunca na zajedničko astronomsko posmatranje u petak, 20. marta, u 9.30 sati na plato ispred Narodne biblioteke.

Prirodni spektakl

Prirodni spektakl | Foto: AP

 
CPN će na platou ispred biblioteke postaviti dva teleskopa sa UV filterima, koji omogućavaju bezbedno posmatranje ove pojave.

Događaju će prisustvovati astronomi, astrofizičari, matematičari i fizičari, koji će prisutnima detaljnije objasniti fenomen pomračenja i odgovarati na pitanja posetilaca.


Fenomen koji izaziva mnogo pažnje, pa i predrasuda, moći će da se prati na platou ispred Narodne biblioteke u Karađorđevom parku, a otvoren je za sve zainteresovane posetioce i ljubitelje astronomskih pojava.

Pored posmatranja kroz teleskop, posetiocima se iz bezbednosnih razloga preporučuje da ponesu pomagala poput naočara za varenje, nagarenih stakala ili stare CD-ove, kroz koja se takodje mogu posmatrati pomračenje.


Pomračenje Sunca je astronomski fenomen koji se dešava kada Mesec na svom putu stane izmedju Sunca i Zemlje i baci senku na tačku sa koje se posmatra.


Poslednji put, totalno pomračenje dogodilo se 1999. godine, kada je kod nas izazvalo gomilu kontroverzi, a ove godine, potpuno pomračenje Sunca će u petak biti vidljivo na severu Evrope, a kod nas će Sunčev disk biti zaklonjen oko 50 odsto.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP